NATJEČAJ: Divne stvari: tematska žirirana izložba posvećena 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice

Poziv članovima Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit za prijavu za sudjelovanje na izložbi

 

„Divne stvari: tematska žirirana izložba posvećena 100. obljetnici otkrića Tutankamonove grobnice“

Rok za prijavu:  petak, 15. srpanj 2022., do ponoći

Inicijator i nositelj izložbe: ULUPUH-ova Sekcija za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita

Organizator: ULUPUH u suradnji sa Arheološkim muzejom u Zagrebu

Autorica koncepcije i kustosica: Elizabeta Wagner

Selekcija radova: Lazer Rok Lumezi, Dunja Naerlović, Elizabeta Wagner

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:

Galerija AMZ, Ulica Pavla Hatza 6, 10000 Zagreb

  1. 10. – 18. 10. 2022.

 

Koncepcija:

Ove, 2022. godine se navršava sto godina od najznačajnijeg arheološkog otkrića XX. stoljeća: Tutankamonove grobnice. Pri krčenju mjesta na kojem su se nalazile kolibe za radnike, dječak vodonoša Hussein Abdel-Rassoul se spotaknuo na kamen – stepenicu koja vodi u nešto ispod zemlje. Dan kasnije, egiptolog Howard Carter, lord Carnarvon i njegova kći Lady Evelyn Herbert probili su zapečaćeni zid grobnice.

„Isprva nisam mogao ništa vidjeti. Plamen svijeće je zatreperio na vrućem zraku koji je izlazio iz komore. U trenutku kad su mi se oči navikle na tamu, počeo sam nazirati detalje u sobi: čudne životinje, kipovi i zlato – posvuda zlatni odsjaj. Par trenutaka kasnije, Carnarvon me pitao „Možete li što vidjeti?“, a ja sam odgovorio: „Da, divne stvari.“

Slijedećih nekoliko godina, Carter je nastavio s istraživanjem grobnice; pomnim inventiranjem i iznošenjem velikog blaga. Svijet koji je tek izašao iz rata i pandemije je sa interesom pratio iskapanja u Dolini kraljeva: egiptologija je dobila na značaju, umjetnost, arhitektura i moda su preuzele egipatske motive koji su postali sastavni dio Art Decoa. Taj odnos zapadnog svijeta prema Egiptu se nastavio do danas za što je najbolji primjer staklena piramida ispred Louvrea. Blago pronađeno u grobnici predstavlja najveću zbirku zlata i nakita na svijetu: dijademe, ogrlice, pektorali, amajlije, privjesci, narukvice, naušnice i prstenje toliko profinjene izrade i kvalitete koja je taj nakit svrstala u remek-djela primijenjene umjetnosti.

Zadana tema izložbe je egipatska kultura i umjetnost, a na sudjelovanje su pozvani svi umjetnici iz Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetnički nakit koji mogu u temi naći poticaj za stvaranje umjetničkog djela. Otkriće Tutankamonove grobnice je suvremenosti približilo drevnu civilizaciju, među ondašnjim umjetnicima pobudilo romantična maštanja o minulim vremenima ali i ukazalo na socijalne i tehnološke korijene kolijevke suvremenog društva. Ovom izložbom želim da nas umjetnici svojim djelima podsjete na veliku civilizaciju koja je prethodila stvaranju našeg zapadnog svijeta.

Žiriranom izložbom predstavit ćemo umjetnički nakit i malu plastiku članova Sekcije u Galeriji AMZ. Osim izloženih djela, planira se na jedno od dva projekcijska platna u galerijskom prostoru projicirati kratku Power Point prezentaciju o stvaralaštvu predstavljenih autora. Kolege egiptolozi će na drugom platnu ispričati priču o dječaku – faraonu, otkriću grobnice i bogatoj egipatskoj zbirci koju čuva Arheološki muzej u Zagrebu.

 

 

Uvjeti za prijavu:

  • prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita (ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje pošaljite upit mailom na ulupuh@zg.t-com.hr) te studenti pripravnici.
  • prijavljuju se recentni, neizlagani radovi nastali u posljednje dvije godine. Prihvaćaju se i stariji radovi, ako odgovaraju temi i ako do sada nisu bili izlagani u Hrvatskoj.
  • radovi će biti selektirani uživo. Mole se autori da najkasnije do 18. 7. dostave prijavljene radove u Galeriju ULUPUH, Ilica 13. Autori koji nisu iz Zagreba radove mogu poslati poštom da stignu do naznačenog datuma. Radovi se nakon žiriranja vraćaju autorima.

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:

 

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 15. srpnja 2022. godine do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici: https://form.jotform.com/prijavnice/prijavnica-za-izlozbu-divne-stvari )
  1. na adresuulupuh.ured2@gmail.com  treba poslati fotografiju rada/radova  – fotografije trebaju biti u jpeg formatuFotografiju koju želite da bude prezentirana u katalogu treba poslati sa naznakom “za katalog”, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpijaMolimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Divne stvari“. Fotografije odabranih radova biti će objavljene u katalogu izložbe.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i fotografije radova ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 15. srpnja. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

 

O rezultatima žiriranja svi autori biti će obaviješteni mailom najkasnije do 29. srpnja.

Autori čiji radovi prođu žiriranje će biti zamoljeni da dostave svoj portret iz ateljea / studija / radnog prostora i mali tekst o svom djelovanju za video projekciju.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor jamči vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

O dostavi i povratu radova za izložbu autori će biti na vrijeme obaviješteni.

ROKOVI:

  • Prijava do 15. srpanj 2022.
  • Rezultati žiriranja do 29. srpnja 2022. putem maila

Kontakti:
Elizabeta Wagner, elizabeta.wagner@gmail.com (za pitanja o koncepciji izložbe)

Galerija ULUPUH, 01 4813 746 (za tehnička pitanja oko prijavnice)