Ana Opalić: Zagreb, volim te, 2018

Radionica fotografije “Zagreb, volim te”

Poziv na radionicu fotografije “Zagreb, volim te” u petak, 14. prosinca 2018. u 10 sati u Galeriji Permanenta/ULUPUH, Preradovićeva 44, Zagreb

 Voditeljica: Ana Opalić

Radionicu organizira ULUPUH (Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti) Zagreb u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkim fakultetom.

Radionicu će voditi fotografkinja Ana Opalić, a sastoji se od predavanja i praktičnog rada te mentorskog izbora fotografija na novom sastanku u subotu 15.12. u 14 sati. Polaznik radionice je pozvan na fotografsko upoznavanje/istraživanje grada, odnosno „učenje pogleda“. Naslov radionice izravna je aluzija na antologijski performans Tomislava Gotovca na zagrebačkoj Ilici 1981. godine (pod nazivom Zagreb, volim te!) gdje je za Gotovca grad sceničan, odnosno on grad sagledava na način strukture filmskog kadra i kuta filmskog snimanja. Talijanski arhitekt i zemljomjer Giambatista Nolli izradio je 1748. znamenitu kartu Rima u kojoj je na novi – u smislu nove predodžbe o javnom prostoru koji jednako pripada i eksterijeru i interijeru – način prikazan odnos javnog i zatvorenog, odnosno privatnog prostora, figure i pozadine. Slika grada Zagreba sastavljena je od nekoliko povijesnih/stilskih slojeva, pritom su pojedini dijelovi ulica i urbanih blokova visokoreprezentativni, dio projekta gotovo totalitarno planiranog grada; neki su samonastali u stihijskim procesima posttranzicijskog dez-urbanizma, neki su ostatak prijašnjih sela i obrtničkih prigradskih naselja delapidirani/zamrznuti u programsko-ekonomskoj stagnaciji; supostavljeni, jedni pored ili iza/ispred drugih u suvremenom gradu koji se svakodnevno mijenja.

Ana Opalić će predstaviti svoj način rada te polaznicima radionice dati tehničke i operativne upute o procesu snimanja. Nakon prezentacije u trajanju od jednog akademskog sata, slijedi fotografiranje u javnom prostoru Zagreba, arhitektonskih slojeva-povijesnih jukstapozicija grada. Nije potrebno posebno se pripremati za radionicu, dovoljno je ponijeti foto-aparat, koji ne mora biti profesionalni. Fotografiranje na lokacijama će trajati cca. 100 min.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, a polaznici – apsolventi i studenti Zagrebačkog sveučilišta i svi ostali zainteresirani građani kao i kolegice i kolege, dobit će potvrdu o pohađanju radionice. Odabrani radovi polaznika bit će prezentirani u katalogu projekta i na završnoj izložbi. Prijave na radionicu (molimo navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., i eventualno zanimanje/studij i područje interesa) podnose se do četvrtka, 13.12. u ponoć na silva.kalcic@gmail.com; polaznici će dobiti formalno uvjerenje (s OIB brojem) o pohađanju radionice te će ono biti navedeno u katalogu EDU radionica; također će selektirani radovi biti izloženi u TTF galeriji.

Program radionice fotografije, kao dio projekta EDU radionica Ivane Bakal i Silve Kalčić, realiziran je uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Kontakt: Silva Kalčić, 098/453206

Asistentica voditeljice radionice: Patricia Počanić, ulupuhured@gmail.com

Ana Opalić rođena je 1972. u Dubrovniku. 1997. diplomirala je TV i filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. 1997. nagrađena je na godišnjoj izložbi Hrvatskog fotosaveza kao najbolja mlada fotografkinja. Od 2000. ima status samostalne umjetnice pri HZSU. Bavi se fotografijom, videom i dokumentarnim filmom. Od 1990. do danas izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi. Predstavljala je Hrvatsku na 50. venecijanskom bijenalu 2003. godine  (zajedno s Borisom Cvjetanovićem; izložbom “Uzorci vidljivosti”). Osnivačica je internetskog portala Suvremena hrvatska fotografija. Dobitnica je Druge THT nagrade za suvremenu umjetnost 2009. i potom Treće nagrade 2016.  (u koautorstvu sa Vesnom Mačković). Surađuje s brojnim udrugama na različitim projektima. Njen novi dokumentarni film “Lijek” uvršten je u ovogodišnji program filmskog festivala DOK Leipzig. U slobodno vrijeme bavi se glazbom svirajući u dva benda: U pol’ 9 kod Sabe i Ti, ja i moja mama. Objavila je dvije knjige fotografija: “Brsalje”, 2017. i “Dom”, 2018.

 

—–

Prva radionica fotografije u okviru EDU radionica održana je 30. listopada 2013. sa studentima modnog dizajna, Akademije dramskih umjetnosti, studija dizajna i arhitekture – sastojala se je od predavanja SofijeSilvie (Silvije Potočki) i prezentacije modnog dizajna Ive Kostrenčić u sjedištu ULUPUH-a te potom komponiranja slike, tj. fotografiranja modela Mije Miletić na građevinskim skelama na pročelju zgrade, na Svačićevom trgu i u Botaničkome vrtu u Zagrebu, katalog izložbe dostupan je na http://issuu.com/ulupuh/docs/imageination_suvremena_umjetnost_i_), a nastali radovi izloženi su u Galeriji Karas od 19. do 30 studenoga 2013.  Druga radionica na temu „Dokumentarna fikcija“ održana je 5. studenog 2015., kada je SofijaSilvia (Silvia Potočki, u suradnji s modnom dizajnericom Marijom Kulušić i modelom Tinom Spahijom) predstavila svoj pristup modnoj fotografiji te portretnoj fotografiji na temu odnosa dokumenta i fikcije, kao i prezentirala proces suradnje fotografa i dizajnera u ostvarivanju fotografija za modnu kolekciju (stvaranje priče: odabir autentičnih lokacija, uvođenje dizajna u autentični prostor i komponiranje slike, suradnja dizajnera i fotografa). Treća radionica održana je 22. travnja 2017. pod vodstvom Mare Milin (Marije Milin), model je bila Morana Radočaj u odjeći (iz kolekcija Object 12-1 i Homeless in Heaven) Matije Čopa, dok je vizažistkinja bila Petra Sever. Radionica fotografije “Javno i osobno – tijelo u prostoru” održana u subotu, 9. prosinca 2017. u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb pod vodstvom Jasenka Rasola; asistent je bio Luka Pešun. Radionica se je sastojala od predavanja i praktičnog rada, te mentorskog izbora fotografija. Polaznik radionice je pozvan uspostaviti dijalog s tijelom-modelom u izložbenom prostoru, u interpersonalno i intermedijalno kodiranom procesu u suradnji s plesačicama i plesačima suvremenog plesa. Modni dizajn Tine Spahije nosile su plesačice Mateja Mikovic i Gendis Putri Kartini koje su se tijelom u plesnom pokretu odnosile prema stalnom postavu Muzeja i izlošcima na izložbi Vjenceslava Richtera. Radovi polaznika radionice prezentirani su u TTF galeriji od 29. ožujka do 7. travnja 2018.