52. zagrebački salon: (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti

Ovogodišnji se Salon realizira u više izložbenih prostora u gradu – u Muzeju Mimara, Muzeju za umjetnost i obrt, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (Izložbeni salon Izidor Kršnjavi) te Galeriji ULUPUH. Dio je radova postavljen na javnome prostoru ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i na Cvjetnome trgu u Zagrebu, te u Dvorcu Sixta u Jakovlju.

Zagrebački salon ugledna je nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, sa dugom, 50-godišnjom tradicijom. Ovogodišnje, 52. izdanje ove manifestacije realizira se u organizaciji ULUPUH-a i pod vodstvom Ivane Bakal, ravnateljice Salona, a posvećeno je primijenjenim umjetnostima i dizajnu. Središnju temu Salona pod nazivom (Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti osmislio je Nikola Albaneže, kustos i autor koncepcije. Pored središnje teme, Salon obogaćuje izložba Zadatak Jakovlje, ZS laboratorij s modnim događanjima (Dvorana F22, Frankopanska 22) te niz predavanja i radionica. Na natječaj za sudjelovanje na Salonu prijavilo se 111 autora i autorskih grupa sa 203 rada. Sedmeročlani žiri odabrao je za izlaganje 96 radova 70 autora i autorskih grupa.

U Galeriji ULUPUH izloženi su slijedeći radovi:
– Matea Banoža-Blažević, Dio interijera ugostiteljskog objekta Kava Tava
– Ivana Butković, Sretna stopala
– Anastazija Debelli, Predah-interijer / IZVAN KONKURENCIJE
– Paulina Jazvić, Popcorn generation
– Matko Kezele, Raspadanja u plavo (triptih)
– Paola Lugarić, Ovo nije luster
– Ivana Mrčela, Does it look good on me?
– Katarina Radošević Galić, Po potrebi
– Jana Stoić, Revitalizacija dvorca Jakovlje “Stvaranje bolje budućnosti povratkom u prošlost”

Radno vrijeme Galerije ULUPUH: radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima zatvoreno. Ulaz slobodan.

Organizator Salona: ULUPUH u partnerstvu s Muzejom Mimara, Muzejom za umjetnost i obrt, Školom primijenjene umjetnosti i dizajna te Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

52. zagrebački salon je financijski realiziran uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba, Ministarstva kulture RH te Gradske skupštine grada Zagreba.

Prostori održavanja Salona:
Muzej Mimara (Rooseveltov trg 5)
Muzej za umjetnost i obrt (Trg Republike Hrvatske 10)
Škola primijenjene umjetnosti i dizajna – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi (Trg Republike Hrvatske 11)
F22 (Dvorana ADU, Frankopanska 22) – 19. i 20.10.
Galerija ULUPUH (Tkalčićeva 14)
Prostor ispred Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn, Trg Repu.blike Hrvatske 11 (od 9.10).
Dvorac Sixta i Međunarodni park skulptura, Dvorska 5, Jakovlje (8.10.)
Dio izložbe postavljen u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi - Škola primijenjene umjetnosti i dizajna zatvara se 27. listopada.

52. zagrebački salon – primijenjene umjetnosti i dizajn