ULUPUH______ [PISANI RAZGOVOR] Hrvoje Spudić NIJE NUŽNO BITI ZAROBLJEN U MEDIJU – ISTRAŽIVANJE KROZ EKSPERIMENT I ISPREPLITANJE MEDIJA MOŽE BITI DOVOLJNO SAMO ZA SEBE

Arhitekt Hrvoje Spudić, član ULUPUH-ove sekcije za oblikovanje arhitektonsko-urbanističkih maketa, nastoji povezati umjetnost i istraživanja pa su područja njegovih zanimanja široka: proučava tehnike i tehnologiju tiska, fotografije, filma kao i fenomena svjetla i zvuka. Kroz razgovor sa Spudićem kojeg je u sklopu projketa ULUPUH online vodila Nevenka Šarčević, može se pročitati o njegovim okupacijama i pogledima na teme kao što su umjetnost i istraživanje.

Hrvoje Spudić (1987.), diplomirao je 2015. na Arhitektonskom fakultetu, gdje danas radi kao asistent na Kabinetu za crtanje i plastično oblikovanje. Kroz svoj rad istražuje tehnike i tehnologije tiska, fotografije, filma i fenomene svjetla i zvuka. Član je eksperimentalnog laboratorija Klubvizija gdje razvija eksperimente sa slikom i zvukom na 16mm filmu. Izlaže na samostalnim i grupnim izložbama od kojih se ističu one u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagebu (“Experiment in reproduction of sound”, “Rotoprojektor”), Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka (“translacije 1” sa Sarom Salamon), galeriji 3m3 u Beogradu (“1m2 svjetla”) i na festivalu Sound Art Inkubator (“Analiza svjetla”, “tihi objekti” sa Sarom Salamon). 2020. osvaja “Nagradu za mladog umjetnika 55. zagrebačkog salona” za vizualni identitet 30. muzičkog bijenala Zagreb (u grupi sa Svenom Sorićem, Sarom Salamon i Tinom Dožićem). Nagradu Salona mladih “Vladimir Dodig Trokut, Iva Vraneković — umjetnici umjetniku” dobiva 2020. godine za rad “tihi objekti”, u tandemu sa Sarom Salamon.

Intervju u cijelosti donosimo u nastavku.

 

ULUPUH______

ORGANIZATOR ULUPUH ONLINE PROGRAMA
ULUPUH
Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
UREDNIŠTVO
Ivana Bakal, Iva Körbler, Barbara Vujanović, Mario Aničić
VIZUALNI IDENTITET I GRAFIČKI DIZAJN
Mario Aničić

[PISANI RAZGOVOR]
IZVRŠNA UREDNICA
Bella Rupena
ARHITEKT
Hrvoje Spudić
RAZGOVOR VODILA
Nevenka Šarčević

ZAGREB 2021.

Projekt ULUPUH online financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.