RAZGOVOR I DRUŽENJE S UMJETNIKOM : Robert Gojević

U subotu 19. lipnja u Galeriji ULUPUH (Ilica 13/1 kat) posjetitelji će imat priliku razgovarati s autorom izložbe iLICA Robertom Gojevićem. Najavljujemo da će autor biti prisutan od 11:00 do 13:00 sati za sva pitanja, razgovore i kratka vodstva po izložbi.
U fotografskom opusu Roberta Gojevića studijski portreti snimljeni povijenim procesom mokrog kolodija na staklenoj ploči, redoviti su motiv koji u svojem postmodernističkom pristupu suprotstavlja anakronizam i angažiranost. U slučaju serije portreta poznatih osoba, Gojević po uzoru na Pommera nastoji zabilježiti auru zaslužnosti i slave, dok suvremenim pristupom nastoji naglasiti slojeviti i kompleksni odnos pojedinca prema slavi. U kontekstu interpretacije suvremene umjetničke fotografije naglasak treba staviti na konceptualnu razinu, na kojoj fotograf preispituje odnos između fotografa, subjekta, fotografske slike i recipijenta. Robert Gojević nastoji portrete poznatih javnih osoba staviti u novi kontekst izvan vremena tako što preispituje dubinu i snagu emocija fotografirajući galeriju likova svojih suvremenika iz javnog života. Snimajući ambrotipiju i koristeći društvene mreže kao medij komunikacije, Gojević pripada vremenu kojeg je predvidio Marshall McLuhan i parafrazirao Robert Greenberg o užurbanosti suvremenog života u kojem živimo svojih mogućih 15 Megabita (slave) u sekundi. (Draženka Jalšić Ernečić, kustosica izložbe)
ROBERT GOJEVIĆ rođen je 1968. godine u Zagrebu. Fotograf je sa čvrstim temeljima u komercijalnom grafičkom dizajnu te dugogodišnjim iskustvom u oglašavanju, promociji i komunikaciji na društvenim
mrežama. Osim toga je ilustrator, slikar i pasionirani sakupljač fotografija devetnaestog stoljeća. Živi u Zagrebu i radi kao samostalni fotograf, koristi se povijesnim fotografskim procesima i tamnom komorom te studijskim kamerama i kamerama velikog formata. U svom radu istražuje najstariju fazu fotografskog medija, povijesne procese i tehnike te nastoji uspostaviti vizualnu konverzaciju sa starim majstorima iz fotografskih studija 19. stoljeća u Zagrebu. Koristi se različitim fotografskim procesima i tehnikama; kolodij i ambrotipija, film, instant i digitalna fotografija. Rad je ukorijenjen u ranu povijest fotografije i povijesne fotografske procese, prije svega mokri kolodij, ambrotipiju i ferotipiju. Pri izradi pozitiva fotografske slike koristi se slanim otiscima, albuminskim otiskom, cijanotipijom i Van Dykeom. Na studijskim portretima bavi
se odnosom anakronizma i aktivizam te istražuje način komuniciranja slikom i vizualnu komunikaciju 21. stoljeća. Društvene mreže i internetske časopise koristi za isticanje jasnih stavova. Kao osnivač, glavni urednik, umjetnički direktor i dizajner svjetski poznatih fotografskih magazina Bulb, 2007. – 2009. i Blur, 2009. – 2018., ima međunarodno iskustvo u na međunarodnoj fotografskoj sceni. Radovi Roberta Gojevića nagrađivani su i izlagani na samostalnim i skupnim izložbama diljem Hrvatske. Fotografije su objavljene u nizu domaćih i stranih specijaliziranih časopisa, u tiskanom i digitalnom formatu. Prvo nacionalno priznanje i uspjeh stekao je upravo s portretima mokrih ploča poznatih i slavnih te osoba iz medija, glazbe, kazališta, filma i televizije, umjetnosti i kulture. Serija portreta nagrađivana je u više navrata, a portreti umjetnika, pisaca i autora objavljuju se kao službeni portreti autora u knjigama, časopisima i medijima. Aktivan je član Sekcije za fotografiju u ULUPUH-u (umjetnički savjetnik) Hrvatskog udruženja umjetnika primijenjene umjetnosti. Kao freelance fotograf član je Zajednice samostalnih umjetnika Hrvatske.