Natječaj : (S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti – PRODUŽENI ROK PRIJAVE

Poziv članovima ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

(S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti
tematska, selektirana izložba ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo

Organizator: ULUPUH
Kustos i selektor izložbe: Iva Körbler
Koordinacija: Tatjana Grgurina Vučetić, Sekcija za tekstilno stvaralaštvo

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Galerija ULUPUH, Ilica 13/1 kat, Zagreb, 19.3. – 31.3.2020.

ROK ZA PRIJAVU PRODUŽEN JE DO 9. OŽUJKA DO PODNEVA (12:00 sati)!

Koncepcija izložbe:  
Živimo u svijetu koji je u velikoj mjeri artificijelan i gdje se izgubila granica između stvarnog i virtualnog na materijalnoj i emocionalnoj razini. Već u animiranom filmu „Surogat“ Dušana Vukotića iz 1962., pojednostavljeni svijet kružnica, trokuta i kvadrata savršen je prikaz redukcije stvarnog osjetilnog svijeta i rana kritika potrošačkog društva s otuđenim ljudima. Vukotić fenomen prikazuje kritično, kao da je predvidio vrijeme u kojem se gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost, no ideja građenja/svođenja svijeta na ova tri geometrijska tijela u Bauhausu je pozitivni ideal građenja ljepšeg i jednostavnijeg svijeta atemporalne „sadašnjosti“. Između te dvije krajnosti – ili dvije mogućnosti – i danas pokušavamo uspostaviti balans. U tom kontekstu, koncepcija se vodi stvaranjem djela od različitih vrsta, uzoraka i boja materijala, koji bi bili hommage „Surogatu“, ali i Bauhausu, čijih je 100 godina postojanja obilježeno 2019. godine, a čija je apstraktna estetika trajno revolucionirala nove uzorke u tekstilu i tapiseriji.

Pozivaju se članovi ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo koji u temi mogu pronaći zanimljiv poticaj za rad, da se prijave na izložbu. Zanimaju nas oblici, teksture, iskorak prema 3D, odnosno, sve mogućnosti kojima se umjetnici bore protiv monotonije i jednoličnosti svih pravila suvremenog unificiranog i uniformiranog svijeta.

Kustosica zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji.

Prijaviti se može do 3 rada. Mogu se prijaviti radovi nastali između 2018. godine do trenutka prijave. Imajte na umu da je prostor Galerije ULUPUH relativno mali za ovakve skupne izložbe na kojima može sudjelovati do 30 autora – prijavite radove koji neće zauzeti prevelik prostor.

Uvjeti za prijavu:
Prijaviti se mogu redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za tekstilno stvaralaštvo, ukoliko su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel. 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 9. ožujka 2020. godine do podneva (12:00 sati) – u tu svrhu treba:

  • ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici):  JOTFORM-a
  • na adresu ulupuh@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije. Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. Iz tih će se fotografija odabrati jedna koja će se, u slučaju da rad bude odabran, reproducirati u katalogu. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju rada imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za (S)tvarnost surogata ili surogat (s)tvarnosti“.

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i prijavnicu u pisanom obliku u Galeriju ULUPUH, Ilica 13 / 1.kat, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 28. veljače između 11 i 15 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako Vam je prvi, elektronski način nedostupan, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija, a o rezultatima žiriranja svi autori bit će obaviješteni putem elektronske pošte.

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku, u dogovorenom roku. O vremenu i mjestu dostave radova za izložbu izvijestiti ćemo Vas uz objavu o rezultatima žiriranja. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova, kao niti njihove dostave i povrata.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Kontakti:

Tatjana Grgurina Vučetić, 091 2007086
Bella Rupena, Petra Spretnjak (za tehnička pitanja oko prijave) – 01 481 3746