/ online izložba / MARE MODUL – keramička staništa za podmorje

Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike većih dimenzija koji su postavljeni u more, kao podlogu na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi. Individualan izričaj svakog člana grupe rezultirao je različitim rješenjima obzirom na zajednički izvor inspiracije – podmorski svijet. Raznolikost struktura, tekstura, varijacije oblika i odabir gline otvaraju mogućnost privlačenja veće bioraznolikosti. Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na području postavljanja znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima. Projekt se odvijao usporedo s međunarodnim znanstvenim projektom Obzor 2020: MERCES „Obnova morskih ekosustava u promjenjivim europskim” čiji je dio u Hrvatskoj vodila izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Znanstvenici biolozi su u razdoblju od tri godine pratili proces razvoja života na novo oblikovanim staništima.

Povezivanje umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove. Online izložba ujedno je i završna izložba projekta Mare Modul dobitnika ULUPUH-ove nagrade za najbolju izložbu 2018. godine. Zamišljena je tako da tri godine nakon što su keramičke skulpture postavljene u more predstavi cjelovit prikaz razvoja projekta, koji se odvijao u nekoliko faza. Prvo je bila izrada skulptura velikih dimenzija i predstavljanje projekta kroz tri izložbe (Zagreb, Rijeka, Kraljevica), zatim je slijedilo smještanje skulptura u more na područje ispred ronilačkog kluba Adria u Kraljevici na otprilike 100 metara od obale i na dvadesetak metara dubine te na koncu kontinuirano praćenje razvoja života od strane biologa.

Sve je to zabilježeno i predstavljeno kroz video rad u nastavku, koji će ostati trajno dostupan na mrežnoj stranici ULUPUH-a:

Autorica koncepcije i voditeljica projekta: Lidia Boševski

Umjetnici sudionici, članovi grupe Mare Modul: Lidia Boševski, Danijela Pičuljan, Snježana Pokos Vujec, Marina Mijatović, Karla Rakuljić, Martina Franić, Nada Benc Štuka, Lauren Moreira, Maddalena Boero, Boris Roce

Stručni suradnici projekta: izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli, dipl. ing. biologije i ekologije Donat Petricioli, profesionalni fotograf podmorja Danijel Frka

Video: Looma film

Fotografije i videa snimili: Donat Petricioli, Danijel Frka, Ronilački klub Adria

Tekst: Tatjana Bakran-Petricioli

Selekcija i obrada materijala: Lidia Boševski

Organizator: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Grada Zagreba.