ULUPUH______[video razgovor] Zvonimir Gračan KIPARSTVO

U programu u sklopu projekta ULUPUH online donosimo vam video intervju s članom Sekcije za kiprastvo, Zvonimirom Gračanom. Kipar Zvonimir Gračan rođen je 1948. godine u Osijeku, gradu u kojem odrasta i završava osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Zatim seli u Zagreb gdje pokušava upisati kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti te živi i radi kao samouki kipar. Ponajprije se istaknuo kao autor javnog spomenika Većeslava Holjevca na istoimenoj aveniji, a koji preko Mosta slobode povezuje stari i novi dio grada Zagreba. Posvećen znamenitom zagrebačkom gradonačelniku, spomenik je otkriven 1994. godine i to 16. studenog kada je taj datum bio dan grada Zagreba.
Svoje kreativne potencijale Zvnomir Gračan okušavao je u više umjetničkih područja. Radio je na restauriranju arhitektonskih objekata u Zagrebu, a pripremao je i scenske rekvizite za kazalište, film i televiziju. Godine 1972. Zvonimiru Gračanu objavljene su i dvije zbirke pjesama “Obične poruke” i “Devetnaest imena”, kada je bio i sudionik Struških večeri poezije u Makedoniji. Radovi Zvonimira Gračana izlagani su na brojnim samostalnim i skupnim izložbama.

O njegovom zanimanju za kiparstvo, o skulpturama i druženjima u dvorcu u Jakovlju s autorom je razgovarala Nevenka Šarčević, članica Studijske sekcije ULUPUH-a.

 

ULUPUH______

ORGANIZATOR ULUPUH ONLINE PROGRAMA
ULUPUH
Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti
UREDNIŠTVO
Ivana Bakal, Iva Körbler, Barbara Vujanović, Mario Aničić
VIZUALNI IDENTITET I GRAFIČKI DIZAJN
Mario Aničić

[VIDEO RAZGOVOR]
KIPAR
Zvonimir Gračan
RAZGOVOR VODILA
Nevenka Šarčević
VIDEO I MONTAŽA
Tomislav Marić

ZAGREB 2021.

Projekt ULUPUH online financiran je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.