7. EDU međunarodne studentske radionice kostimografije, mode i tekstilnog oblikovanja te likovne kritike/eseja

Zagreb, studeni – prosinac 2019.

Projekt EDU međunarodnih studentskih radionica započet je 2013. godine. Riječ je o međunarodnim studentskim radionicama kostimografije / mode i tekstilnog oblikovanja / likovne kritike i eseja na kojima sudjeluju studenti iz zemlje i regije (kroz pozivni natječaj na srodnim fakultetima). Cilj je, kroz godišnje radionice sa studentima i izložbe njihovih radova, stjecanje specijalističkoga znanja i usavršavanje kreativnog i individualnog pristupa kao suplement nastavnoga programa. Projekt pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na visokoobrazovnim ustanovama u području humanističkih znanosti, umjetnosti i dizajna kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice. Autorice projekta su doc. dr. art. Ivana Bakal i dr.sc. Silva Kalčić.

Organizator: ULUPUH

Partneri:

  • Tekstilno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
  • TTF galerija
  • Hrvatska sekcija AICA-e
  • Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda/Srbija
  • Fakultet za dizajn iz Trzina ‒ Pridružena članica Univerze na Primorskem / Slovenija
  • Filozofski fakultet Sveučilišta u Splitu, Odsjek za povijest umjetnosti

 

Ovogodišnje, 7. izdanje projekta donosi:

EDU radionica eksperimentalnog kostima i mode, 2.12.-6.12.2019.
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb i Galerija ULUPUH, Zagreb

Radionica: “DOUBLE -FACETED COSTUMES” / „ŠEŠIR / OGLAVLJE“
Voditeljica: mr.art. Ljiljana Petrović (Srbija), redovna profesorica na odsjeku Kostim / modul Scenski kostim na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Radionica: „FORMA U SLUŽBI (KON)TEKSTA DRAMATURGIJE“
Voditelji: doc.dr.art. Ivana Bakal (Hrvatska) i ak.slik. graf. Marin Sovar, nastavnici diplomskog studija kostimografija Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

EDU radionica fotografije, 30.11., 12.12. i 14.12.2019.
Galerija Permanenta, Zagreb

Radionica: „PROŠIRENA POLJA INTERPRETACIJE“
Voditelji: Stanko Abadžić, fotograf i Bojan Mrđenović, fotograf

EDU radionica likovne kritike

Naziv, voditelji i datum radionice biti će naknadno objavljeni u pozivu na radionicu.

 

Radionice će se održati na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, Galeriji ULUPUH, Galeriji Permanenta, te na vanjskim lokacijama. Odabrani radovi sa radionica biti će izloženi na završnoj izložbi uz prikaz svih faza nastajanja. Izložbe će biti održane u Zagrebu, u Galeriji ULUPUH i Galeriji TTF-a.

Cilj projekta je stjecanje umjetničkih vještina polaznika studenata radionica uz povezivanje visokoškolskih ustanova iz zemlje, regije i šire. Projekt pruža mnoštvo primjenjivih rješenja za bolju organizaciju i rezultate obrazovnog sistema na umjetničkim visokoobrazovnim ustanovama kroz sinergiju predavača/voditelja radionice i studenata/polaznika radionice.

Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

 

Biografije  voditelja radionica:

Prof.art. Ljiljana Petrović redovni  je profesor na Fakultetu  primenjene umetnosti u Beogradu. Predaje kolegij: Scenski kostim. Mаgistrirаlа 1991. nа Fаkultetu primenjenih umetnosti u Beogrаdu, odsjek Kostim. Od 2009. studira  nа doktorskom – umjetničkom studiju nа Fаkultetu drаmskih umetnosti, Beogrаd, područje Audio-vizuelne umjetnosti. Nа Fаkultetu  primenjenih umetnosti zаposlenа od 1993. godine. Izаbrаnа u zvаnje redovnog profesorа 2011. godine. Autorica je brojnih kazališnih i filmskih kostimografija. Dobitnica je brojnih nagrada. Člаnica  je ULUPUDS-а i OISTAT-а.

Doc. dr. art Ivana Bakal kostimografijom se profesionalno bavi od 1986. godine. Studirala je na Tekstilno- tehnološkom fakultetu — 1987. diplomirala je na Višoj školi dizajn odjeće, 2010. magistrala na diplomskom studiju kostimografije te stekla titulu doktora umjetnosti na Poslijediplomskom doktorskom studiju Akademije likovnih umjetnosti obranivši rad Kazališni kostim između performansa, instalacije i objekta – vizualno kazalište. Autorica je brojnih kostimografija, nekoliko scenografija, velikih strukovnih projekata, izlaže na samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i svijetu. Autorica iurednica monografija o hrvatskoj scenografiji i kostimografiji. Suautorica je knjige 100 godina hrvatske scenografije i kostimografije (1909.–2009.). Vanjski je suradnik, docent, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je više nagrada i priznanja. http://www.ttf.unizg.hr/index.php?str=53&osoba=274

Predavač Marin Sovar, modni dizajner i akademski slikar-grafičar,  rođen je u Vukovaru 31. kolovoza 1977. godine. Godine 1997. maturirao je dizajn tekstila u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Godine 2002. diplomirao je modni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dok je zvanje akademskog slikara-grafičara stekao 2006. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2004. do 2006. godine kreira modnu kolekciju jesen-zima i proljeće-ljeto za tvrtku Marija – modna odjeća u Donjem Macelju. U akademskoj godini 2005./2006. zaposlen je kao vanjski suradnik na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2007. radi kao vježbenik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti u Vukovaru. U školskoj godini 2008./2009. zaposlen je kao predavač na predmetima Projektiranje tekstila i Povijest tekstila i kostima u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Od 2008. do 2016. godine radi prvo kao vanjski suradnik, a potom kao zaposlenik asistent i predavač na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Stručna djelatnost vezana je uz područja dizajna i izrade kostima za javna događanja (izložbe, glazbeni spotovi, filmovi, predstave), likovne radionice, grafički dizajn, popularizaciju struke kroz TV emisije unutar školskog i obrazovnog programa vezanih uz dizajn i izradu odjeće i povijest odijevanja, žiriranje umjetničkih radova, prezentaciju radova studenata kroz izvannastavne aktivnosti.
http://www.ttf.unizg.hr/index.php?str=53&osoba=259

Stanko Abadžić rođen je 1952.  u Vukovaru, a živi i radi u Zagrebu. U petnaestoj godini od oca dobiva prvi fotoaparat SMENA 8. Učlanjuje se u Fotoklub Borovo, koji mu organizira prve skupne i samostalne izložbe u Vukovaru i Borovu. Diplomirao je germnistiku i radio kao dopisnik Vjesnika. Iz tog vremena poznate su njegove reportaže iz Tunisa, Malte, Turske i drugih zemalja. Od 1995. do 2002. godine radi kao slobodni fotograf u Češkoj Republici. Najveću retrospektivnu izlozbu imao je u Pragu u Komornoj galeriju Dom Josefa Sudka, koja nosi ime po čuvenom českom fotografu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. 2010. boravi u Parizu u le Cité internationale des arts. Njegove fotografije nalaze se u brojnim zbirkama u Europi i Americi. Redovito suradjuje s izdavačkim kućama Meandar, Fraktura, Disput na oblikovanju naslovnica knjiga.

Bojan Mrđenović rođen je 1987. u Virovitici, a diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. godine diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. godine na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a na istom odsjeku trenutno radi kao umjetnički suradnik. Bavi se filmom i fotografijom. Na samostalnim izložbama fotografija izlagao je cikluse Dobrodošli, Budućnost, Uvozna pustinja, Toplice, Grčki dnevnik, Magistrala, te je sudjelovao na nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Ciklusi Toplice i Grčki dnevnik također su objavljeni u obliku knjiga.

Silva Kalčić diplomirala je povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, a doktorirala je arhitekturu i urbanizam na Arhitektonskom fakultetu; pohađala je program za kustose i kritičare Svet umetnosti SCCA Ljubljana. Bila je urednica časopisa „Zarez“, „Čovjek i prostor“, „Arhitektura“, „Oris“ i „Up&Underground“. Predaje teorijske kolegije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje vodi TTF galeriju. Predsjednica je Studijske sekcije ULUPUH-a i članica Izvršnog odbora HS AICA-e.