Andrea Petrlik Huseinović: Ilustracije

U četvrtak, 23. ožujka 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba ilustracija Andree Petrlik Huseinovic.

Istovremeno sa međunarodnom promocijom hrvatske ilustracije putem ULUPUH-ove izložbe mladih hrvatskih ilustratora u okviru nacionalnih štandova na sajmovima knjiga u Leipzigu (16.-19.3.) i Bologni (27.-30.3.), u Galeriji ULUPUH u Zagrebu domaćoj se publici nakon višegodišnje stanke predstavlja jedna od međunarodno najnagrađivanijih domaćih autorica – Andrea Petrlik Huseinović. Iznenađujuće rijetko predstavljanje ove autorice u galerijskim prostorima u domovini (izuzev sporadičnih samostalnih predstavljanja u okviru sajmova knjiga i sl.) ima za posljedicu, pomalo paradoksalno, relativno mali broj stručnih, likovno-kritičkih osvrta na rad ove mlade ali vrlo produktivne autorice koja iza sebe ima četiri autorske slikovnice i četrdesetak slikovnica za domaće i strane nakladnike. Njena je prisutnost među širokom publikom, osobito onom dječjom, tako neosporna, a ova je izložba prigoda da se njeni radovi, u galerijskom prostoru, ponude na ogled domaćoj likovno-kritičkoj javnosti, nakon što ju je ona međunarodna već odavno prepoznala i uvrstila u preglede svjetske ilustracije i muzejske zbirke svojih najvećih muzeja.

Na izložbi će biti predstavljeni radovi nastali u zadnjih nekoliko godina, uglavnom rađeni u tehnici akrilika na papiru, iz nagrađivanih slikovnica: Ciconia Ciconia, Moja obitelj, Carobnjak iz Oza, Pinokio, Miško u cirkusu. O njima je likovna kritičarka Branka Hlevnjak napisala: “Kroz izvrsne slikarske kadrove, s ponekim detaljem iznenađenja, u subjektivnoj perspektivi, u ugodnim i skladnim bojama i nježnom oblikovanju volumena, s izvanvremenskom i pomalo romantičnom stilizacijom likova, ilustracije, jednako kao i priča, izazivaju toplinu, pozivaju na ljubav za knjigu, nenametljivo sugerirajući čitatelju/gledatelju da su estetske i etičke vrijednosti nerazdvojive.”

O autorici

Andrea Petrlik Huseinović (r.1966. u Zagrebu), završila je Školu primijenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim ilustriranja bavi se i pisanjem. Do sada je objavila četiri autorske slikovnice, Plavo nebo, Moja obitelj, Ciconia Ciconia i Maleni (prevedene na slovenski i korejski), te oslikala tridesetak slikovnica u Hrvatskoj i desetak slikovnica za strane nakladnike.Izlagala je na brojnim izlozbama, nekoliko puta na bijenalima ilustracija u Bratislavi i Japanu, te godinu dana u galerijama Japana na izožbi nagrađivanih ilustratora u organizaciji JBBY it Tokia.

 

Nagrade

2002. – domaća nagrada „Grigor Vitez“ za autorsku slikovnicu Plavo nebo,
2002. IBBY Honour List – za ilustracije iz knjige Pinokio, C. Collodi
2003. – BIB Gold Plaque, 19. Biennial of Illustrations Bratislava za ilustracije iz autorske slikovnice Plavo nebo i Alice u zemlji čudesa, L. Carrolla
2004. Grand Prix OBI 04, Oita Biennial of Illustrations, Japan za ilustracije iz autorske slikovnice Ciconia Ciconia.