Centar oblikovanja svakodnevice

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice (COS) polazi od teze kako između kulture i svakodnevnog života postoji duboka veza, odnosno kako kulturne i kreativne aktivnosti, u najširem spektru značenja, a posebno u području dizajna, imaju sveprisutan učinak na oblikovanje naših životnih okruženja, odnosno na promišljanje kako živote svih nas učiniti kvalitetnijima, iskustveno bogatijima, stimulativnijima i slojevitijima.

Ovim projektom utvrdit će se postojeće stanje i istražiti mogućnosti uspostavljanja novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi, kroz dvogodišnju suradnju dva strukovna udruženja na području primijenjene umjetnosti i dizajna (Hrvatsko dizajnersko društvo – HDD, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH), središnje muzejske institucije za područje dizajna (Muzej za umjetnost i obrt – MUO), umjetničke organizacije (Bacači sjenki) i lokalne uprave (Grad Zagreb).

Ishod rada definirat će model sudioničkog upravljanja u kulturi za potrebe osnivanja Centra oblikovanja svakodnevice kao platforme. Ona bi osnažila institucionalne kapacitete u razmjeni iskustva i koordinaciji pri upravljanju resursima, te umrežavanju raznolike arhivske i istraživačke građe na temu dizajna, primjenjene umjetnosti i arhitekture. Dodatna vrijednost projekta je uključivanje građana prilikom definiranja stvarnih potreba lokalne zajednice Grada Zagreba. Naime, sudioničko upravljanje model je koji omogućuje ulazak građana u procese donošenja odluka kojim se institucije dodatno demokratiziraju i transformiraju.

Mreža dizajnerskog sjećanja zaseban je veći programski segment projekta COS kojim će se stvoriti dinamični online arhiv hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. Ideja Mreže proizašla je iz potrebe umrežavanja resursa – znanja i informacija o hrvatskom dizajnu – kao i želje da što više takvih informacija, saznanja, priča, tekstova, razgovora, fotografija, video i audiomaterijala bude slobodno dostupno online na jednom mjestu svima, za istraživanje, proučavanje, traganje, ali i jednostavno uranjanje, lutanje dizajnom naše prošlosti i suvremenosti.

Razdoblje provedbe projekta: 29.10.2018. – 29.10.2020.

Web stranica: http://oblikovanjesvakodnevice.com/

Instagram: https://www.instagram.com/oblikovanjesvakodnevice/

Facebook: https://www.facebook.com/oblikovanjesvakodnevice/?epa=SEARCH_BOX