Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj

Autor knjige: Mario Beusan
Grafičko oblikovanje i priprema: Bachrach&Krištofić
Prijevod na engleski: Barbara Smith Demo
Tisak: KRATIS, Zagreb, studeni/prosinac 2008.
239 strana, tvrdi uvez
ISBN: 978-953-6898-58-9
Cijena: 48 EUR  – RASPRODANO

Riječ je o opsežnoj i raskošno ilustriranoj monografiji koja na dvjestotinjak strana daje pregled suvremenih dosega hrvatske nakitne umjetnosti, kroz radove 18 autora: Aranka Njirić, Davor Šuk, Jasenka Pavliša, Dubravko Lide, Radovan Sredić, Stjepan Balja, Rea Boschi Gogolja, Boris Borović, Mara Fabijančić Borović, Zlatko Odrčić, Boris Pokos, Mladen Max Škledar, Luka Petrinjak, Eva Lumezi, Davor Bajec, Lazer Rok Lumezi, Vera Dajht Kralj i Mario Beusan. Autori dizajna i fotografija u knjizi, Bachrach&Krištofić, autorskim su fotografijama predstavili i interpretirali nakit, ali i autore nakita, u nizu umjetničkih fotografskih portreta.

Monografija je zaključak projekta koji je realiziran u formi 18 izložbi u Galeriji ULUPUH, od 1997. do kraja 2006. godine. Kao kustos i kritičar zavidne erudicije i upućenosti u područje oblikovanja umjetničkog nakita, Mario Beusan ovim je projektom oblikovanje umjetničkog unikatnog nakita, odnosno njegovu percepciju u stručnoj i široj javnosti uzdigao na nivo umjetnosti. U tom smislu ovaj projekt ima značaj gotovo pionirskog pothvata u našoj sredini, a obzirom da su svi tekstovi u knjizi prevedeni na engleski, dosezi naših umjetnika biti će odsad dostupni i široj, međunarodnoj javnosti.

Monografija je realizirana uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH.

O autoru: Mario Beusan (rođen 1944. u Zagrebu), diplomirao je i magistrirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi kao profesor. Osim znanstvenog i pedagoškog rada bavi se interijerom i oblikovanjem izložbi, te muzejskih stalnih postava. Još od studentskih dana, nakon studijskog boravka u atelieru Jannie Borel u Parizu 1968. i potom u Zurichu 1970., bavi se oblikovanjem nakita u tehnici emajla na bakru. Nakon prve samostalne izložbe 1973. postaje članom «Ateliera Lujo Lozica», te od tada izlaže svoje radove na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je ULUPUH-a od 1979. godine. Među priznanjima ističe se prestižna francuska nagrada osvojena na VIemme Biennale Intrenationale l’Art de l’Email u Limogesu 1982. godine. Od tada izlaže na velikim svjetskim izložbama umjetnosti u emajlu (Francuska, Njemačka, Španjolska, Kanada, U.S.A., Monaco, Japan). Za osobite zasluge u kulturi odlikovan ja 1998. godine Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marulića. U 2005. godini ULUPUH mu je dodijelio nagradu za životno djelo.