Oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita

Predsjednik: Sonja Turner Fegić

Potpredsjednik: Sabina Kolonić

Umjetnički savjet: Lazer Rok Lumezi, Luka Petrinjak, Dunja Naerlović

 

Kriteriji za prijem u Sekciju

  • 10 samostalnih autorskih radova (u slučaju da su radovi u cijelosti ili nekom dijelu nastali u suradnji, navesti informacije o tome). Ocjenjuje se tehnička izvedba, kreativnost, inovativnost i originalnost radova. Uz radove treba priložiti kartice sa sljedećim informacijama: naziv rada ako postoji, godina nastanka, materijali, tehnike (kratki tehnički opis nastanka rada) te riječ autora (likovni opis, konceptualni opis, obrazloženje teme i dijela, inspiracija, ideja vodilja…)
  • Opširna stručna biografija
  • Mapa s dokumentacijom – osim preslika diploma ili svjedodžbi te dokumentacije o javnom umjetničkom djelovanju (katalozi izložbi, objave u medijima i sl), kandidat može priložiti fotografije drugih radova, skice, osvrte i ostale relevantne informacije o svom umjetničkom opusu.

 

O sekciji

Sekcija danas okuplja tridesetak aktivnih umjetnika koji se izražavaju većim djelom u nakitu iako nije rijetkost da se umjetnici izraze i u drugoj, utilitarnoj i neutilitarnoj formi. Sekcija je agregat po edukaciji i pristupu dobro raspoređenih skupina u smislu da nema izrazite dominacije jedne izvorne cjeline.
Dobro strukturirana, sekcija često nastupa zajednički i može se reći da imponira raznolikošću pristupa i metiera a da ta raznolikost ne rađa razjedinjenost u nastupima. Po «gustoći» jakih autorskih osobnosti spada u sam vrh kvalitete ULUPUH-a pogotovo uzme li se u obzir relativna malobrojnost.
Nastanak sekcije: negdje sredinom sedamdesetih prošlog stoljeća, odvajanjem jedne skupine iz kiparske sekcije vezane uz plemenite kovine (srebro, bakar, mjed, emajl). Često kipari posežu za malom utilitarnom formom, i naši najpoznatiji kipari iskušavali su se nerijetko u nakitu.
Posebna opaska: ova je disciplina vrlo zahtjevna po pitanju opreme, potrošnih materijala, potrebnih vještina, načina izlaganja itd. i to može objasniti relativnu malobrojnost ove sekcije.”

Lazer Rok Lumezi

Povodom prijema u Europsku uniju Hrvatska se prezentirala kao novoprimljena članica s izložbom “Contemporary Croatian Jewelry”. Izložba je putovala svijetom od 2008. do 2014. godine i na njoj je sudjelovao velik broj članova Sekcije. Izložba je nastala na inicijativu Lazera Rok Lumezija u razgovoru u Ministarstvu kulture, za selektora je izabrana Ariana Kralj, a autori tekstova u katalogu su tadašnji ministar kulture Božo Biškupić, Ivanka Ivkanec i Ariana Kralj. Likovni postav potpisuje Mario Beusan. Selektorica Ariana Kralj od šesnaest izlagača izabrala je trinaest iz Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i umjetničkog nakita te Veru Dajht Kralj, Nenada Robana i Karolinu Pernar. Abecednim redom izlagači iz ULUPUH-a su: Stjepan Balja, Mario Beusan, Boris Borović, Rea Boschi Razić, Mara Fabijančić Borović, Eta Linčir, Lazer Rok Lumezi, Eva Lumezi Šimatović, Zlatko Odrčić, Luka Petrinjak, Boris Pokos, Max Škledar, Davor Šuk.

 

Projekt Sekcije

Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj

Članovi