Dodjela ULUPUH-ovih nagrada u 2019. godini

Četvrtak, 19. prosinca u 12 sati
Stara gradska vijećnica, Ulica sv. Ćirila i Metoda 5, Zagreb

Povodom šezdeset devete godišnjice od osnutka ULUPUH-a, ULUPUH pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba dodjeljuje Nagradu ULUPUH-a za životno djelo, Nagradu za najbolji izložbeni i izdavački projekt u 2019. godini te Nagradu za najboljeg mladog umjetnika

Umjetnički savjet ULUPUH-a je odlučio, a Upravni odbor ULUPUH-a potvrdio kako slijedi:

– Nagrada za životno djelo dodjeljuje se Dori Pezić Mijatović, keramičarki

– Nagrada za najbolji izložbeni projekt dodjeljuje se projektu „Magični botanički vrt / Keramički laboratorij 3“, međunarodnoj multimedijalnoj izložbi keramike, autorice koncepcije, kustosice i selektorice Višnje Slavica Gabout

– Nagrada za najbolji izdavački projekt dodjeljuje se zbirci kritika, osvrta i eseja Branke Hlevnjak „Umjetnost naša svagdanja ili dizajn-art“, dizajnerice Lidije Novosel

– Nagrada za najboljeg mladog umjetnika dodjeljuje se Dunji Naerlović, autorici umjetničkog nakita

 

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Davorinu Klariću (modnom dizajneru), a počasnim članom proglasit će se Giuseppe Olmeti (tajnik i koordinator talijanske udruge gradova keramike – AiCC).

 

Nagrade će se uručiti na prigodnoj svečanosti u četvrtak, 19. prosinca u 12 sati u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu (Ulica sv. Ćirila i Metoda 5).

Obrazloženja nagrada:

Nagrada ULUPUH-a za životno djelo

 

Dora Pezić Mijatović dobitnica je ovogodišnje nagrade za životno djelo.

Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a također je dobitnica mnogobrojnih nagrada i priznanja za svoj rad. Naglasimo da je 1996. godine zbog svog iznimno vrijednog umjetničkog rada uvrštena u Enciklopediju hrvatske umjetnosti.

Rođena je u Zagrebu, gdje je 1958. godine završila Školu za primijenjene umjetnosti u klasi profesora S. Barlovića. Prvi put samostalno je izložila 1966. godine u prostorijama Društva arhitekata Hrvatske. Djelo naziva Crno u crnom, izloženo na spomenutoj izložbi, zbog njegove iznimne kvalitete omogućilo je Dori Pezić Mijatović pristup u Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske u kojem je od 1967. godine. 2009. godine u Muzeju za umjetnost i obrt priređena je retrospektivna izložba u kustoskoj koncepciji  dr. sc. Marine Bagarić, muzejska savjetnica MUO, kojom se obuhvatilo 50 godina autoričinog stvaralaštva.

U svom bogatom dugogodišnjem stvaralaštvu bila je otvorena za eksperiment, no i dalje ostajući sebi prepoznatljiva. Kako je Stanko Staničić primijetio, trajna konstanta u njenom opusu je blaga krivulja kojom keramičku materiju usmjerava građenju željenog oblika. U svojoj keramici spaja raznovrsne pristupe, ali vežu ih slični motivi prisutni tijekom pet desetljeća rada s keramikom.

Osim što se bavi umjetničkim radom, Dora Pezić Mijatović suosnivačica je grupe Arte terra, kolonije umjetničke keramike Hinko Juhn u Našicama te KERAMEIKON-a, Hrvatskog keramičarskog društva. Ujedno je i njegova počasna članica od 2002. godine, a 2006. godine postaje i članica Umjetničkog savjeta KERAMEIKON-a.

 

Nagrada za najbolji izložbeni projekt u 2019. godini

 

MAGIČNI BOTANIČKI VRT, međunarodna multimedijalna izložba keramike

  1. izdanje kustoskog projekta KERAMIČKI LABORATORIJ

Autorica koncepcije, kustosica i selektorica:

Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka. Članica ULUPUH-a, HULU-a, HND-a I IAC – Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi

Partner u projektu: KERAMEIKON – HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, grupni član Međunarodne akademije za keramiku u Ženevi

Suradnici na projektu: light art umjetnici, istraživači i znanstvenici Gordana i Zorislav Šojat, članovi ULUPUH-a

Keramičari/izlagači:

1)Članovi Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a

Vesna Aralica, Marina Tudjina Badurina, Lidia Boševski, Vedrana Balković, Nadica Eichhorn, Mladen Ivančić, Nataša Kabalin, Višnja Markovinović, Marta Milunić, Nataša Ninić, Nika Petrović, Snježana Pokos-Vujec, Zdenka Pozaić, Karmen Ptičar, Sanja Stani, Blaženka Šoić-Štebih, Ivančica Vončina, Ivančica Cvitić Znidarčić, Dani Žbontar (Slovenija).

2)Pozvani autor: Rafael Pérez Fernandez (Španjolska), voditelj pokazne masterclass radionice osobne eksperimentalne tehnike, održane u Atelijeru Pičuljan u Varaždinu u sklopu projekta

3)Autori odabrani u suradnji s KERAMEIKON –om

Orjenka Mirjan (HR), Heide Nonnenmacher (Njemačka), Aigi Orav (Estonija), Marjan de Voogd (Nizozemska), Velimir Vukičević (Srbija), Sapana Gandharb (Nepal/Slovenija)

 

Članovi ULUPUH-a

MAGIČNI BOTANIČKI VRT treće je izdanje kustoske trilogije KERAMIČKI LABORATORIJ, problemsko –istraživačke i vizualno- edukativne platforme koja se bavi suvremenom keramikom koji se realizira se od 2016. godine u izložbenim prostorima u Hrvatskoj i u inozemstvu te u suradnji i partnerstvu s edukativnim institucijama i strukovnim udrugama. Treće izdanje Keramičkog laboratorija – MAGIČNI BOTANIČKI VRT, okrenulo se svijetu priča i fantazije, svijetu magičnoga i bizarnoga; nestvarnoga i čudesnoga, svijetu neopipljive stvarnosti. Kroz motiv botaničkog vrta, obrađenog maštovito, poetično, kreativno i vizualno- komunikativno, ali iznad svega profinjeno kritički, umjetnici su dali svoju interpretaciju danas aktualne problematike odnosa čovjeka i njegova urbanog krajolika i prirode u cjelini.

Izložba  MAGIČNI BOTANIČKI VRT realizirana je 2019. u Galeriji ULUPUH u Zagrebu i u KERAMEIKON-ovoj Galeriji K10 u Varaždinu, a 2020. godine je pozvana na gostovanje u Rijeku i Sloveniju.

Organizator projekta: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Partner u projektu: KERAMEIKON – HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje

Projekt se realizirao uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Varaždina.

 

Nagrada za najbolji izdavački projekt u 2019. godini

Branka Hlevnjak: Umjetnost naša svagdanja ili dizajn-art

kritike, osvrti, eseji 1978. – 2018.

 

Autorica tekstova: Branka Hlevnjak

Urednica: Branka Hlevnjak

Dizajn: Lidija Novosel

Nakladnik: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Knjiga predstavlja izbor iz kritika, osvrta i eseja  autorice Branke Hlevnjak nastalih od  1978. – 2018. godine, a odnose se prvenstveno na autore i djela, te manifestacije i pojave vezane uz primijenjenu umjetnost i dizajn. Riječ je o stotinjak tekstova objavljenih na radiju, u novinama i časopisima kao što su Oko, Polet, Pitanja, Vjesnik, Večernji list, Radost, Peristil, Život umjetnosti, Vijenac, Kontura, Hrvatsko slovo i tako dalje, a raspon tema seže od ilustracije, karikature, vrtne (hortikulturne) arhitekture, grafičkog dizajna, aranžerstva, do primijenjenog kiparstva (javnih spomenika), preko nakita do fotografije. Knjiga nije samo autorsko viđenje, predstavljanje te kritički stav Branke Hlevnjak o specifičnim izraznim područjima, odnosno pojedinim umjetnicima u proteklih 40 godina, nego i svojevrsna kronika događanja primijenjenih umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj unutar tog razdoblja. Stoga je ova knjiga važan doprinos povijesti primijenjene umjetnosti i dizajna u Hrvatskoj. Branku Hlevnjak kao autoricu odlikuje koncizan stil pisanja koji, uz visoku upućenost u predmet, uvijek uspijeva doprijeti do najšireg sloja čitatelja te će ovom knjigom najšira javnost dobiti uvid u povijest oblikovanja na ovim prostorima te osvijestiti značaj koji primijenjene umjetnosti i dizajn imaju u kulturi i povijesti ovih prostora.

Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Gradskog ureda za kulturu grada Zagreba.

 

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika

 

Dunja Naerlović dobitinica je ULUPUH-ove nagrade za najboljeg mladog umjentika.

Rođena je 1987. godine u Zagrebu gdje je magistrirala arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 2006. godine intenzivno se bavi izradom suvremenog umjetničkog nakita.  Završila je tečajeve oblikovanja i izrade suvremenog nakita u Otvorenom atelieru Lumezi, kod Lazera Rok Lumezija i u CEKAO ZAGREB, kod Davora Šuka. Sudjeluje u nizu skupnih inozemnih i domaćih izložbi suvremenog nakita kao autorica nakita, ali i autorica postava. 2016. godine postaje članica ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Živi i stvara u Zagrebu.

 

Priznanja

ULUPUH-ovo priznanje za poseban doprinos ugledu Udruge ove će se godine uručiti Davorinu Klariću, renomiranom dizajneru, predsjedniku ULUPUH-ove Sekcije za  oblikovanje odijevanja, zbog iznimnog rada na prenamijeni prostora u Ilici koji je omogućio nastavak djelovanja Galerije ULUPUH na novoj adresi, u suvremeno uređenom prostoru prikladnom za njegovu namjenu. Davorin Klarić rođen je 1954. godine u Zagrebu. Studirao je dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Od 1993. do 1997. godine živio i radio u Nizozemskoj, a danas djeluje u Zagrebu kao samostalni umjetnik i dizajner. Član je ULUPUH-a od 1984. godine, a HZSU-a od 1987. godine.

 

Počasni član ULUPUH-a

Počasnim članom ULUPUH-a proglasit će se Giuseppe Olmeti zbog svog iznimnog angažmana u organizaciji izložbe ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo na manifestaciji Portoni aperti u gradu Nove/Italija, kojoj je Hrvatska bila zemlja partner 2018. godine, te zbog njegove velike želje i truda da se Hrvatska uključi i umreži sa europskim gradovima keramike.