PREDAVANJE KRUNE TARLE: PRODOR LIKOVNE U MJETNOSTI U KAZALIŠTE / PARADIGMA NOVIH ODNOSA

Pozivamo Vas da 17. studenog 2021. u 16 sati budete sa nama na virtualnom predavanju PRODOR LIKOVNE U MJETNOSTI U KAZALIŠTE / PARADIGMA NOVIH ODNOSA, umjetnica Kruna Tarle govorit će se o likovnoj umjetnosti u kazalištu u sklopu projekta Likovno kazalište.

Link na zoom predavanje:

https://us04web.zoom.us/j/77868546024?pwd=NU5PTlE3QS9VdHJRSXRRWHFFYnhnUT09
Meeting ID: 778 6854 6024
Passcode: 2wT1CV

 

Analiziramo li i kompariramo tradicionalnu ulogu likovne umjetnosti u kazalištu i onu prisutnu u novonastalim formama, uočit ćemo bitne razlike po mnogobrojnim osnovama. Prije svega, likovna umjetnost nije više samo primijenjena i podređena ideji teksta, ona želi biti autonomna ili ravnopravna sa svim drugim elementima totalnog teatra. Likovne kategorije kao što su oblik, boja, linija, materijal, igra mjerilima, stilizacija, scensko oblikovanje i drugo, govore o izmijenjenim odnosima, a odsustvo rigidnih podjela na discipline kao što su scenografija, kostimografija, maska ili lutka, ukazuje na novi način mišljenja. Konkretnim primjerima foto i video materijala nastojat ćemo argumentirati navedeno.

BIOGRAFIJA:

Kruna Tarle, kazališna i likovna umjetnica multimedije i intermedije. Osnovala je i niz godina vodila Lutkarski studio ZeKaeM-a, potom Atelier ZKL-a, osnovala je neovisni ansambl Fasade s ciljem istraživanja novog medija (kazalište maske, materijala, objekta). Pokrenula je projekt Panaceja, kazalište namijenjeno marginaliziranim društvenim skupinama. Ostvarila je niz autorskih predstava, u kojima potpisuje režiju, sveukupnu likovnost i koreografiju. Održala  je nebrojeno mnogo edukativnih i art-radionica, kolegija, seminara i predavanja za domaće i strane umjetnike, studente, pedagoge, defektologe, kao i za djecu svih dobi. Jedina je predstavnica tzv. Image-teatra, kazališta poetskih slika u našoj sredini.