Ljetna rasprodaja ULUPUH-ovih izdanja

S obzirom da pravog ljeta nema bez prave knjige, pripremili smo za vas veliku ljetnu rasprodaju ULUPUH-ovih izdanja uz popust od 50%. Od raskošnih, bogato ilustriranih monografija do malih izdavačkih kurioziteta koji obrađuju manje poznata područja primijenjenih umjetnosti te noviteta u našoj izdavačkoj ponudi – katalog 55. zagrebačkog salona. Sva su naša izdanja ostvarena uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.
Knjige se mogu kupiti na adresi: ULUPUH, Preradovićeva 44/I, 10 000 Zagreb (radnim danom od 10 do 13 sati) ili narudžbom (plaćanje po predračunu), kontakt: ulupuh@zg.t-com.hr  ili ulupuhured@gmail.com, tel.: 01 4552 595. Ukoliko knjige želite primiti dostavom, trošak dostave ide na račun primatelja.

Akcijska ponuda ULUPUH-ovih izdanja traje do 1. rujna 2020. godine.

Katalog 55. zagrebačkog salona – PULS TRENUTKA ILI ŠTO VAS POKREĆE

Urednik: Iva Körbler
350 strana, meki uvez
Cijena: 100,00 kn

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, svake je treće godine posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 55. zagrebački salon primijenjene je umjetnosti i dzajna sagledao kroz temu “Puls trenutka ili što vas pokreće” autorice koncepcije i kustosice Ive Körbler.

 

BRANKA HLEVNJAK 

Umjetnost naša svagdašnja ili Design&Art

Urednica: Branka Hlevnjak
208 stranica, meki uvez
Cijena s popustom: 60,00 kn (bez popusta 120,00 kn)

Knjiga predstavlja izbor iz kritika, osvrta i eseja autorice Branke Hlevnjak nastalih od 1978. – 2018. godine, a odnose se prvenstveno na autore i djela, te manifestacije i pojave vezane uz primijenjenu umjetnost i dizajn. Riječ je o stotinjak tekstova objavljenih na radiju, u novinama i časopisima (Oko, Polet, Pitanja, Vjesnik, Večernji list, Radost, Flor art, Peristil, Život umjetnosti, Vijenac, Ambalaža, Week Design, Kontura, Hrvatsko slovo, Kaj, Hrvatsko zagorje, View to Croatia, Hrvatsko glumište, Epoha, itd.). Knjiga je opremljena i prikladnim fotografijama koje su pratile tekstove u vremenu nastanka i objave u novinama i časopisima. Raspon tema seže od ilustracije, karikature, vrtne (hortikulturne) arhitekture, grafičkog dizajna, aranžerstva, do primijenjenog kiparstva (javnih spomenika), preko nakita do fotografije. Materijal je organiziran kronološki i po temama.

 

MARIO BEUSAN

Emajl

Urednik: Mario Beusan
120 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 75,00 kn (bez popusta 150,00 kn)

Knjiga predstavlja umjetnički opus Maria Beusana na području oblikovanja nakita u emajlu. Još od studentskih dana, nakon studijskog boravka u atelieru Jannie Borel u Parizu 1968. i potom u Zurichu 1970., Mario Beusan bavi se oblikovanjem nakita u tehnici emajla na bakru. Nakon prve samostalne izložbe 1973. postaje članom «Ateliera Lujo Lozica», te od tada izlaže svoje radove na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 1982. dobiva prestižnu francusku nagradu za svoj rad u emajlu – VIemme Biennale Intrenationale l’Art de l’Email u Limogesu. Od tada izlaže na velikim svjetskim izložbama umjetnosti u emajlu (Francuska, Njemačka, Španjolska, Kanada, U.S.A., Monaco, Japan).

 

SONJA JURKOVIĆ

Obazrivo s prostorom

Urednica: Sonja Jurković
376 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 80,00 kn (bez popusta 160,00 kn)

Knjiga je zbirka tekstova koji su nastali i objavljivani tijekom četrdeset godina rada autorice kao urbanista, pejzažnog arhitekta i profesora. Tekstovi u knjizi imaju teorijski i stručni karakter. U njima se izražava stajalište da je svijest o važnosti prostornog i urbanističkog planiranja te uređenja, posebice zajedničkih prostora grada, često zanemarena i zapostavljena na račun interesa pojedinih korisnika prostora koji osobni interes stavljaju iznad zajedničkog. Ta je briga o zajedničkom prostoru bila ugrađena u nekadašnje gradske statute, a danas je to glavna zadaća urbanističkog planiranja: zaštita zajedničkog korištenja prostora grada, odnosno osiguranje snošljivoga korištenja prostora za sve građane.

 

BRANKA HLEVNJAK

Hod u zagrebačkim cipelama – Design Vlasta Jarnjak
Prilozi povijesti hrvatskog dizajna 1965. – 1989.

Urednica: Anastazija Debelli
122 strane, meki uvez
Cijena s popustom: 75,00 kn (bez popusta 150,00 kn)

U povijesti hrvatskog dizajna, vrlo malo znamo o dizajnerima obuće. Jedan od pionira ovog rijetkog posla bila je Vlasta Jarnjak (1940.), kreatorica ženske i dječje obuće u Tvornici obuće Astra i Tvornici dječje obuće Zagreb, gdje je radila od 1965. do kraja osamdesetih godina dvadesetog  stoljeća. U knjizi se uz tekst Branke Hlevnjak javlja i Vlasta Jarnjak kao svjedokinja i kazivačica o okolnostima tridesetgodišnjeg rada u industriji cipela.

 

PETRA SLOBODNJAK 

Rasprodaja

katalog izložbe

Cijena s popustom: 25,00 kn (bez popusta 50,00 kn)

Svakodnevno svjedočimo užarenim javnim raspravama o zbrinjavanju otpada – nebriga, neosviještenost, loša organizacija, nedostatna sredstva, uzrokom su brojnih divljih odlagališta koji niču posvuda. Neodgovornost se iščitava na svim razinama – od pojedinaca koji bacaju otpad izvan za to predviđenih mjesta, do komunalnih službi koje ne osiguravaju dovoljno mjesta za njegovo zbrinjavanje. Odbačene predmete nalazimo uz potoke, u šumarcima, na dnu mora ili jezera – kao da smo time što smo ga sklonili od pogleda riješili problem odnosno uklonili ga. Petra Slobodnjak odlučila je ovom izložbom ukazati na taj problem nizom fotografija koje je snimila na divljim odlagalištima u gradu Zagrebu. Odlučila je fotografirati tzv. krupni otpad kojeg čini mahom kućni namještaj – komode, stolice, fotelje, stolovi, ormari… koje njihovi vlasnici nizu znali, nisu mogli ili pak nisu htjeli na primjereni način zbrinuti.

 

SNJEŠKA KNEŽEVIĆ, ŽELJKA ČORAK

Mario Beusan: Arhitektura izložbe

Urednik: Mario Beusan
226 strana, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 100,00 kn (bez popusta 200,00 kn)

Monografijom je obrađen životni opus Maria Beusana (Zagreb, 1944.) na polju izložbenih postava. Njegov iznimno bogati opus (239 izložbi, 30 trajnih muzejskih postava, tridesetak interijera) uglavnom je realiziran u Zagrebu i Hrvatskoj. Predstavljeni su projekti izložbenih i muzejskih postava do 2007. godine, izložbe i muzejski postavi od 2008. do 2017. godine kroz veliki broj pojedinačnih primjera koji su i strukovno i kritički zapaženi poput postava Arheološkog muzeja u Zagrebu, dvorca Trakošćan, izložbe Dalmatinska zagora, nepoznata zemlja i dr. Knjiga je u cijelosti prevedena na engleski jezik.

 

SILVA KALČIĆ

Svijet prema labirintu
Eseji o visokoj moderni i postmodernizmu 1970-ih i 1980-ih

Urednica: Silva Kalčić
492 strane, meki uvez
Cijena s popustom: 85,00 kn (bez popusta 170,00 kn)

Knjiga predstavlja doprinos povijesti i teoriji vizualnih umjetnosti u Hrvatskoj, u komparaciji s globalnim zbivanjima i proizašlih iz opće teorije vizualnih umjetnosti. Sastoji se od eseja o vizualnim umjetnostima (likovnih i suvremene umjetnosti, arhitekture i dizajna) 1970-ih i 1980-ih godina – u hrvatskom kontekstu riječ je o posljednjim godinama prije tranzicije i ideologijske smjene te promjene društveno-ekonomskog poretka; također onih koje su tom razdoblju prethodile ili iz njega proizašle, kao odjeci, nastavak (kontinuitet) ili raskid (dokidanje) tendencija u vizualnim umjetnostima toga razdoblja u tranzicijskoj i posttranzicijskoj umjetnosti u Hrvatskoj.

 

BRANKA HLEVNJAK

Drago Turina – Scenograf

Urednica: Ivana Bakal
384 str, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 150,00 kn (bez popusta 300,00 kn)

„Po Čarliju Turini scenografija je u nas definitivno postala dramskom disciplinom, ispunila je u potpunosti lucidni bauhausovski zahtjev stvaranja „stroja za igru“, postala je nezamjenjivim dijelom redateljske i glumačke interakcije. Daleko od svake dogmatičnosti, izborom raznih materijala i animiranjem različitih mogućnosti scenske mašinerije, Turina se umio približiti specifičnim zahtjevima stilsko-epohalnih postavka, ali uvijek u duhu suvremenoga shvaćanja, a ne puke pasatističke evokacije ili akademske rekonstrukcije. Njegova maštovitost i otvorenost prema morfološkom pluralizmu znali su iz najtežih uvjeta – i unatoč teško svladivim preprekama – izvući funkcionalni i estetski optimum.“ (akademik Tonko Maroević, iz recenzije monografije).

 

ANA LENDVAJ

ULUPUH-ova modna povijest – Umjetnost odijevanja

Urednici: Davor Klarić i Dorotea Jendrić
202 strane, meki uvez
Cijena s popustom: 125,00 kn (bez popusta 250,00 kn)

Knjiga je posvećena dugogodišnjem djelovanju Ane Lendvaj na proučavanju i popularizaciji hrvatske mode, posebno djelovanju ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje odijevanja i njenih članova. Inače stručno zapostavljena povijest primijenjene modne umjetnosti oslanja se uglavnom na pojedine kataloge izložbi, brošure i druge sačuvane materijale manjeg opsega, kao i na dugogodišnju novinsku kritičku i prikazivačku praksu Ane Lendvaj. Budući da knjiga predstavlja „inventar“ modnih događanja, njihovih protagonista te društvene i gospodarske trenutke koji su pratili ili potaknuli događanja važna za oblikovanje odjeće tijekom 20. stoljeća knjiga je istodobno edukativnog i povijesno-kritičkog karaktera.

 

VIŠNJA SLAVICA GABOUT

Keramika i suvremena umjetnost

Urednica: Višnja Slavica Gabout
96 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 70,00 kn (bez popusta 140,00 kn)

U knjizi se problematizira medij keramike u kontekstu suvremene umjetnosti, prije svega s pogledom na situaciju u Hrvatskoj, a onda i s povlačenjem paralele prema internacionalnoj situaciji – u odnosu na suvremenu keramiku i šire, na suvremenu umjetnost. U uvodu knjige autorica ističe: „Kroz iskustva skupljena i prezentirana u ovoj knjizi želja nam je bila – mene kao kustosa projekata i keramičara kao autora i istraživača, da pomaknemo jezičac na percepcijskoj vagi prema prepoznavanju suvremene keramike kao vizualno vrijedne. Prema afirmiranju one njezine strane koja ovaj medij smješta u područje čiste umjetnosti; u područje propitivanja, istraživanja, umjetničke akcije, vizualnih metamorfoza, višemedijskog i interdisciplinarnog pristupa, transgresija i medijskih simbioza. U vizualni svijet sinergija sa svjetlom, zvukom, kinetičkim objektima, videom i digitalnim medijima, (u kojem onda) nastaju zidni i prostorni objekti, skulpture, asamblaži, ready-made i luminodinamički objekti, te instalacije i ambijenti.“

 

FEDOR KRITOVAC

Otkrivanje grada
2. neizmijenjeno izdanje

Urednik: Fedor Kritovac
Cijena s popustom: 45,00 kn (bez popusta: 90,00 kn)

Knjiga obuhvaća studijski opus dr. sc. Fedora Kritovca (Zagreb, 1938. – 2011.) , arhitekta i sociologa, na polju njegova višedesetljetnog istraživanja urbanih fenomena unutar javnih prostora grada Zagreba, u njihovom prostornom, vizualnom, označiteljskom i društvenom kontekstu. Doživljeni i interpretirani urbani fenomeni prvenstveno su oni na komunaliziranim i ostalim javnim prostorima grada, na granicama i prožimanjima javnog i privatnog, koji se drže ulaza, stubišta i prozora zgrada, ulica, dvorišta.

 

MARTINA PETRANOVIĆ, GUIDO QUIEN

Vanda Pavelić Weinert

Urednice: Ivana Bakal i Martina Petranović
248 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 110,00 kn (bez popusta 220,00 kn)

Vanda Pavelić Weinert je istaknuta hrvatska kustosica i kazališna kostimografkinja (Zagreb, 1911. – 1979.) čiji rad do sada nije bio monografski obrađen i predstavljen. Od 1946. bila je zaposlena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt kao muzejska savjetnica i voditeljica zbirke tekstila. Kao kostimografkinja, osobito se istaknula radom na dramskim i opernim predstavama Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu, ali i u drugim zagrebačkim kazalištima (Komedija, DK Gavella), te u Splitu, Dubrovniku i Rijeci, kao i izvan hrvatskih granica (Trst, Novi Sad, Skopje). Pridonijela je profesionalizaciji kostimografske struke i modernizaciji kazališne slike pedesetih i šezdesetih, te svojim radom u kazalištu kao i pedagoškim radom na Odsjeku za kazališni kostim zagrebačke Akademije za primijenjenu umjetnost i na Odsjeku za scenografiju zagrebačke Akademije za kazališnu umjetnost obilježila povijest hrvatske kostimografije i kazališta. Knjiga je publikacija biblioteke Kazališna likovnost u knjizi – serijala kraćih monografija o istaknutim hrvatskim umjetnicima koji su se bavili kazališnom likovnošću u najširem smislu. Knjiga je objavljena u partnerstvu s Odsjekom za povijest hrvatskoga kazališta HAZU.

 

MARTINA PETRANOVIĆ

Kamilo Tompa i kazalište

Urednice: Ivana Bakal i Martine Petranović
216 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 90,00 kn (bez popusta 180,00 kn)

Knjiga je posvećena istaknutom hrvatskom likovnom umjetniku i scenografu te suutemeljitelju ULUPUH-a. Teatrologinja Martina Petranović analizira brojne vidove Tompina kazališnoga djelovanja kao što su, u prvom redu, scenografski rad u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu i Dramskom kazalištu Gavella te drugim hrvatskim kazalištima, pisanje kritičkih osvrta i tekstova o kazalištu, djelovanje u nekoliko izvaninstitucionalnih kazališnih skupina (Pučki teatar, Družina mladih), istraživanje oblika i mogućnosti lutkarskoga kazališta i lutkarskoga filma, pedagoški rad na Odsjeku za scenografiju Akademije za kazalište i film u Zagrebu i na povezivanju tehničkoga i umjetničkoga segmenta scenografske profesije, oblikovanje kazališnih zastora te nadahnutost kazalištem u likovnom stvaralaštvu. Knjiga je prva iz biblioteke Kazališna likovnost u knjizi pokrenute u suradnji ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) i Odsjeka za povijest hrvatskoga kazališta Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

PETER WEITZNER

Teatar objekta – uz dramaturgiju slika i figura

Uredila i prevela: Kruna Tarle
124 str, meki uvez
Cijena s popustom: 40,00 kn (bez popusta 80,00 kn)

U knjizi „autor artikulira prve teze uopće na temu teatra objekta, donedavno nepoznatog kazališnog smjera, koji se tek od polovine prošlog stoljeća pojavljuje i afirmira uglavnom na alternativnim festivalima kao i u okviru lutkarskih rezervata. Spomenuti pravac nalazi se u prostoru između kazališta i likovne umjetnosti, i ukazuje na moguće drugačije vizure koje će nužno izmijeniti i kazalište i likovnu umjetnost. Povijesno gledano, kazalište slikara već ima bogatu tradiciju, doduše, više na polju manifesta i vizija. Knjiga sadrži bogato vrelo saznanja i promišljanja, izazovne poticaje za sve poklonike scenske umjetnosti s obje strane rampe, kao i za sve energije iz svijeta likovnih umjetnosti koje se više ne zadovoljavaju sporednom ulogom u kazalištu.“ (Kruna Tarle).

 

WERNER KNOEDGEN

Nemogući teatar

Priredila i prevela: Kruna Tarle
148 str, meki uvez
Cijena s popustom: 40,00 kn (bez popusta: 80,00 kn)

Autor Werner Knoedgen, uz glasovitog lutkara Albrechta Rosera, suosnivač stuttgartskog modela studija Figurentheater-a (ujedno prvog i za dugo vrijeme jedinog studija lutkarstva na Zapadu), umjetnik je lutkar i filozof po struci, pa tako idealno objedinjuje praktičara iz prve ruke s refleksijama stručno estetički utemeljenim.
Od lutke, maske i figure koja pripada drevnoj tradiciji i seže u početke kazališta, do novoobnovljenog interesa za medij, u kontekstu široke lepeze suvremenih stremljenja, estetičkih propitivanja i žanrovskih preklapanja, analizirajući i tematizirajući različite odnose, autor se nužno suočava i s povijesnim oblicima tradicionalnog lutkarstva, tako da je tekst istovremeno i bogati pregled tipologije scenskih lutaka i pojava.

 

BRANKA HLEVNJAK

ULUPUH 1950. – 2010.

Urednice: Anastazija Debelli i Branka Hlevnjak
188 str, tvrdi uvez.
Cijena s popustom: 80,00 kn (bez popusta 160,00 kn)

Monografija sadrži na 188 stranica presjek 60-togodišnjeg djelovanja ULUPUH-a i njegovih članova. Tekst je ilustriran s oko 400 reprodukcija djela primijenjene umjetnosti, ugođajnim dokumentarnim fotografijama članova, izložbenih postava i faksimilima dokumenata. Knjiga sadrži tri dijela – povijesni dio, priloge razgovora i sjećanja, pogovor aktualne predsjednice Ivane Bakal te popis članova. Ne ulazeći u pojedinačne autorske doprinose, monografija se zadržava na idejama i projektima koje su bile dio skupnog promišljanja, dotiče opća mjesta organizacijskih promjena udruženja kao i umjetničkih pojava i pravaca koji su se reflektirali na djelovanje njegovih sekcija i istaknutih pojedinaca. Sublimirani su napori društvene angažiranosti ULUPUH-a kao cjeline koja objedinjava 17 vrsta likovnosti živo utkane u hrvatsku kulturu kroz 60 godina, te koja predstavlja Hrvatsku i na međunarodnom planu. Razgovori s bivšim i sadašnjom voditeljicom Galerije ULUPUH odnosno nekolicinom ciljanih sugovornika zaokružena je slika o ULUPUH-u kao živom organizmu koji se mijenja, bori za ideje i stavove, te opstaje kao potreba.

 

GUIDO QUIEN

Približen pogled

Urednik: Guido Quien
192 str, meki uvez
Cijena s popustom: 60,00 kn (bez popusta 120,00 kn)

Knjiga je zbirka tekstova o primijenjenim umjetnostima, izbor ogleda, kritika, te predgovora izložbi različitih područja primijenjenih umjetnosti, koje je pisao od 1972. godine do danas. Stoga je to ne samo određeno autorsko viđenje, predstavljanje te kritički stav o specifičnim izraznim područjima, odnosno pojedinim umjetnicima, nego i svojevrsna kronika događanja primijenjenih umjetnosti u Hrvatskoj, u širokom vremenskom rasponu.

 

GUIDO QUIEN

Priče o stvarima

Urednik: Guido Quien
116 str, meki uvez
Cijena s popustom: 60,00 kn (bez popusta: 120,00 kn)

Knjiga ima dva poglavlja: Priče o stvarima i Stvari pričaju. Prvo poglavlje, Priče o stvarima, zbirka je tekstova o predmetima svakodnevne ili posebne upotrebe, njihova sažeta povijest, uz odgovarajuće komentare. Naime, ti tekstovi su medijski koncipiran feljton o uporabnim predmetima odnosno oblicima primijenjenih umjetnosti, koje je Guido Quien svojedobno pisao za kulturni magazin «Fokus» u Zagrebu. Tekstove prati bogat slikovni materijal, reprodukcije predmeta ponajviše iz fundusa zagrebačkih muzeja. Namjera autora je bila, kao što je i sada, u sadržajno i dizajnerski jasno i suvremeno profiliranom izdanju knjige, aktualizirati područja primijenjenih umjetnosti i pobuditi interes za predmetnu baštinu. Drugo poglavlje knjige, naslovljeno Stvari pričaju, izbor je Quienovih tekstova o umjetnicima u čijim poetikama predmetni svijet ima značajnu ulogu, na rasponu od intimističkog šapata do popartističke banalnosti. Pisao ih je kao kritike ili predgovore izložbi.

 

BRANKA HLEVNJAK

Zagrebačka škola karikature – Ni moda ni doktrina

Urednici: Branka Hlevnjak i Ivan Pahernik
152 strane, meki uvez
Cijena s popustom: 50,00 kn (bez popusta 100,00 kn)

„Zagrebačka škola karikature nije ni moda ni doktrina. Nastala je 1964. okupljanjem mladih duhovitih ljudi (među kojima je bilo studenata najrazličitijih profila i budućih zvanja) oko studentskog eksperimentalnog kazališta u Studentskom centru, časopisa “Prolog”, oko mladenačkog časopisa “Polet”, “Studentskog lista”, u doba, dakle, entuzijastičko i prepuno alternativa. Baveći se karikaturom, kao nevino-ubojitim oružjem protiv loše vođenog svijeta, inovirali su sam medij: afirmirali su i razvijali KARIKATURU BEZ RIJEČI, likovnu karikaturu, crnohumornu i apsurdnu u odnosu na standardnu novinsku karikaturu koja je imala svoju visokokvalitetnu predratnu tradiciju. U crtež su unosili elemente pop-arta (kombinacijom crteža i kolaža) i nove neobvezujuće oblike, koji su bili alternativa realizmu američkih stripova A. Raymonda i H. Fostera i profinjenoj stilizaciji Walta Disneya, bliski autorima Zagrebačke škole crtanog filma po kojoj su i dobili ime. Bili su to Ratko Petrić, Ivan Pahernik, Zlatko Bastašić, Ivan Vitez, Milovan Kovačević Koko, Ivan Šarić, Jakob Mirković, Zoran Pavlović, Fedor Kritovac s ponekim gostima na skupnim izložbama koje su postale, također, novi oblik predstavljanja karikature. Službeno su trajali do 1974., kao skupina, da bi se kasnije individualno izražavali karikaturom ili su karikaturalno promišljanje svijeta transformirali za medije u kojima su djelovali.“ (Branka Hlevnjak)

 

MARINA BARIČEVIĆ

Blanka Dužanec / Život i djelo – bogato nasljeđe

Urednica: Marina Baričević
115 str, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 85,00 kn (bez popusta 170,00 kn)

Knjiga je stručna obrada životnog i stvaralačkog puta umjetnice Blanke Dužanec. Obrađen je njezin umjetnički opus i pedagoški rad. Naglašena je njezina društvena i kulturna uloga u hrv. primijenjenoj umjetnosti. Uvod za njen katalog 1976 .god. u MUO Olga Klobučar završava riječima: „Pri sagledavanju u cjelini dosadašnjeg opusa Blanka Dužanec iskrsava pred nama lik maštovitog stvaraoca – izvanrednog tehnologa i predanog pedagoga čiji će lik ostati neizbrisiv u povijesti hrvatske keramike.“ Knjiga je tvrdo ukoričena i raskošno opremljena reprodukcijama radova, crno-bijelim i u boji. Osnovni tekst Marine Baričević dopunjuju sjećanja učenika Blanke Dužanec te fotografsko sjećanje Aleksandra Kukeca na ambijent njezina doma s bogatom kolekcijom umjetnina.

 

IVANKA REBERSKI

Ljerka Njerš

Urednica: Ivanka Reberski
264 str, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 125,00 kn (bez popusta 250,00 kn)

Monografija sustavno prikazuje kronologijski slijed i evoluciju kompleksnog likovnog opusa Ljerke Njerš, slikarice i jedne od najeminentnijih, međunarodno afirmiranih hrvatskih keramičarki, koja je svojim je raznorodnim likovnim djelom senzibilne poetike i svojstvenog izričaja prisutna na domaćoj i inozemnoj likovnoj sceni preko pola stoljeća. Na 264 raskošno ilustriranih stranica prikazan je njen opus od 1958. godine do danas.

 

NINOSLAV KUNC

U sjeni autorskog izričaja poznatog novokvadratovca

Urednik: Ninoslav Kunc
160 str., tvrdi uvez
Cijena s popustom: 75,00 kn (bez popusta 150,00 kn)

Knjiga je treći nastavak tzv. “trilogije u četiri dijela” koja se bavi dugogodišnjim opusom i aktualnim dostignućima Ninoslava Kunca. Knjigom je predstavljen izbor iz bogatog ilustratorskog opusa ovog autora, a brojne suradnje, izložbe i autorski stripovi uobličeni su u nekonvencionalnu umjetničku monografiju koja ilustracijama i tekstom daje informacije o tijeku događanja, ali i komentare na umjetničku scenu.

 

NINOSLAV KUNC

Ninoslavne ilustracije i druge Kuncutarije

Uredio i ilustrirao: Ninoslav Kunc
158 strana, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 75,00 kn (bez popusta 150,00 kn)

Knjiga predstavlja izbor iz bogatog ilustratorskog opusa Ninoslava Kunca, naslovnih stranica i drugog likovnog materijala koji predstavljaju najbolje primjere njegova rada, od brojnih udžbenika za osnovne i srednje škole, do ilustracija za djecu koje su godinama objavljivane u knjigama i časopisima te kao autorske slikovnice. Ova knjiga nije puko kataloško predstavljanje raznovrsnih djela Ninoslava Kunca, već je to priča o jednoj ilustratorskoj karijeri punoj izazova i najrazličitijih problema.

 

MARINA BARIČEVIĆ

Branka Frangeš Hegedušić

Urednica: Marina Baričević
92 str, meki uvez
Cijena s popustom: 35,00 kn (bez popusta 70,00 kn)

Knjigom se posthumno predstavlja i valorizira izniman umjetnički, društveni i pedagoški angažman umjetnice (1906. – 1985.), direktorice prve Akademije primijenjene umjetnosti u Zagrebu (1950-1955.) i suosnivačice ULUPUH-a. Iako velikog talenta i zavidne profesionalne biografije (diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1928., u klasi Vladimira Becića, potom se usavršavala u Pragu i Beču (1928-1930), bavila se primijenjenom umjetnošću (radovi u drvu, koži, tekstilu), ilustracijom i grafičkim dizajnom) njezin je opus do ove knjige bio gotovo neistražen, dijelom zbog velikih muškaraca kojima je bila okružena: ocem kiparom Robertom Frangešom Mihanovićem i suprugom Krstom Hegedušićem. Život i djelo Branke Hegedušić kako je predočeno u ovoj knjizi vrijedan je podsjetnik kako su primijenjenu umjetnost stvarala vrhunska imena domaće umjetničke i intelektualne elite.

 

MARINA BARIČEVIĆ
Stella Skopal

Urednica: Marina Baričević
128 str, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 60,00 kn (bez popusta: 120,00 kn)

Knjiga je cjelovita i stručna obrada životnog i stvaralačkog puta umjetnice Stelle Skopal (1904. – 1992.), keramičarke koja je svojim pedagoškim i umjetničkim radom postavila temelje keramičarske umjetnosti u Hrvatskoj. U knjizi je njen opus obrađen po kategorijama: keramika, porculan, građevna keramika, ratni opus i pedagoški rad. Naglašena je njezina društvena i kulturna uloga u hrvatskoj primijenjenoj umjetnosti i naročito ulog prvotnosti u mnogim likovnim segmentima (radila prvi keramički nakit, prvu veliku keramičku skulpturu za interijere, prve kamine; održala prvu izložbu keramike u Hrvatskoj, uvela lončarsko kolo u nastavu…). Prema riječima autorice Marine Baričević “Bila je znak vremena i njegov hrvatski krak s Europom”.

 

MAŠA ŠTRBAC
Ruta Knežević – Kostimi

Urednica: Maša Štrbac
196 str, tvrdi uvez
Cijena s popustom: 100,00 kn (bez popusta: 200,00 kn)

Knjiga obrađuje kostimografski opus Rute Knežević (Split, 1947. – Zagreb, 2006.) koja je svojim radom obilježila značajan dio kostimografske produkcije za kazalište, film i televiziju u Hrvatskoj u zadnjoj četvrtini 20. stoljeća i prvim godinama 21. stoljeća. Tijekom 33 godine profesionalnog rada Ruta Knežević ostvarila je kostime za oko 150 kazališnih predstava, 20-tak cjelovečernjih igranih filmova i 50-tak TV emisija i drama. Knjiga o Ruti Knežević prikaz je umjetničkog opusa jedne autorice ali i dijela povijesti hrvatskog kazališta i filma kojega je bila dijelom i važnom sukreatoricom.

 

LAZER ROK LUMEZI
Bijeli prsten

Urednica: Branka Hlevnjak
128 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 40,00 kn (bez popusta 80,00 kn)

Lazer Rok Lumezi vrhunski je i priznati majstor oblikovanja nakita. Ova knjiga javnosti ga po prvi puta predstavlja i kao nadarenog pjesnika, koji svoje nadahnuće ima potrebu izraziti u riječi jednako kao i u obliku, uživajući u njihovoj međuigri. Knjiga sadrži njegove riječi, misli u formi poezije u prozi, skice, bilješke, nastale u zadnjih 40-tak godina, a koje se referiraju na njegovo umjetničko oblikovanje nakita. Uz to, reproducirano je nekoliko fotografija njegovog izuzetnog nakita. „Još je pitanje može li se poezija nositi lako i prigodno, kao razlistani oltar, na što odgovor pruža dizajnerica ovog džepnog izdanja Lumezijeve knjige, lagane i teške, ugodne i ozbiljne, čulne i iskrene, knjige koja je nastala u mraku radionice i iz dubine srca, da bi posvjedočila o stvaralaštvu, kao apstraktnom, vanrazumskom, duboko bliskom i čudesno prisnom procesu oblikovanja osjećaja.“ (Branka Hlevnjak)

 

KATALOG HRVATSKIH ILUSTRATORA
Urednica: Branka Hlevnjak

216 str, meki uvez
Cijena s popustom: 25,00 kn (bez popusta: 50,00 kn)

Katalog hrvatskih ilustratora predstavlja jedinstveni kulturni proizvod koji po prvi puta u povijesti na jednom mjestu okuplja hrvatsku iznimno bogatu i produktivnu ilustratorsku scenu: na 216 stranica kataloga predstavljeno je 102 autora: od doajena hrvatske ilustracije: Ivan Vitez (uvršten u katalog 100 najboljih ilustratora svijeta), Zvonimir Balog, Ivica Antolčić, preko međunarodno afirmiranih autora srednje generacije (Danijel Žeželj, Igor Kordej, Pika Vončina…), do najmlađe generacije autora. Svaki je autor u katalogu predstavljen sa po pet ilustracija u boji, biografijom i kontaktom.

 

MARIO BEUSAN
Spomen knjiga Jasenki Pavliša

urednik: Mario Beusan
100 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 80,00 kn (bez popusta: 160,00 kn)

Riječ je o posthumnoj monografiji, koja na svojih stotinjak stranica obuhvaća cjeloviti opus ove prerano preminule velike umjetnice u području hrvatskog emajla. Mnogi su naši umjetnici radili emajl, no samo neko vrijeme. Jasenka Pavliša je jedina u Hrvatskoj posvetila cijeli svoj život istraživanju emajla. Bila je trajno zadivljena kolorističkim efektima transparentnih glazura na površinama od izgužvanih bakrenih folija. Rezultate tih istraživanja možemo vidjeti u njezinom art-nakitu i u reljefima. Najvrjedniji primjerci njezinih radova donirani su Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a cjelokupni sadržaj njezine umjetničke radionice za emajl predan je na uporabu učenicima zagrebačke Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn.

 

Katalog 52. zagrebačkog salona – (NE)PRIMJENJIVOST PRIMIJENJENE UMJETNOSTI

Urednik: Nikola Albaneže
312 strana, meki uvez
Cijena s popustom: 60,00 kn (bez popusta 120,00 kn)

Zagrebački salon, jedna od najstarijih domaćih izložbi recentnog vizualnog izričaja, svake je treće godine posvećena primijenjenim umjetnostima i dizajnu. 52. zagrebački salon primijenjene je umjetnosti sagledao kroz temu (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti, prema koncepciji kustosa Nikole Albanežea.

 

KATALOG ZGRAFA 12, 2017.

Katalog Međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija – ZGRAF12
Urednici: Dejan Kršić, Morana Matković, Mihaela Richter, Maja Vukušić
Cijena s popustom: 50,00 kn (bez popusta 100,00 kn)

ZGRAF je međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija koja se od 1975. godine trijenalno održava u Zagrebu. Izložbe su tijekom godina okupljale dizajnere, teoretičare i kritičare s namjerom da se propitaju temeljni problemi i položaj dizajna u suvremenom društvu. Odabirom selektora i otvorenim natječajem ZGRAF prezentira svjetske primjere grafičkog dizajna kako bi se pružio što širi i kvalitetniji uvid u svjetsku dizajnersku scenu, te kontekstualizirali radovi domaće produkcije. Zgraf 12 se održao od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja „Društvene reprize“ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.