10. EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja, fotografije te likovne kritike/eseja

U ponedjeljak, 5. prosinca, započinju sa radom desete po redu EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja, fotografije te likovne kritike/eseja, u sklopu kojih će se radionice kostimografije i mode odvijati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Voditeljica projekta radionica i mentorica je doc. dr. art. Ivana Bakal, voditelji radionica i mentori su izv. prof. Tanja Devetak i doc. Almina Duraković Korošec iz Ljubljane, mr. Ljiljana Petrović, redovna profesorica, iz Beograda, a stručna suradnica je mag. ing. Đurđica Kocijančić.

Projekt EDU međunarodnih studentskih radionica započet je 2013. godine. Riječ je o međunarodnim studentskim radionicama kostimografije / mode i tekstilnog oblikovanja / fotografije / likovne kritike i eseja na kojima sudjeluju studenti iz zemlje i regije (kroz pozivni natječaj na srodnim fakultetima). Cilj je, kroz godišnje radionice sa studentima i izložbe njihovih radova, stjecanje specijalističkoga znanja i usavršavanje kreativnog i individualnog pristupa kao suplement nastavnoga programa. Projekt pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na visokoobrazovnim ustanovama u području humanističkih znanosti, umjetnosti i dizajna kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice. Autorice projekta su doc. dr. art. Ivana Bakal i dr. sc. Silva Kalčić.

Pozivamo sve zainteresirane da se odazovu na radionice u ponedjeljak, 5.12., u 10 sati u predavaonici A001 na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Baruna Filipovića 28a.

Radionice će se održavati do 9.12., a izložba završnih radova studenata bit će postavljena od 14.12.  do 21.12. u Galeriji ULUPUH, Ilica 13, Zagreb.

Početkom 2023. u TTF galeriji, Baruna Filipovića 28 a, Zagreb, bit će također postavljena izložba radova.

Na radionicama je osnovni zadatak konstrukcijom kroja, modeliranjem, drapiranjem i korištenjem linije i/ili geometrijskih oblika, radovima od različitih reciklažnih i drugih materijala, uz stvaranje minimalnog otpada, pomaknuti granice u oblikovanju formi te značenja kostima uz jasno izražen društveni komentar autora. Osim studenata iz Zagreba na radionicama će sudjelovati i brojni studenti i iz inozemstva, sa Fakulteta primenjene umetnosti iz Beograda te Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski  zavod, iz Slovenije.

Organizator: ULUPUH

Partneri:

–    Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Hrvatska

–    TTF galerija / Hrvatska

–    Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda / Srbija

–    Fakulteta za dizajn, samostojni visokošolski  zavod iz Ljubljane / Slovenija

–   Center for Design Research / Slovenija

–    HS AICA – Hrvatska sekcija Međunarodnog udruženja likovnih kritičara (AICA)

Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

O voditeljima:

Doc. dr. art Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu — 1987. diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće, 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije te stekla titulu doktora umjetnosti na Poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti obranivši rad Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište. Autorica je brojnih kostimografija, nekoliko scenografija, velikih strukovnih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica i urednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Dobitnica je više priznanja i nagrada. Članica je ULUPUH-a i HZSU-a.

Izv. prof. Tanja Devetak, izvanredna profesorica na području dizajna odjeće i tekstila. Vanjski je predavač na Fakultetu za dizajn, samostalnom visokom učilištu. Za svoj rad dobila je međunarodne nagrade te redovito izlaže na samostalnim i skupnim izložbama. Radi kao samostalni istraživač u Centru za istraživanje dizajna na području povijesti slovenske mode, dekolonizacije mode i održivog konteksta modnog sustava. Sudjeluje u projektima koji su dio šireg konteksta suvremenog dizajna. Trenutno dovršava doktorski studij na Sveučilištu u Ljubljani.

Doc. Almina Duraković Korošec je konceptualna dizajnerica, njeni projekti odražavaju ljubav prema prirodi, tradiciji, estetici i odgovornost prema okolišu i čovjeku. Njezina vlastita etika i filozofija usmjerena prema održivosti dovele su je do pokretanja vlastitog održivog brenda. Više od 15 godina predavačica je na Fakultetu za dizajn i voditeljica laboratorija za produkt dizajn. Njezin rad uključuje dizajn kostima za suvremeni balet, operu, scenografiju, kostimografiju za film, umjetničke prostorne instalacije i konceptualni nakit. Dobitnica je domaćih i međunarodnih nagrada, a neke od njih su: magistarski rad „Dizajn filmskih kostima u suvremenom baletu: urbani film RazPOTja“ nagrađen je kao najbolji magistarski rad na smjeru tekstila i odjeće na Fakultetu dizajna. Kostimografija za prvi slovenski suvremeni baletni film također je izabrana među 35 najboljih europskih umjetničkih djela – ELIA festivala(European League of Institutes of the Arts, Škotska). Radovi su joj izlagani na domaćim i međunarodnim samostalnim i skupnim izložbama.

Mr. Ljiljana Petrović redovni je profesor na Fakultetu primenjene umetnosti u Beogradu. Predaje Scenski kostim na odsjeku Kostim. Mаgistrirаlа je 1991. nа Fаkultetu primenjenih umetnosti u Beogrаdu, odsjek Kostim. Autorica je brojnih kazališnih, filmskih i kostimografija za muzičke, reklamne spotove, evente… Postavila je preko 100 izložbi radova studenata scenskog kostima FPU. Po pozivu je kao gostujući profesor održala mnogobrojne radionice kostima  (na univerzitetima umjetnosti u Bostonu, Connecticutu, Bloomingtonu (SAD); na Univerzitetu „Mimar Sinan“ (Istanbul/Turska), po pozivu Muzeja Lapidarium u Novigradu (Hrvatska); Filmskoj radionici u Počitelju; Beogradu; Zagrebu…).Svoje radove izlaže u zemlji i inozemstvu. Njeni radovi su objavljeni u mnogobrojnim umjetničkim publikacijama i nalaze se u kolekcijama značajnih institucija: New Drama Center Bloomington (SAD); u Muzeju Lapidarium (Novigrad); na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu; rad „Cargo“ je otkupljen od strane Ministarstva kulture Srbije itd. Dobitnica je brojnih domaćih i međunarodnih  nagrada za kostimografiju, umjetničke projekte i nagrada za pedagoški rad i promociju radova studenata  scenskog kostima. Surađuje s Goethe institutom u Beogradu, Univerzitetima i fakultetima: École nationale supérieure des Arts Décoratifs (Pariz, Francuska), Univerzitetom „Mimar Sinan“ (Istanbul, Turska), Fakultetom dramskih umetnosti u Beogradu itd.. Člаnica  je ULUPUDS-а, OISTAT-а i počasna članica ULUPUH-a.