PRODUŽENI ROK – Natječaj “Sinestezija – oblici i boje glazbe”

Poziv članovima  ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

SINESTEZIJA – OBLICI I BOJE GLAZBE

Rok za prijavu produžen je do 19.06.2020. (petak, do ponoći)

Inicijator i nositelj izložbe: Sekcija za ilustraciju, strip, karikaturu, animirani film i primijenjeno slikarstvo ULUPUH-a

Organizator: ULUPUH

Autorica koncepcije: Željka Mezić

Kustosica i selektorica izložbe: Sonja Švec Španjol

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13 /1.kat, Zagreb, 10.9. – 23.9.2020.

 

Koncepcija:
Sinestezija, kao neurološki fenomen povezivanja osjetila, nije nepoznata u umjetnosti. Ovaj pojam povezuje se sa značajnim imenima u glazbi, slikarstvu, književnosti i filmu. No, unatoč tome ovo područje ostaje još uvijek nedovoljno istraženo. Tema  izložbe temelji se na paradigmi da svi, barem donekle, doživljavamo sinesteziju i da je ona izraženija kod kreativaca. Može li glazbeni ton odrediti karakter linije ili asocirati na kromatsku kvalitetu boje? Kakav je oblik i boja glazbe? Možemo li vizualizirati ono što čujemo? Odgovore na ova pitanja, dat će autori kroz svoje radove, likovno prikazujući zadanu instrumentalnu glazbenu temu. Ujedno, tvrdnja da se sinestezija razlikuje od osobe do osobe, trebala bi biti potkrijepljena različitošću, individualnošću i ekspresivnošću percipiranja i likovnog prikazivanja iste glazbe.

Glazba, kao i svaki drugi vid umjetnosti, vrlo različito i individualno utječe na pojedinca. Stoga se pozivaju autori da poslušaju odabranu glazbenu kompoziciju i puste mašti na volju. Hoće li ih odabrana skladba potaknuti na stvaralaštvo u njihovom primarnom mediju i prepoznatljivom rukopisu ili će se okušati u nekim drugim tehnikama ili možda odabrati posve novi vid izričaja – ostaje na pojedincu da odluči. Ključno je da rad koji nastane bude vođen i inspiriran doživljajem odabrane skladbe.

Zadana instrumentalna glazbena tema je „Awakening“ Mateja Meštrovića. Temu možete preuzeti ovdje.

Uvijeti prijave:

Za sudjelovanje na izložbi autori se prijavljuju sukladno propozicijama ovog poziva. Prijaviti se mogu svi redovni članovi ULUPUH-a, počasni članovi i studenti-pripravnici. Redovni članovi ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr

Kustosica izložbe zadržava pravo poziva istaknutih autora koji nisu članovi udruge da sudjeluju na izložbi.

Pojedini autor može prijaviti do tri (3) rada.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 19. lipnja 2020. godine, do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

 

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici  https://form.jotform.com/201121944663349 ).
  2. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. Iz tih će se fotografija odabrati jedna koja će se, u slučaju da rad bude odabran, reproducirati u katalogu. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju rada imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Sinestezija – oblici i boje glazbe“. Radovi će biti selektirani preko fotografija.

Rezultati će biti objavljeni na mrežnim stranicama ULUPUH-a, te će svi autori biti obaviješteni putem elektroničke pošte, najkasnije do 30. lipnja.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije radova za izložbu. Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. Svi će autori biti detaljno upućeni u način dostave najkasnije početkom rujna.

 

Kontakti:

Željka Mezić, zmezic@net.amis.hr,  091 2422 392

Bella Rupena, Petra Spretnjak, Galerija ULUPUH, galerija-ulupuh@zg.t-com.hr, 01 4813 746