Natječaj: Nacionalna baština – Šibenska katedrala

Rok za prijavu produžen je do 15. srpnja 2019., do ponoći

Svi oni koji su prijavili manje od tri (3) rada, mogu u produženom roku prijaviti još radova tako da ukupni broj radova koji su prijavili bude do tri (3) rada.

 

Poziv članovima  ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

Nacionalna baština – Šibenska katedrala

Kustosica izložbe i autorica likovnog postava: Ivana Bakal

Žiri za odabir radova: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout, Branka Hlevnjak

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb; 24.9. – 7.10.2019.

 

Koncepcija izložbe:

Izložba se tiče radova nastalih na temu hrvatske nacionalne baštine i ove se godine održava po treći puta. U prvom izdanju (2015.) bila je posvećena kinološkoj baštini, u drugom izdanju (2017.) čipki, a ove godine kao inspiracija je odabrana Šibenska katedrala – kao motiv u tekstilu, odjeći, kiparstvu, nakitu, fotografiji, keramici, ilustraciji, karikaturi, multimediji i dr. Umjetnici svih sekcija pozivaju se da u svom mediju likovno odgovore stvarajući unikatno djelo, ali i moguć prepoznatljiv umjetnički suvenir.

Katedrala Sv. Jakova u Šibeniku najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti katedrala je 2000. godine uvrštena u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa. Nastanak katedrale obuhvaća tri različite stilsko-razvojne faze. Tijekom stoljetnog razdoblja gradnje katedrala je nastajala sukcesivnim izmjenama triju različitih arhitektonskih koncepcija, pri čemu se izmijenila tri različita stila: prvi gotički, drugi mješoviti gotičko-renesansi i treći renesansni.

Prispjele radove selektirati će žiri u sastavu: Ivana Bakal, Višnja Slavica Gabout i Branka Hlevnjak.

Cilj projekta/izložbe je aktivno uključivanje ULUPUH-a u kreativnu i kulturnu industriju povezivanjem sa svim potrebnim segmentima za izradu i plasman umjetnina suradnjom s partnerima iz turističkog i gospodarskog sektora.

Prijava radova:

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr

Kustosica izložbe, u dogovoru s članovima žirija, zadržava pravo poziva istaknutih autora koji nisu članovi udruge da sudjeluju na izložbi.

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada. Imajte na umu da je prostor Galerije ULUPUH relativno mali za ovakve skupne izložbe na kojima može sudjelovati do 30 autora – prijavite radove koji neće zauzeti prevelik prostor.

Radovi se prijavljuju putem online Prijavnice dostupne na https://form.jotformeu.com/90902443115348 (da biste mogli učitati (uploadati) fotografije smanjite ih prethodno na rezoluciju do 200 KB, jpeg format – dozvoljeno je učitati do 3 fotografije po radu. Ukoliko se ne snalazite s rezolucijom, prije ispunjavanja obrasca pošaljite fotografije na mail ulupuh@gmail.com, mi ćemo ih prilagoditi i poslati vam ih natrag da ih unesete u obrazac.)

Predajom prijavnice s fotografijama autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Krajnji rok za prijavu produžen je do ponedjeljka 15. srpnja 2019. do ponoći (nakon toga roka neće se biti moguće prijaviti).

Rezultati žiriranja

Radovi će biti žirirani preko fotografija. Popis odabranih radova za izložbu bit će objavljen na Internet stranici ULUPUH-a https://ulupuh.hr/ najkasnije do četvrtka 25. srpnja 2019. Odluke žirija su konačne i neopozive te se na njih ne može žaliti.

Odabrani autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svome trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti obaviješteni uz obavijest o rezultatima žiriranja.

Uz izložbu će se tiskati katalog, sa po jednom fotografijom svakog autora. Autori koji budu odabrani za izložbu biti će pozvani da uplate donaciju u iznosu od 200 kn po autoru, kojom će se sufinancirati tisak kataloga. Počasni članovi ne trebaju platiti donaciju. O načinu dostave materijala za katalog kao i o načinu uplate donacije odabrani će autori biti obaviješteni odmah po objavi rezultata žiriranja.

ROKOVI:

  • Prijava: ponedjeljak 15. srpnja 2019., do ponoći. Nakon toga neće se više biti moguće prijaviti.
  • Popis radova za izložbu bit će objavljen na web stranici ULUPUH-a https://ulupuh.hr/ najkasnije do četvrtka 25. srpnja 2019.

Veselim se suradnji!

Ivana Bakal, kustosica izložbe
Kontakt za eventualna pitanja uz temu izložbe: 095 8666 738, ivanabakal@gmail.com