Promocija knjige “Mario Beusan: Emajl”

Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb
četvrtak, 7. ožujka 2019. u 12 sati (podne)

 

U četvrtak, 7. ožujka 2019. u podne, u Arheološkom muzeju u Zagrebu (Trg Nikole Šubića Zrinskog 19)  predstavljena je knjiga „Mario Beusan: Emajl“ u izdanju ULUPUH-a. O knjizi su govorile autorice tekstova u knjizi, dr.sc. Snješka Knežević i akademkinja Željka Čorak;  dr. art. Ivana Bakal u ime ULUPUH-a kao izdavača te Mario Beusan.

Knjiga predstavlja umjetnički opus Maria Beusana na području oblikovanja nakita u emajlu. Još od studentskih dana, nakon studijskog boravka u atelieru Jannie Borel u Parizu 1968. i potom u Zurichu 1970., Mario Beusan bavi se oblikovanjem nakita u tehnici emajla na bakru. Nakon prve samostalne izložbe 1973. postaje članom «Ateliera Lujo Lozica», te od tada izlaže svoje radove na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 1982. dobiva prestižnu francusku nagradu za svoj rad u emajlu – VIemme Biennale Intrenationale l’Art de l’Email u Limogesu. Od tada izlaže na velikim svjetskim izložbama umjetnosti u emajlu (Francuska, Njemačka, Španjolska, Kanada, U.S.A., Monaco, Japan).

Knjiga sadrži tekstove Snješke Knežević, Željke Čorak i Jelene Hekman, fotografije radova koji su bili izlagani u Hrvatskoj i na velikim međunarodnim izložbama s temom “Umjetnost u emajlu”, katalog radova, kronološki prikaz izložbi i životopis autora. Dizajn knjige potpisuju Bachrach&Krištofić.

Knjiga je ostvarena sredstvima Grada Zagreba.

Više o knjizi na: https://ulupuh.hr/mario-beusan-emajl/

Slijeva nadesno: dr. art. Ivana Bakal, dr.sc. Snješka Knežević, Mario Beusan te akademkinja Željka Čorak