Izložba “DAVOR GRÜNWALD: INDUSTRIJSKI DIZAJN U KONTEKSTU TEHNOLOGIJE” u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu otvorena je izložba Davora Grünwalda pod naslovom “Industrijski dizajn u kontekstu tehnologije”. Riječ je o prvoj cjelovitoj, velikoj retrospektivi ovog industrijskog dizajnera, koja prvi put na jednom mjestu okuplja dizajnerske radove iz razdoblja djelovanja u Hrvatskoj do sredine 1970-ih, dizajn za kanadsku industriju od 1976. do 2008, kao i nekoliko samoiniciranih radova nastalih nakon umirovljenja 2008. Izložba se odvija u organizaciji i produkciji Tehničkog muzeja Nikola Tesla, u partnerstvu s Hrvatskim dizajnerskim društvom, a kustosi izložbe su Marko Golub i Koraljka Vlajo. Izložba ostaje otvorena do 1. veljače 2020.

Izložba nas uvodi u život i rad ovog iznimnog dizajnera koji je dao značajan doprinos razvoju industrijskog dizajna u obje svoje domovine – Hrvatskoj i Kanadi. Svojim beskompromisnim inzistiranjem na kvalitativnom unaprjeđenju proizvoda kroz dizajn, Grünwald je često obavljao i pionirski posao educiranja svojih klijenata o važnosti dizajna unutar industrijske proizvodnje. Pripadnik generacije dizajnera koji su industriji i masovnoj proizvodnji pristupili s nadom da će donijeti blagostanje čitavoj zajednici, Davor Grünwald svaki je svoj profesionalni zadatak obavljao s podjednakim žarom, istovremeno rješavajući konstrukcijske i funkcionalne probleme proizvodnih procesa i zastupajući interese budućih korisnika.

Izložba se dijelom oslanja na istraživanje provedeno za malu izložbu “Retrorama industrijskog dizajna”, održanu u jesen 2017. u galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva, te tom prilikom izdanu knjigu “Industrijski dizajn Davora Grunwalda”, ali je značajno dopunjena novom dokumentacijom, nizom novih dokumentarnih videa te predmetima koji dosad nisu izlagani u Zagrebu, a u međuvremenu su postali vlasništvo Muzeja za umjetnost i obrt i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, iz čijeg fundusa, uz fundus riječkog Muzeja računala Peek&Poke dolaze svi izloženi predmeti.

Više o izložbi na http://dizajn.hr/blog/davor-grunwald-industrijski-dizajn-u-kontekstu-tehnologije/