Predstavljanje rezultata projekta “Centar oblikovanja svakodnevice”

U utorak, 27. listopada 2020. godine u 15 sati, u dvorani Kulturnog informativnog centra, Preradovićeva 5 u Zagrebu, održat će se predstavljanje rezultata projekta „Centar oblikovanja svakodnevice”. Projekt su u protekle dvije godine provodili Hrvatsko dizajnersko društvo, Muzej za umjetnost i obrt, ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, udruga Bacači Sjenki i Grad Zagreb. U okviru projektnih aktivnosti doprinijeli smo povećanju svijesti lokalne zajednice o važnosti i utjecaju dizajna u razvoju kulturnog, ekonomskog i društvenog života, kao i u kontekstu kulture svakodnevnog života građana i građanki.

O projektu Centar oblikovanja svakodnevice

Putem dvogodišnjeg projekta Centar oblikovanja svakodnevice istraživali smo mogućnosti i stvorili preduvjeti za razvoj novog modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Fokus tog modela je na aktivnostima u području istraživanja, dokumentiranja i aktivacije povijesne i suvremene baštine dizajna i primijenjene umjetnosti, uz intenzivno strateško povezivanje institucija, strukovnih udruženja i udruga civilnog društva. Projekt je ugovoren u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Kultura u centru – potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”. Financiran je iz sredstava Europskog socijalnog fonda i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

 

Dokumentiranje svakodnevnog života / Mreža dizajnerskog sjećanja

Program je uključivao istraživanje, povezivanje i umrežavanje postojeće dokumentarne građe o povijesnoj i suvremenoj baštini dizajna i primijenjene umjetnosti. Jedan od rezultata umrežavanja arhivske građe partnera je zajedničko, javno online sjedište pod nazivom Mreža dizajnerskog sjećanja, koja se nadopunjava novim istraživanjima i  dokumentacijom napravljenom od strane partnera te u suradnji s građanima i građankama u nizu javnih participativnih aktivnosti. Umreženi resursi znanja i informacija o dizajnu u kontekstu svakodnevnog života interpretirani su kroz dvije izložbe Dizajn u gradu i prateće publikacije. U sklopu aktivnosti pod nazivom Živi arhiv građani i građanke su govorili o svom iskustvu života i rada u specifičnim zgradama stambene i javne namjene, te sudjelovali  u procesu dokumentiranja i ukazivanja na važnost određenih dizajnerskih predmeta, ,  kao ravnopravni sugovornici s dizajnerima, arhitektima, teoretičarima i istraživačima.

 

 

Izvedbe svakodnevice / Učenje svakodnevice

Programi Izvedbe svakodnevice i Učenje svakodnevice odnosili su se na istraživanja, akcije i radionice inkluzivnog i performativnog karaktera. Akcije i radionice, vodstva, gradske ture i izvedbe u javnom prostoru bile su namijenjene građanima i građankama, te su ih aktivno uključivale kao dionike kulture dizajna, primijenjene umjetnosti i arhitektonskog oblikovanja.
Projektne rezultate predstavit će suradnici na projektu i predstavnici partnera.

 

 

Ljubazno vas molimo da nam najkasnije do utorka, 27. listopada, do 14 sati,  potvrdite sudjelovanje na email: cos@dizajn.hr odnosno broj telefona: 091/233 33 60.  Informacija o broju sudionika omogućava nam da događaj organiziramo sukladno preporukama propisanim uslijed epidemije bolesti Covid – 19.