Natječaj: Doba nesigurnosti – PRODUŽENO 15.6.

Poziv članovima Sekcije za keramiku, porculan i staklo ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na tematskoj, selektiranoj izložbi “Doba nesigurnosti

 

Rok za prijavu produžen do 15. lipnja 2021. (do ponoći)

Selektori izložbe: Umjetnički savjet Sekcije ( Ivančica Cvitić Znidarčić, Marija Stojanović, Lucija Gudlin )

Koordinacija: Snježana Pokos-Vujec, predsjednica Sekcije

 

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19, ukoliko epidemiološki  uvjeti budu povoljni izložba će se održati u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/prvi kat, Zagreb, od 19.10. do 1.11.2021. te će biti predstavljena na mrežnim stranicama ULUPUH-a kao i na službenim profilima ULUPUH-a na društvenim mrežama. U slučaju da na snazi budu restriktivne mjere Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu izložba će se predstaviti samo virtualno.

 

Koncepcija:

Od samog početka 2020. godinu označilo je poprilično apokaliptično ozračje – od pandemije, preko potresa pa do činjenice kako je niz nesretnih i duboko zabrinjavajućih okolnosti utjecao na ljudsku psihu u vrijeme potpune izolacije. Značajne posljedice pandemije koja još uvijek traje tek ćemo osjetiti s vremenom, a koliki će biti razmjer krize koja je već nastupila, a njezin vrhunac tek očekujemo, teško je predvidjeti.

Uz sve psihičke i financijske traume i iskušenja, valja istaknuti i sektor kulture i umjetnosti, te činjenicu da su sva kulturna i umjetnička događanja doslovce stala preko noći, a mnoge ustanove u kulturi značajno su stradale prilikom potresa u glavnom gradu Hrvatske te ostaje upitno kada i kako će se obnoviti.

Još prije pandemije bilo je otvoreno pitanje pozicije umjetnika u Hrvatskoj, njihove mogućnosti preživljavanja od primarnog zvanja kao i mogućnosti djelovanja i afirmiranja, a u fokus je pozicija umjetnika došla s Nacrtom prijedloga novog Zakona o obavljanju umjetničke djelatnosti i poticanju umjetničkog stvaralaštva. Sve je stavljeno na čekanje s dolaskom prvog vala pandemije, kada su upravo umjetnici prvi bili na udaru, jer im je onemogućeno bilo kakvo djelovanje (zatvoreni su muzeji, galerije, kazališta, kina…), a istovremeno su mnogi kulturni i umjetnički sadržaji prebačeni u online svijet isključivo zahvaljujući entuzijazmu, snažnoj volji i inicijativi umjetnika koji su htjeli kvalitetnim i kreativnim sadržajima pomoći svima u novonastaloj i nikada ranije doživljenoj situaciji potpune izolacije.

Je li taj period napokon osvijestio širu javnost koliko je umjetnost nužna i potrebna svakom pojedincu za očuvanje i razvoj bogatog duhovnog života i razvoj nematerijalnih vrijednosti ostaje na vremenu da pokaže….

 

Uvjeti za prijavu:

 

– prijaviti se mogu redovni i počasni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo

– redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr

– mogu se prijaviti recentni radovi nastali u 2020. godini, neizlagani u Hrvatskoj

– radovi koji se prijavljuju bit će selektirani

– Umjetnički savjet Sekcije, zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima-keramičarima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji.

– pojedini autor može prijaviti do 3 rada, dimenzija ne većih od 1,5 m3. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 15.lipnja2021. godine, do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici https://form.jotform.com/prijavnice/doba-nesigurnosti )
  2. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije (najmanje 2 MB). Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Doba nesigurnosti“.

 

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13/ 1. kat, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 15. lipnja između 11 i 16 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

 

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni mailom, najkasnije do 10. srpnja 2021. godine.

 

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

 

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti naknadno obaviješteni.

 

Kontakti:

Snježana Pokos-Vujec, 099 45 35 226, spvujec@icloud.com

Galerija ULUPUH, Ilica 13 / 1.kat, Zagreb, 01 4813 746