Natječaj: Čovjek na Mjesecu

Poziv za prijavu za sudjelovanje na izložbi

 ČOVJEK NA MJESECU / MAN ON THE MOON

selektirana, tematska izložba umjetničkog nakita

Rok za prijavu:  10.5.2019.

Inicijator i nositelj izložbe: ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita
Organizator: ULUPUH
Autorica koncepcije i kustosica: Elizabeta WagnerSelekcija radova: Elizabeta Wagner, Mario Beusan, Lazer Lumezi, Luka Petrinjak i predsjednik ili potpredsjednik Sekcije
Koordinatorica i stručna suradnica u projektu: Sabina Kolonić, predsjednica Sekcije

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Zagreb, Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14; 29.6. – 26.7.2019.

Koncepcija:
Godine 2019. navršava se 50 godina od NASA-ine misije Apollo 11 i spuštanja lunarnog modula “Eagle” na Mjesec kada je N. A. Armstrong, prvi čovjek koji je stupio na mjesečevo tlo, izgovorio danas legendarnu rečenicu “Ovo je mali korak za čovjeka, jedan divovski skok za čovječanstvo.” Mjesec je neiscrpna je inspiracija za oblikovatelje suvremenog nakita: srebro je najdostupnija plemenita kovina, tradicionalno je povezana sa zemljinim satelitom, lako se obrađuje i oblikuje u nove forme, a raznim tehnikama površinske obrade stvara teksture koje podsjećaju na mjesečevu geografiju. Put na Mjesec kao tema trebao bi potaknuti umjetnike da razmisle o značaju takvog istraživačkog i znanstvenog poduhvata, granicama, poduzetništvu i nepokolebljivosti ljudskog duha. Izložbom bi predstavili radove trinaest odabranih umjetnika ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita. Svaki umjetnik bi bio zastupljen jednim radom koji je temom ili formom povezanim sa misijom Apollo 11, Mjesecom ili svemirom općenito. Osim nakita / sitne plastike namjera nam je izložiti, u suradnji s Veleposlanstvom SAD, nekoliko velikih fotografija Misije Apollo 11 i Mjeseca.

 Uvjeti za prijavu:

  • prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • prijavljuju se recentni, neizlagani radovi nastali od listopada 2017. do 2019. Prihvaćaju se i stariji radovi, ako odgovaraju temi i ako do sada nisu bili izlagani u Hrvatskoj.
  • radovi će biti selektirani preko fotografija jer organizator nije u mogućnosti osigurati čuvanje radova do otvaranja izložbe.

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 10. svibnja 2019. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici: https://form.jotformeu.com/prijavnice/ovjek-na-mjesecu)
  2. na adresu ulupuhured@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova  – fotografije trebaju biti u jpeg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Čovjek na Mjesecu“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i fotografije radova ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Tajništvo ULUPUH-a, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 10. svibnja. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mejlom i na web stranicama ULUPUH-a najkasnije do 20. svibnja.

Ukoliko će za realizaciju reprezentativnijeg izložbenog kataloga biti potrebna donacija samih autora izlagača, o tome ćemo Vas izvijestiti uz obavijest o rezultatima žiriranja.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor jamči vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. Svi će autori biti detaljno upućeni u način dostave najkasnije početkom lipnja (tri tjedna prije otvorenja).

ROKOVI:

  • Prijava do 10. svibnja 2019.
  • Rezultati žiriranja do 20. svibnja 2019., objava na webu ULUPUH-a

Kontakti:
Elizabeta Wagner, 098 177 3312, elizabeta.wagner@gmail.com
Galerija ULUPUH, 01 4813 746 (Bella Rupena, voditeljica galerije)