NATJEČAJ: Zrinski Art Festival – tema “Autoportret” – Rok 29.7. do ponoći

Poziv članovima Sekcije za fotografiju ULUPUH-a za sudjelovanje i prijavu fotografija za izložbu autoportreta povodom obilježavanja 160. obljetnice rođenja Rudolfa Steinera (Donji Kraljevec, Hrvatska, 1861. – Dornach, Švicarska 1925.)

 

Organizator: Damir Klaić Ključ / Zrinski Art Festival (ZAF)

Koncepcija: Branka Hlevnjak i Alan Matuka

Selektor: Branka Hlevnjak

Katalog: Janko Belaj

Postav izložbe: Janko Belaj, Alan Matuka, Damir Klaić

Prostor: Izložbeni Salon Muzeja Međimurja Čakovec

Trajanje natječaja produženo do 29. srpnja do ponoći!

Predaja radova: 24. – 25. 08. 2021.

Termin izložbe: 30. 08 – 17. 09. 2021.

Otvorenje izložbe: 04. 09. 2021. Čakovec, subota, 19h, organiziran je besplatan prijevoz na izložbu Zagreb – Čakovec – Zagreb.

 

Koncepcija:

Obilježavajući 160. obljetnicu rođenja Rudolfa Steinera prisjećamo se nekih njegovih bitnih razmišljanja koja i danas zvuče razumno i poticajno i izvan waldorfske pedagogije i svih ostalih grana na koje je utjecao postavljajući alternativne mogućnosti djelovanja (poljoprivreda, arhitektura, likovna umjetnost, ples, medicina).

Glavna odlika waldorfske škole je poticanje razvoja individualnih sposobnosti učenika, kako bi svatko razvio svoje potencijale i postao što bolji u onome što mu “prirodno leži”.

Tema ovog natječaja je – što bi bili i čime bi se bavili, da niste postali fotograf? Odabir životnog puta i profesije je uvjetovan nizom faktora – životnim okolnostima, školovanjem, obiteljskim nasljeđem, trenutačnim stanjem duha i načinom razmišljanja.

Recimo da ste mogli izabrati bilo što, koji bi bio izbor?

Svi smo imali dječje snove što ćemo postati kada odrastemo, dječja mašta je nevjerojatna. Kao klinci imamo naizgled nepregledan izbor i mislimo da možemo izabrati što god želimo. Tada se povodimo za različitim uzorima i tako imamo drugačije ideje što bi željeli postati – pilot, astronaut, doktor, vatrogasac, knjigovođa, arhitekt, pljačkaš, bankar, teta u vrtiću, policajac, svećenik, varioc, snimatelj, glumac, pekar, apotekar…

Tko vam je bio uzor – Ayrton Senna, Fleming, Spock, hitman Leon, stric vatrogasac, pekar iz kvarta, Spielberg, Brandt, mama medicinska sestra, Churchill, Deakins, Poe, Rockefeller, Tesla, Kopernik, Michelangelo?

Autoportret bi trebao prikazati autora u ulozi svojeg dječačkog sna. U potpunosti možete birati vrstu autoportreta – može biti snimljen u radnom ambijentu, studijski ili biti kompozit, snimljen na filmu ili digitalno, i u bilo kojoj tehnici želite.

 

Koliko je fotografija moćna da izrazi osobni pogled na sebe samog u Steinerovom duhu alternativa? Koliko lica ima pojedinac, koliko uloga u životu i koliko mu je tijelo pretijesno da zadrži beskrajan duh mašte i snova?

Može li jedan autoportret moći izraziti svu složenost autora pojedinca i može li posvjedočiti o tome što mislite o sebi?

Nemojte biti prestrogi kritičari, vježbajte svestranost, prepustite se duhovnoj strani svoga bića, potražite dijete u sebi, neka vas povede spontanosti, mašti, kreativnosti bez straha od granica…

 

Uvjeti prijave:

Prijaviti se mogu redovni i počasni članovi Sekcije za fotografiju ULUPUH-a. Radovi koji se prijavljuju biti će žirirani. Svaki autor može prijaviti do 5 pojedinačnih radova ili dvije serije. Zbog ograničenog prostora veličina radova je ograničena na 100 cm po dužoj stranici!

 

Način prijave:

Prijavljuje se elektronskim putem, najkasnije do 29. 07. 2021. (četvrtak) do ponoći na adresi: https://form.jotform.com/211743380265352

Fotografije treba poslati najkasnije do 29. 07. 2021. na adresu ulupuh.ured2@gmail.com (fotografije trebaju biti u jpg formatu sRGB kolor profila duže stranice 2000 piksela).

Nakon selekcije će svi autori biti obaviješteni o rezultatima elektronskom poštom najkasnije do 08. 08. 2021.

 

NAČIN PREDAJE RADOVA:

Zbog nemogućnosti da prikupimo radove u Tajništvu ULUPUH-a (građevinski radovi) naše će radove u Zagrebu primati kolega Miro Martinić u svom atelieru Ivanićgradska 53, Zagreb a tko treba slati poštom može ih poslati na adresu: Muzej Međimurja Čakovec, Trg Republike 5, 40000 Čakovec

 

Kontakti:

 

Damir Klaić Ključ

Mob.: 098 241 172

Email: damir.klaic64@gmail.com

 

Janko Belaj

Mob.: 091 36 39 743

Email: janko@belaj.com

 

Miro Martinić

Mob.: 095 9156 707