Natječaj: Vizura 2020 / Vrijeme ekstrema

Poziv članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a za prijavu za sudjelovanje na izložbi:

Vizura 2020 / Vrijeme ekstrema
članska, žirirana, tematska, recentna, bijenala
izložba članova Sekcije za fotografiju ULUPUH-a

Autorica koncepcije, kustos, selektor:
Draženka Jalšić Ernečić

Prostor i vrijeme održavanja izložbe:
Galerija ULUPUH, Ilica 13/1 kat, Zagreb, 3. – 16. 4. 2020.

Rok za prijavu: 10. ožujka 2020., do ponoći

Otvorenje: 3. 4. 2020. (petak), 19 sati

Organizator:

ULUPUH -Udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske, Zagreb, Preradovićeva 44

Organizacijski odbor:

Janko Belaj (predsjednik Sekcije)

Ines Ljubetić Fišer

Alan Matuka

Dag Oršić (podpredsjednik Sekcije)

Maja Strgar Kurečić

 

Umjetnički savjet:

Ines Ljubetić Fišer

Alan Matuka

Maja Strgar Kurečić

 

Žiri:

  1. Draženka Jalšić Ernečić (kustos)
  2. Laura Moya, Portland OR United States
  3. Anita Ruso
  4. Feđa Gavrilović

 

Koncepcija izložbe:

“VIZURA // Što je vizura?
pogled s istaknutog mjesta // vidno polje, sve što se može vidjeti okom // dobra vidljivost // dio kamere kroz koji snimatelj prati događaj na sceni // optički pravac određen dvjema oznakama na okularu i objektivu // zamišljena linija koja polazi iz oka promatrača // zamišljena linija koja ide kroz objektiv do predmeta promatranja

I to nije sve! // VIZURA 2020 je nova koncepcija revijalne dvogodišnje izložbe redovnih i počasnih članova Sekcije za fotografiju koja nastavlja ideju dugoročnog projekta ULUPUH-ovih redovnih bijenalnih izložbi na zadanu temu. Od svojih početka 1960. godine, Sekcija za fotografiju ULUPUH-a organizira izložbu fotografija članova sekcije, a odabirom selektora i autora izložbe nastoji prezentirati najbolje primjere fotografske umjetnosti kako bi se pružio uvid u profesionalnu fotografsku scenu. Selektor i kustos koncepcije određuje temu i problematiku izložbe. Radi se o izložbi recentnih fotografija kojom se nastoji predstaviti suvremena fotografija u Hrvatskoj, sa svim pomacima i otvaranjima lokalnih i nacionalnih okvira prema međunarodnoj fotografskoj sceni, razmjeni iskustava te aktualnim pitanjima i problemima profesionalne fotografije, od odnosa globalnog i lokalnog tržišta fotografije, komercijalne i nekomercijalne, agencijske i umjetničke fotografije te pitanjima odnosa prema profesiji fotografa i mediju fotografije.

VIZURA 2020 // VRIJEME EKSTREMA je tema. Izložba na razini fotografske percepcije stvarnosti i svakodnevice bilježi sve nijanse života koji ‘pada iz krajnosti u krajnost’, a u kojem fotograf kao promatrač preuzima ulogu društveno angažiranog kroničara zaustavljene slike. Autorski pristup fotografa pojmu ekstrema u suvremenom društvu sklonom krajnostima i pretjerivanjima, istovremeno predstavlja fotografiju kao element društvene kritike i društvene kronike, slojeve minimalnih i maksimalnih vrijednosti koje postoje u suvremenom društvu. Fotografija u bilježenju stvarnosti je neumoljiva, doista govori tisuću riječi, zagovara, prigovara, galami, protestira, meditira, citira, komentira i promatraču pruža direktni uvid u ekstravagantnosti svih oblika; pretjerivanje, neumjerenost i neobičnosti u ponašanju, stavovima, odijevanju ili trošenja novca i resursa svih vrsta. Radi se o bilježenju stvarnosti, stanja stvari i vremena u kojem živimo, međuljudskih odnosa i ponašanja u svim slojevima društva. Autorski pristup pojmu ekstrema (krajnosti) naglašava socijalni, politički i kulturni kontekst u kojem funkcionira suvremeno društvo na lokalnoj i globalnoj razini.” Draženka Jalšić Ernečić

Uvjeti prijave: Prijaviti se mogu redovni i počasni članovi ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju.

Redovni članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a mogu se prijaviti samo ako su prethodno podmirili sve obveze prema ULUPUH-u, platili članarine (za aktualno stanje nazovite Tajništvo ULUPUH-a, tel 01 4552 595, 01 4576 919, radnim danom između 10 i 13 sati, ili pošaljite upit elektronskom poštom na ulupuh@zg.t-com.hr).

Članovi sekcije mogu prijaviti radove nastale poslije ožujka 2018. godine.

Svi radovi osim radovi pozvanih autora bit će žirirani.

Prijaviti se može maksimalno 5 pojedinačnih radova ili 2 serije radova ili 1 serija i 3 pojedinačna rada. Kao seriju prihvaćamo niz od 6 do 8 radova.

Dimenzije opremljenih radova:
Maksimalna visina do 200 cm i maksimalna širina do 70 cm.

Radovi moraju biti opremljeni za profesionalno i sigurno izlaganje na galerijske zidne ovjese (u prostoru nisu dopuštene bilo kakve intervencije na zidovima galerije, radovi koji stignu bez okvira ili nekaširani na neku čvrstu podlogu ili bez riješenog načina vješanja, neće moći biti izloženi).

Način prijave: Radovi se prijavljuju isključivo online – ispunjavanjem prijavnice na poveznici:

https://form.jotform.com/200442366522043

Uz prijavnicu se moraju priložiti fotografije u jpeg formatu veličine duže strane fotografije do 2000 piksela i maksimalno 2MB težine.

Uz svaki rad i/ili seriju autor treba priložiti i Umjetničku izjava autora (Artist Statement) do 200 riječi.

ULUPUH ne preuzima obvezu produkcije i opreme radova za izložbu.

Prijavnicom i dostavljenim fotografijama svaki autor svojim osobnim podacima garantira autorska i vlasnička prava te ULUPUH-u ustupa sva prava za objavljivanje radova u publikacijama te objavama u tiskanim i digitalnim medijima. Prijavom radova na natječaj autori, urednici i kustosi, primaju na znanje i ustupaju arhivu ULUPUH-a sve predane materijale (fotografije i rukopise) kojima će se udruga koristiti u dobroj vjeri za potrebe promocije i prezentacije fotografske umjetnosti, kao i za potrebe stručnih osvrta i recenzija te znanstvenih istraživanja i pregleda.

Popis odabranih radova biti će objavljen najkasnije 18. 3. 2020. na web stranici ULUPUH-a www.ulupuh.hr

Autori dostavljaju radove u Galeriju ULUPUH (Ilica 13) i nakon izložbe preuzimaju i otpremaju iz galerije o vlastitom trošku, u dogovorenom roku. O vremenu i mjestu dostave radova za izložbu autori će biti pravovremeno obaviješteni, najkasnije tjedan dana prije otvorenja izložbe. Galerija nema osiguran pristup automobilom, molimo autore za razumijevanje.

Kontakti:

Draženka Jalšić Ernečić, kustosica
099 449 4710
djalsic1@gmail.com

Janko Belaj, predsjednik Sekcije za fotografiju ULUPUH-a
091 36 39 743
janko@belaj.com

Maja Strgar Kurečić, predsjednica Umjetničkog savjeta Sekcije za fotografiju ULUPUH-a
O91 517 7962
mstrgar@grf.hr

Bella Rupena, voditeljica Galerije ULUPUH / za tehnička pitanja oko popunjavanja prijavnice
01 4813 746
galerija-ulupuh@zg.t-com.hr