Ivančica Vončina

+385 (0)91 5024 688
ingvonci@gmail.com

Rođena je 1932. godine u Omišu. Nakon završene gimnazije u Splitu koleba se između likovne akademije i kemije no upisuje kemiju na tadašnjem Kemijsko tehnološkom odsjeku Tehničkog fakulteta u Zagrebu gdje diplomira 1957. godine.

Dvije godine kasnije odlazi u Etiopiju i u Addis Abebi, uz honorarni rad na Farmaceutskom fakultetu gdje predaje fizikalnu farmaciju, u svom malom ateljeu crta, slika, izvija žicu… Tada, 1960-ih godina, započinje njeno druženje s glinom uz profesora Becktona. Po povratku u Zagreb, 1970-tih godina, uči keramiku kod profesorice Markovinović te osnove kiparstva kod profesora Pećka. Od osamdesetih do danas priredila je 15 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Izlagala je na brojnim hrvatskim i međunarodnim grupnim, žiriranim izložbama.

Nagrađivana je više puta, između ostalog, na međunarodnoj izložbi „Vaze“ – otkupna nagrada (2002.), na međunarodnoj izložbi „Liliput keramika“ – otkupna nagrada (2007.), na „Hrvatskom triennalu keramike“ – druga nagrada (2011.), na Međunarodnoj izložbi keramike i stakla – zlatna plaketa (2011.) itd. Radovi su joj objavljeni u mnogim stručnim publikacijama i mnogi se nalaze u različitim zbirkama u Hrvatskoj i izvan nje. Članica je ULUPUH-a i KERAMEKON-a. Živi i radi u Zagrebu, na Horvatovcu 71.

Fotografije u prilogu: Renata Škrinar