Petar Sabol

gsm: +385 98 879 380
web: www.sharpeyephoto.com
www.fotokreacija.com
https://1x.com/member/sharpeyew1/photos/all

Petar Sabol Sharpeye rođen je 1981. u Čakovcu. Fotografijom se počeo baviti 2007. Od samoga početka svojega fotografskog rada očaran je prirodom i njezinim svijetom, pogotovo područjem makrofotografije. Osim prirode, profesionalno fotografira i prigode poput vjenčanja, razne proslave i javne događaje, komercijalnu fotografiju.
Njegove fotografske slike prikazuju i dočaravaju trenutke iz života prirode koje je većini ljudi teško ili gotovo nemoguće vidjeti u stvarnosti zbog sve većega otuđenja od prirode. Zahvaljujući vrlo predanome i sistematičnome radu, bilježi nevjerojatne kadrove u kojima je glavni kompozicijski sastojak najljepše prirodno svjetlo. Tim idealiziranjem ljepote prirode zauzima svoj čvrsti pozitivni stav prema ljepoti i čudesnosti prirode.
Od početka 2012. do danas sudjelovao je na mnogim međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l’Art Photographique) čak 343 puta. Nagrađen je 432 puta (220 medalja i 212 diploma za 114 različitih fotografija) u više od 40 država te je 7 puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP plavom značkom. Također je sudjelovao na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom PSA (Photographic Society of America) gdje je isto tako mnogo puta nagrađivan. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta. Ukupan broj nagrada premašuje brojku 500.
Nositelj je počasnoga fotografskog zvanja EFIAP/Platinum i EPSA te ima stečene uvjete za EFIAP/Diamond1.
Njegova poznata fotografija Natural abstract nagrađena je FIAP zlatnom medaljom u makro kategoriji na 7. Salonu fotografije u Ujedinjenim Arapskim Emiratima 2012/116 i trajno je pohranjena u Nacionalnoj biblioteci u Parizu. Ta je fotografija bila i među 10 najboljih na natjecanju Sony World Photography Awards. Na tome je natjecanju pobjednik u kategoriji National Award za 2016., gdje se s još jednom svojom fotografijom plasirao u 50 najboljih. Naredne 2017. ponovio je svoj uspjeh drugu godinu za redom na istom natjecanju s fotografijom “Swirl”. I sljedeće 2018.godine ponovio je uspjeh treći put zaredom te u kategoriji National Award osvaja prvo mjesto uz plasiranje pobjedničke fotografije “Beeaters” odnosno “Pčelarice” u top 10 u kategoriji divljina. Na www.fotowedstrijd.eu dobitnik je prve nagrade u makro kategoriji s fotografijom “Only love matters” 2014. Pet godina uzastopce nagrađivan je na američkom National Insect salonu pod pokroviteljstvom PSA od čega je dvaput dobitnik zlatne PSA medalje za najboljega autora salona. Prvu i drugu nagradu osvojio je 2014. i 2016. za svoje makrofotografije na National Insect Week u Engleskoj, koji se održava svake druge godine. Osvojio je drugu nagradu u kategoriji „divljina“ na Siena International Photography Awards 2015, kristalni Pangea trofej. Osvojio je i prvu nagradu na 1x Photo Awards 2015 sa fotografijom “The kingfisher” gdje je žiri bila urednica National Geographic-a Kim Hubbard.
U ožujku 2017. osvojio je drugu nagradu na HIPA natjecanju (Hamdan Bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum International Photography Award) u otvorenoj kolor kategoriji u sklopu 6. sezone The Challenge u Dubaiju. U siječnju 2018. pozvan je kao počasni gost na 5. godišnjicu IUP-a (International Union of Photographers) u Guangzhou, Kina, gdje je promoviran u predstavnika IUP organizacije za Hrvatsku te je na istom događaju u sklopu kružne izložbe za svoje fotografije bio nagrađen s 5 medalja i 7 pohvala te trofejom za postignuće u fotografskoj umjetnosti.
U veljači 2018. postao je članom ULUPUH-a (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti).
U veljači 2018. osvaja drugo mjesto na IGPOTY (International Garden Photographer of The Year) fotografijom “Macro wonderland” u kategoriji “Widlife in garden”. Na istom natjecanju u srpnju 2018. osvaja 1. mjesto na 12. izdanju IGPOTY u Macro Art kategoriji s fotografijom “Vodencvjetovi” te je pohvaljen za još dvije fotografije.
U svibnju 2018. nagrađen je prestižnom te jednom od najznačajnijih hrvatskih nagrada za fotografiju, “Tošo Dabac“ te je najmlađi autor kojem je dosad dodijeljena.
U rujnu 2018. pozvan je na proslavu 3. svjetsku izložbu kineske fotografije u Guangxi gdje je primio počasni certifikat te promoviran u ambasadora međunarodne kulturalne i fotografske razmjene.U listopadu 2018. pobjednik je na EEA (European Environment Agency) Waterpix natjecanju s fotografijom “The kingfisher”.
U studenom 2018. dobitnik je 2. mjesta na XPOSURE 2018 u Sharjahu, UAE, u makro kategoriji s fotografijom “Robberfly”.
U prosincu 2018. dobitnik je 2. mjesta na Malta International Photo Award s fotografijom “Up and down” u kategoriji “Nature”
U travnju 2019. dobitnik je nagrade “Zrinski” za 2018. godinu koju mu dodjeljuje Međimurska županija za postignute izvanredne rezultate u fotografskoj djelatosti i promociji Međimurja i njegovih prirodnih ljepota.
Za manje od četiri godine Petar Sabol postao je najnagrađivaniji hrvatski fotograf. Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima (Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani).
Do sada je 7 puta samostalno izlagao. Krajem 2014. u Zagrebu se predstavio svojom prvom
samostalnom izložbom Leptiri. Drugu samostalnu izložbu “Kingfisher” imao je u travnju 2016. u gradu
Negova u Sloveniji pod visokim patronatom FIAP-a, u jednom od šest svjetski priznatih izlagačkih
centara FIAP-a. Treću samostalnu izložbu “Kingfisher” predstavio je u Boru, u Srbiji, početkom listo-
pada 2016. Četvrtu samostalnu izložbu “Kreativna makrofotografija” predstavio je u Javnoj ustanovi
Aquatika, slatkovodnom akvariju u Karlovcu. U svibnju 2018. u sklopu dodjele nagrade “Tošo Dabac”
otvorio je petu samostalnu izložbu “Pejzaži”. U kolovozu 2018. otvorena je šesta samostalna izložba “Kreativna makrofotografija”u Splitu. U prosincu 2018. otvorena je sedma samostalna izložba “Kreativna makrofotografija” u Puli.
Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima te je Sony ambasador za Hrvatsku.