Europska inicijativa za potporu kulturi u krizi COVID-19

Zaklada “Kultura nova” poziva da svojim potpisom podržite inicijativu mreže Culture Action Europe za potporu sektoru kulture tijekom COVID-19 pandemije.

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 pogodila je i cijeli kulturni i kreativni sektor, čija se uloga još jedanput pokazala od temeljne važnosti u društvu. Slijedom teških ekonomskih posljedica na kulturni i kreativni sektor, dio zastupnika Europskog parlamenta iz redova Zelenih/Europskog slobodnog saveza pokrenuo je inicijativu uputivši otvoreno pismo Europskoj komisiji i državama članicama Europske unije u kojemu zahtijevaju potporu pogođenom sektoru, s naglaskom na kulturne radnike i manje organizacije civilnog društva čiji su programi otkazani u narednom razdoblju. U otvorenom pismu zahtijeva se osiguravanje uvjeta rada i financijske potpore kulturnim radnicima, samostalnim umjetnicima te svima uključenima u kulturni i kreativni sektor.

Međunarodna mreža CAE uključila se u inicijativu te putem svojih službenih mrežnih stranica pozvala sve zainteresirane građane da svojim potpisom otvorenog pisma pruže potporu kulturnom i kreativnom sektoru koji u trenutnim uvjetima predstavlja jedan od važnijih načina psihološkog nošenja s krizom izazvanom pandemijom COVID-19.

Pismo možete pročitati ovdje te ga potpisati putem sljedeće poveznice.