Natječaj: Unutarnja svjetlost -produženi rok

Poziv za prijavu za sudjelovanje

Na bijenalnoj tematsko-problemskoj žiriranoj izložbi Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a

UNUTARNJA SVJETLOST

Rok za prijavu produžen do 15. rujna 2019. (nedjelja, do ponoći)

Inicijator i nositelj izložbe: Sekcija za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a
Organizator: ULUPUH
Autorica koncepcije, kustosica i selektorica izložbe: Branka Hlevnjak
Koordinacija: Danijela Pičuljan, predsjednica Sekcije

Prostor i vrijeme održavanja izložbe: Galerija ULUPUH, Ilica 13/prvi kat, Zagreb

Koncepcija:

Luminoplastika i kinetic-lumino-plastic pojmovi su intenzivirani šezdesetih godina i umjetnici su tražili nove načine kako povezati pokret, zvuk, svjetlo, skulpturu. Kada su u pitanju keramičari valja se prisjetiti da su oni tih godina, a to je trajalo još i kroz sedamdesete godine 20. stoljeća, bili najveći kreatori rasvjetnih tijela, to jest keramika je bila temeljna u oblicima koji su ponijeli rasvjetu. Ova izložba želi na svaki način osloboditi maštu, potražiti unutar svojih rukopisa nove mogućnosti uključivanja u ideju povezanosti keramike i svjetla. Objektivno svaka plastika (svaki volumen i svaka površina) ovisi o dobroj rasvjeti izvana jer bez nje se ne mogu vidjeti dobro oblici, reljefnost, prozračnost, unutrašnji i vanjski omotači itd. S druge strane izložba se naziva unutarnje svjetlo što znači da se ta svjetlost može odnositi i na produhovljenost rješenja, na boje, na ugođaje, na ljepotu. Ništa nije određeno već je autorima prepušteno da sami na svoj autorski način odgovore ovom izazovu (pozivu).

Ukoliko će autori koristiti umjetnu rasvjetu molimo ih da obrate pažnju na tehničko rješenje koje će biti sigurno (nezapaljivo). Izvor svjetla treba se moći lako paliti i gasiti te po mogućnosti trajati u jednakom intenzitetu cijelo vrijeme trajanja izložbe (led rasvjeta na baterije gubi snagu već nakon 24 sata rada). Ukoliko će kod pojedinih radova trebati mijenjati baterije za izvor svjetla onda im pristup treba biti jednostavan i takav da ne ugrožava sigurnost rada. Preporučamo autorima da se o mogućnostima informiraju u specijaliziranim trgovinama rasvjetnih tijela vodeći računa o svim gore navedenim uvjetima.

Uvjeti za prijavu:

  • prijaviti se mogu redovni i počasni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan
  • redovni članovi ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, staklo i porculan mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, tj. članarine – za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, poslovnu tajnicu Ivanu Musić, na tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit mejlom na ulupuh@zg.t-com.hr
  • mogu se prijaviti recentni radovi nastali od 2017. do 2019. godine, neizlagani u Hrvatskoj
  • radovi koji se prijavljuju bit će selektirani
  • autorica koncepcije, u dogovoru s Umjetničkim savjetom Sekcije, zadržava pravo upućivanja poziva gostima/umjetnicima-keramičarima za sudjelovanje na izložbi. Pozvani gosti-umjetnici ne podliježu selekciji.

Pojedini autor može prijaviti do 3 rada, dimenzija ne većih od 1,5 m3. ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 15. rujna 2019. godine, do ponoći (nakon toga neće se više biti moguće prijaviti) – u tu svrhu treba:

  1. ispuniti online Prijavnicu (dostupna na poveznici https://form.jotformeu.com/prijavnice/unutarnja_svjetlost ).
  2. na adresu ulupuh@gmail.com treba poslati fotografiju rada/radova – fotografije trebaju biti u jpg formatu, u rezoluciji već pripremljenoj za tisak: ne manjoj od 300 dpija, oko 3000 pixela duža strana fotografije (najmanje 2 MB). Kod prostornih radova potrebno je da budu snimljeni iz najmanje tri osnovna kuta gledanja. U slučaju potrebe, uz fotografiju rada možete priložiti skice. Molimo Vas da fotografiju imenujete istim nazivom kojeg ćete navesti u Prijavnici, kako bismo mogli povezati fotografiju i opis. Poruku naslovite „za Unutarnju svjetlost“.

Iznimno, samo oni autori koji prijavu i radove ne mogu poslati elektronskim putem, mogu ih dostaviti na CD-u i u pisanom obliku u tajništvo ULUPUH-a, Preradovićeva 44/1, Zagreb, osobno ili zemaljskom poštom, da stignu do 13. rujna između 10 i 16 sati. Molimo Vas da tom obliku prijave pribjegnete samo ako nemate pristup računalu ili internetu, jer uvelike otežava obradu podataka.

Radovi će biti selektirani preko fotografija te će svi autori o rezultatima biti obaviješteni mailom, najkasnije do 25. rujna.

Autori odabrani za izložbu uplaćuju donaciju, kako bi se izložba mogla kvalitetno realizirati (100 kn redovni članovi ULUPUH-a, 50 kn umirovljenici). Donaciju ne uplaćuju počasni članovi, ni pozvani gosti. O načinu uplate donacije odabrane će se autore uputiti uz obavijest o žiriranju.

Predajom prijavnice i slanjem fotografija autor garantira vlasništvo na svim pravima za njihovo objavljivanje. Ovom prijavom također svi autori, jednako kao i urednici i kustosi, primaju na znanje i odobravaju da svi ULUPUH-u predani materijali (fotografije i rukopisi) postaju dio bogatog arhiva ULUPUH-a, kojima će se udruga u dobroj vjeri koristiti u promidžbene svrhe, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih pregleda.

Autori dostavljaju radove u galeriju i nakon izložbe otpremaju ih iz galerije o svom trošku. O vremenu i načinu dostave radova u galeriju autori će biti naknadno obaviješteni.

ROKOVI:

  • Prijava: do 15. rujna 2019., do ponoći. Nakon toga neće se više biti moguće prijaviti. Prijava mora sadržavati ispunjenu prijavnicu s podacima o autoru i radovima te fotografije radova u rezoluciji već pripremljenoj za tisak (vidjeti gore)
  • Popis radova za izložbu bit će objavljen na web stranici ULUPUH-a https://ulupuh.hr/ 25.9.2019.

Kontakti:

Danijela Pičuljan, 091 59 66 086; dpiculjan@icloud.com
ULUPUH, Preradovićeva 44/1, Zagreb, 01 4552 595, 01 4813 746