Klasteri kreativnosti

– kako do kooperacije, koordinacije, ko-produkcije u digitalnim kreativnim zajednicama?

Kustos: Željko Blaće

Od 26. do 30. travnja 2008. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba “KLASTERI KREATIVNOSTI”.

Izložbom se želio pružiti uvid u kreativne medijske produkcije i zajednice koje se primarno ne definiraju kao konvencionalna umjetnička praksa, a ostvaruju se unutar raznih distribuiranih oblika udruživanja/formacija (klasterirana kreativnost).

Izložba je predstavila tri takve zajednice, koje su u proteklih nekoliko godina postale ključni modeli u razvoju slobodnih audiovizualnih aplikacija, sadržaja i zajednica:

* Blender – integrirani program koji je okupio entuzijaste, ali sve češće i profesionalce oko produkcije 3D sadržaja
* PureData – aplikacija za vizualno programiranje i manipulaciju zvukom, ali i slikom i podacima
* Processing – programski jezik i okoliš za programiranje interaktivnih i generativnih multimedijalnih sadržaja

Riječ je o novim oblicima digitalne kreativne produkcije u kojoj se umjetnici, dizajneri, programeri, hackeri i kreativni entuzijasti udružuju u samostojne i samoodržive zajednice, a s ciljem širenja polja svog kreativnog djelovanja. U takvim zajednicama nastalim oko razvoja softwerskih alata, potiču se procesi sakupljanja znanja, organiziranja zajedničke tehnološke infrastrukture te kolaborativne produkcije.

Ovaj recentni fenomen pod utjecajem interneta (efekt globalnog umrežavanja), peer2peer ekonomije (povećani distribucijski kapaciteti) i ideologije slobodnog softwarea (inovacije u pogledu uređenja autorskih odnosa i prava), pokazuje smjernice za nove oblike razvoja kreativnosti u digitalnim okolišima (alternative spram kulturne industrije i van postojećih komercijalnošću uvjetovanih sustava).

Uz samu izložbu održan je i popratni program:

u nedelju (27.04.2008) 
u 19h u klubu net kulture MaMa (Preradovićeva 18):
razgovor sa domaćim autorima i gostima:
Johannes Zmoeling (AT) i Luka Prinčić (SLO)

u 21h ispred Galerije ULUPUH (Tkalčićeva 14)
video projekcije na fasadama zgrada
audio-vizualnog kolektiva LIVEPIX (www.livepix.net)

u ponedeljak (28.04.2008)
u 19h u Galeriji ULUPUH (Tkalčićeva 14):
prezentacija projekta i vodstvo kroz izložbu

Cilj projekta

* pružiti uvid u kreativne medijske projekte koji su projekti zajednica, a primarno se ne definiraju kao umjetnička praksa unutar etabliranog umjetničkog sustava
* prezentirati inovativne modele rada, načine uspostave dugoročnih projekata i održivih infrastruktura
* baviti se pitanjima skupnog rada i kolaboracija u procesu kreiranja, kao i distribucijom odgovornosti i priznavanjem kreativnosti unutar zajednica kada uporaba open source softwara to inherentno zahtijeva

DETALJNIJE O PROJEKTU NA http://cocc.pr0be.info/

O kustosu projekta

Željko Blaće (r. 1976.) radi kao kustos, umjetnik i djelatnik u kulturi.

Studirao u klasi Miroslava Šuteja i Ivana Ladislava Galete, te kao gost student sa prof. Nan Hover (Summer Academy Salzburg) i Keiko Sei (FaVU, Brno). Od 1996. aktivan u polju novo-medijske kulture, kao dizajner, umjetnik i novinar, a od 1998 kao organizator, medijski istraživač i voditelj programa unutar Multimedijalnog instituta u klubu net kulture MaMa u Zagrebu (suosnivač).

Urednik je 6 brojeva LABinary newslettera (novo-medijski temat ZaReZ-a i Glasa Istre 2001-2005), pisao za inozemne kulturne magazine Umelec (CZ) i Springerin (AT), te radio za HTVov program Transfer, webportale ZaMirZINE i Kulturpunkt.hr. Izlagao kao vizualni/medijski umjetnik, nastupao kao VJ sa electro-acousticnim-glitch duom Jeanne Fremaux. Sudjelovao na internacionalnim manifestacijama poput: Ars Electronica
Festivala, Net Congestion, Next 5 Minutes, Transmediale, Ping In Progress, Money Nations II, ncc48, NEURO…
Organizirao i programirao internacionalne kulturne događaje u Hrvatskoj, bio član internacionalnog boarda Next 5 Minutes 4, festivala taktičkih medija u Amsterdamu 2003, žirija netarts.org 2006 u Japanu. Su-kurirao izložbu “runtimeART” sa Andreasom Broeckmannom u Zagrebu (2004) i Splitu (2004). Kurirao međunarodnu izložbu “Silent*Observers” u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci (2005), te na Sveučilištu u San Diegu pri Centru za istraživanje u računarstvu i umjetnosti (2007). Surađivao na razvoju projekta SplitConnect (2004), a trenutno se bavi pitanjima hibridizacije net i difuzijskih medija, promatranja i web streaminga, te socijalnim i estetskim aspektima softwerske kulture.