Erotika ili utopija

U srijedu, 7. rujna 2005. u 19 sati otvorena je selektirana, problemska, skupna izložba dvadeset sedmero autora, pod intrigantnim nazivom „Erotika ili utopija“. Autorica koncepcije, selektorica i autorica teksta predgovora u katalogu je povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka Višnja Slavica Gabout, koja je i autorica prostorno-likovnog postava izložbe.

Izložba “problematizira pojam erotskoga (čulnoga, strasnoga, požudnoga i spolnoga) u suvremenom društvu. Erotskoga čija je predodžba u novije vrijeme doživjela značajnu promjenu, izgubivši punoću prvotnoga značenja i vlastitost intime, a zadobivši na ispraznosti, površnosti i hladnoći“. Od umjetnika koji su pristali sudjelovati u ovome projektu tražilo se „da reagiraju angažirano i provokativno na činjenicu gubljenja iskrenosti osobnoga intimizma u općem procesu globalizacije. Da reagiraju kritički, ironično i čak satirično na erotiku kao «potrošački artikl» i unosnu «robu» u mas-medijima, te tako na njezino stalno klišeiziranje i banaliziranje; da reagiraju na njezinu današnju posvemašnju ispraznost i sladunjavost. I da naposlijetku svojim djelima naznače je li istinska erotika postala jedna vrsta utopije – je li to jedno nedohvatljivo, imaginarno, idealno stanje, koje je postalo neostvarivo? Ili bi ipak ona mogla postati jedno suvremeno, osviješteno, samosvjesno i osobno-samootkrivajuće stanje? (…) Odabrani umjetnici – ponajviše keramičari i kipari, koji su sudjelovali u ovome projektu, reagirali su velikim dijelom angažirano, čak provokativno i ironično – ali, začudo, i poetično. Jer, dotakli su jednu od značajnih tema današnjice. S druge strane, načinom rješavanja likovne problematike uklopili su se u suvremenost živog, maštovitog i istraživačkog izraza, koji keramiku shvaća interdisciplinarno i multimedijski i koji joj dopušta raznolike transformacije i svekolike odmake, simbioze i pomake od onoga tradicionalnoga i klasičnoga, a u smjeru i u svrhu potpune slobode likovnoga izričaja: od simbolizma, do minimalizma; od asamblaža, ready-madea, objekata i instalacija, do ambijenata koji uključuju i druge suvremene medije (fotografija). Pritom je vidljiva sva širina u pristupu i stilu, te u tretiranju forme i površine, dok u tehnici i tehnologiji, uz one karakteristično i tradicionalno keramičke, ima i eksperimenata i novih istraživanja, kao i novih koncepata i drukčijih materijala. Jer, nakana je bila slobodom i širinom pristupa omogućiti što konkretnije izreći svoju poruku.“ (Višnja Slavica Gabout )

Jezgru izložbe čine keramičari Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, ali zbog zanimljivosti i aktualnosti teme, njima su se priključili i drugi umjetnici – ne samo iz nekih drugih ULUPUH-ovih sekcija, nego i iz drugih strukovnih udruga (HDLU Zagreb, HDLU Rijeka, HDLU Istra), tako da je izložba prerasla uske okvire jedne sekcije, jednog medija i jedne udruge, te postala globalno zanimljiva.

Na izložbi tako izlažu sljedeći umjetnici: Vesna Aralica (Zagreb), Vedrana Balković (Križ), Smiljana Brezovec Meštrić (Varaždin), Ivančica Cvitić Znidarčić (Zagreb), Burhan Hadžialjević (Momjan), Pamela Ivanković (Grožnjan), Grozdana Korpar (Samobor), Andrea Kržišnik Pušić (Zagreb), Lidija Maček Stanić (Karlovac), Višnja Markovinović (Zagreb), Marta Milunić (Zagreb), Orjenka Mirjan (Zagreb), Ljerka Njerš (Zagreb), Marina Orlić (Pula), Karel Pavlinc (Grožnjan), Marta Pavlinc (Grožnjan), Vladimir Pecić (Zagreb), Karmen Ptičar (Zagreb), Boris Roce (Rijeka), Ljiljana Smodlaka (Split), Sanja Stani (Zagreb), Zdenko Šlibar (Zagreb), Marina Tudjina Badurina (Zagreb), Ivančica Vončina (Zagreb), Robert Zdarilek (Zagreb) i Željko Zima (Zagreb).

Izložba će biti otvorena do 27. rujna 2005.