ULUPUH______[pisani razgovor] Ana Ogrizović KAZALIŠTE KAO SPOJ SVIH UMJETNOSTI

Scenografkinja iz Zagreba, Ana Ogrizović, formalno je obrazovanje stekla u Urbinu u Italiji, a razvijala je, stjecala i pokazivala iskustva na više područja vezanih uz kazalište i film, ponajprije u Urbinu, Rijeci i Zagrebu, odnosno Hrvatskoj i inozemstvu. Radila je na više od 50 kazališnih predstava te na filmu kao scenografkinja, lutkarica, kostimografkinja, a potpisuje i dramske tekstove i režiju. U sklopu projekta ULUPUH online autorica je Nevenki Šarčević otkrila nešto više o njezinom formiranju, kontinuiranom usavršavanju, različitim angažmanima kao i poimanju lutki i načinima njihovih izradi, kreativnim poticajima i radu s djecom, u kojem pokazuje senzibilitet za uključivanje djece u proces nastanka predstave.

Ana Ogrizović je diplomirala scenografiju u Italiji na Accademia di belle arti u Urbinu. Neformalno obrazovanje nastavlja nakon studija iz struke i srodnih likovnih, teorijskih i izvedbenih područja pohađajući radionice i škole u Hrvatskoj i inozemstvu. S nizom predstava na kojima je radila, sudjelovala je na hrvatskim i inozemnim festivalima i turnejama. Surađivala je s mnogim kazalištima, među kojima su i Gradsko kazalište lutaka Rijeka, izvedbeni kolektiv BADco. iz Zagreba, Ri teatar i HNK I. pl. Zajc u Rijeci, HNK u Varaždinu, Dječje kazalište I. B. Mažuranić u Slavonskom Brodu, Alptraumtheater u Zürichu. Osnovala je i vodila nagrađivani dramski ansambl za djecu Čudesni oblačak u Rijeci s kojim je ostvarila 7 predstava te gostovala na festivalima u Zagrebu i Ogulinu. Vodila je dramske i likovne radionice u Zagrebu, Rijeci, Pićnu, Novom Sadu, Koprivnici. Neka od priznanja koja je primila su prva nagrada za tekst predstave “Šašavi dvor” dramskog ansambla za djecu Čudesni oblačak na Festivalu Prvih u Zagrebu (2005), puna stipendija za pohađanje “Except” EU project – Summer Academy of Community-engaged Performing Arts Practices usmjerenom na rad s neprivilegiranim grupama u društvu (2014), te potpisuje scenografiju i kostime na filmu “Hladna fronta” Uroša Živanovića, nagrađenim “Zlatnim kolicima“ kao najbolji kratki film na ZFF-u (2009). Njezin širi interes obuhvaća fotografiju i skulpturu. Članica je ULUPUH-a od 2004. godine, Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, a od 2020. članica je i Sekcije za oblikovanje igračaka i lutaka. (mrežna stranica: anaogrizovic.wordpress.com)

Intervju u cijelosti donosimo u nastavku.

 

ULUPUH______

ORGANIZATOR ULUPUH ONLINE PROGRAMA
ULUPUH
Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
UREDNIŠTVO
Ivana Bakal, Iva Körbler, Barbara Vujanović, Mario Aničić
VIZUALNI IDENTITET I GRAFIČKI DIZAJN
Mario Aničić

[PISANI RAZGOVOR]
IZVRŠNA UREDNICA
Bella Rupena
SCENOGRAFKINJA
Ana Ogrizović
RAZGOVOR VODILA
Nevenka Šarčević

ZAGREB 2021.

Projekt ULUPUH online financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.