Modni performans #ageisjustanumber ULUPUH-ovog projekta „Kreativni 54+“

U ponedjeljak, 27. svibnja 2019. godine u 17:30 sati u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu održan je modni performans #ageisjustanumber na kojemu su predstavljeni radovi nastali na radionici „Novi hrvatski krpež“. Radionice su se održavala u okviru ULUPUH-ova projekta „Kreativni 54+“ pod vodstvom modne dizajnerice Milene Rogulj. Na radionicama su sudjelovale osobe starije životne dobi iz različitih krajeva Hrvatske koje su upoznate s tradicionalnim tehnikama izrade narodnih nošnji i dekorativnih elemenata karakterističnih za područje iz kojega dolaze. Kroz tri ciklusa radionice polaznici su s voditeljicom ručno izradili nove, jedinstvene i suvremene predmete na temelju poznavanja i nadahnuća u hrvatskoj tradiciji.

Gosti plesači na modnom performansu bili su Aleksandra Mišić, osnivačica plesnog studija Masa Dance Company te njegov suosnivač Ognjen Vučinić, dok je koordinator i producent performansa bila Dubravka Golubić Krpan. Obrtnička škola za osobne usluge Zagreb pripremila je frizure, a šminku Amadea Krajnović iz make-up studija Red Lips.

 

Održana je i konferencija za novinare koja je predstavila tijek i dosadašnje rezultate cjelokupnog projekta „Kreativni 54+“. Projekt „Kreativni 54+“ ciklus je radionica iz područja vizualnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna te izvedbenih i scenskih umjetnosti namijenjenih populaciji starijoj od 54 godine. Projekt su predstavile gđa. Renata Ćurković, voditeljica projekta, gđa. Vesna Jurić Bulatović, voditeljica marketinga Muzeja za umjetnost i obrt, te voditeljice radionica gđa. Milena Rogulj i Kruna Tarle. Nositelj projekta je ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) u okviru Poziva Ministarstva kulture RH „Umjetnost i kultura 54+“, a financira se sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture RH.

 

Autorice fotografija: Mia Cvitkušić i Kristina Jakovac Bangoura