3 I — Tri dana ilustracije

U Galeriji ULUPUH se od 13. do 15. svibnja održala manifestacija pod nazivom ”3 I” – Tri dana ilustracije. Trodnevno događanje uključilo je prisjećanje na prošlogodišnji Festival ilustracije održan u Fužinama, izložbu ilustracija organizatora i sudionika Festivala, tribinu sa sudjelovanjem pisaca i ilustratora, te likovnu radionicu za djecu i odrasle. ”3 I” zamišljeni su kao dani otvorenih vrata ilustracije, interaktivnih zbivanja koja obuhvaćaju i ”isprepliću” ilustratore, pisce, publiku i slučajne prolaznike.

Izložba obuhvaća podsjećanje na prošlogodišnji Festival ilustracije organiziran od strane članova Sekcije za ilustracije, strip, karikaturu, animirani film primijenjeno slikarstvo, održan u lipnju u Fužinama, a uvod je i u buduće projekte. Naglasak je, pak, na izloženim radovima organizatora i sudionika Festivala, te popratnim zbivanjima koja izložbu čine polazištem i poligonom za još jedno propitkivanje konteksta, mjesta i načina nastanka ilustracije.

Tribina spisateljice Ane Đokić Pongrašić pod nazivom ”Ne crtaj po knjigama!” otvara niz pitanja vezanih uz raznorodnost (složenih?) ”odnosa” između ilustracije, teksta i dobi potencijalne publike. Nestaje li u Hrvatskoj ilustracija knjiga za odrasle? Jesu li ilustracije samo za najmlađe? Kako se „mora“ ilustrirati za djecu? – samo su neka od njih. Odgovore će zajednički potražiti pisci, ilustratori i urednici, od kojih se neki pojavljuju u dvostrukim ulogama (ilustrator-pisac, pisac-urednik). 

Radionica ”Prolaznik-umjetnik” Marijane Jelić i Nikoline Manojlović Vračar smješta trenutak kreacije na ulicu, među slučajne prolaznike, djecu i odrasle, potičući ih da reagiraju na vizualne i pisane ”poticaje” i postanu aktivnim sudionikom nastajanja novih priča i crteža. Takvom ”lančanom reakcijom” – bilo da se sudionici crtežom nadovezuju na zadani tekst ili pisanom rječju na zadanu ilustraciju – širi se polje kreativnog procesa, približavajući ga publici koja u svakodnevnom životu s njime nema nikakvog dodira.

”3 I” možda nisu ”3 dana koja su potresla svijet”, ali su svakako 3 dana koja su ga učinila zanimljivijim i kreativnijim mjestom!

Sanja Pribić

 

Program po danima:

Izložba ilustracija
13.5. — 15.5.2010., otvorenje u četvrtak, 13.5. u 19 sati
Izlažu: Milivoj Ćeran, Luka Duplančić, Tomislav Gregl, Ivan Gregov, Nenad Jalšovec, Marijana Jelić, Nikolina Manojlović Vračar, Željka Mezić, David Peroš Bonnot, Sanja Pribić, Tomislav Tomić i gosti iz Bugarske: Petar Bonev, Bujan Filčev i Kiro Mavrov.

Tribina “Ne crtaj po knjigama!”
petak, 14.5. u 17 sati
Sudionici: Ivana Guljašević (ilustratorica & spisateljica), Igor Hofbauer (ilustrator), Darko Macan ( ilustrator& pisac), Edo Popović (književnik & urednik), Tomislav Torjanac (ilustrator & pisac u nastajanju), Zoran Maljković (urednik), Sonja Zubović (književnica & slikarica). Voditeljica tribine: Ana Đokić (pisac & urednik)

Radionica za građanstvo ”Prolaznik-umjetnik” 
subota 15.5, od 10 do 13 sati i od 18 do 21 sat
Voditeljice radionice: Marijana Jelić i Nikolina Manojlović Vračar. Sudjelovanje je besplatno.