In memoriam Gordana Svilar

Poštovani,
obavještavamo vas da nas je zauvijek napustila ULUPUH-ova članica Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost.

Gordana Svilar (1. srpnja 1965. – 8. ožujka 2020.)

Gordana Svilar rođena je u Zagrebu 1965. godine. Scenografijom se počela baviti nakon završenog Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu 1990. godine, surađujući s redateljima Petrom Vujačićem i Robertom Raponjom. Godine 1991. počela je raditi kao asistentica Dinki Jeričević do 1992. godine kada odlazi na školovanje u SAD. Na Sveučilištu u New Yorku pohađala je diplomski program na Tisch School of the Arts u trajanju od 3 godine, koji je završila 1995. godine. Nakon završetka školovanja ostaje u New Yorku gdje radi kao slobodna umjetnica. Tijekom desetogodišnjeg rada kao asistentica za John Conkline, s kojim je surađivala na više od 30 opernih predstava, kao i za Roberta Wilsona i Georgea Tsypina, paralelno je gradila i vlastitu scenografsku karijeru. Od samostalnog rada zbog izrazito uspješne produkcije ističu se opere „Tosca“ i „The Flying Dutchman“.
Osim rada u operi radila je i kao scenograf u kazalištima diljem Amerike: u Philadelphiji, Chicagu, Bostonu itd., te u Aziji: u Tokiju i Singapuru. Osim scenografske karijere radila je i kao predavač na Bard College-u te Swarthmore College-u.
Tijekom života u New Yorku bavila se i komercijalnim poslovima kao što su scenografije za konferencije te radom na televiziji, na programima „Today Show“ te „Martha Stewart Show“ za NBC TV stanicu. Godine 2008. vraća se u Europu gdje od 2008. do 2018. godine radi za S2 grupu kompanija u Londonu.
U Hrvatsku se vraća 2018. godine gdje obnavlja suradnju s Dinkom Jerićević u želji da nastavi karijeru kao kazališni scenograf te vlastitim radom i članstvom u ULUPUH-u doprinese hrvatskom kazalištu i kulturi općenito.

Posljednji ispraćaj će se održati u srijedu 11.3. u 12:10 sati na Krematoriju, Velika dvorana.

Naslovna fotografija: Ifigenija u Aulidi, autor drame Euripid, redatelj Ivan Talijančić, City College NYC,1997.