Animafest 2017 — prateća izložba

Izložba u okviru 27. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2017:
Stripovi u pokretu — počeci + Eva Cvijanović: Ježeva kuća

Otvorenje u utorak, 6. lipnja u 13 sati

Tematski program ovogodišnjeg Animafesta usmjeren je na vezu stripa i animacije, a time i prateća izložba koja se tradicionalno u sklopu festivala održava u Galeriji ULUPUH. Izložba obuhvaća odabir radova putujuće izložbe „Motion Comics – The Beginnings“ (Stripovi u pokretu – počeci), u cijelosti posvećene interaktivnim stripovima, dok će u odvojenom prostoru galerije biti postavljena izložba “Kako se gradila Ježeva kuća” koja posjetiteljima omogućuje da zavire u šumski svijet ovoga filma. Na izložbi će se moći vidjeti filmski set sa životinjama te video o procesu rada – kreiranja, gradnje, oblikovanja i animiranja likova, scenografije i pozadina.

Stripovi u pokretu – počeci
„Motion Comics – The Beginnings“ predstavlja šesta autora protagonista tzv. motion comic scene, digitalne art forme koja povezuje strip, ilustraciju i video-igre. S pojavom pametnih telefona i tableta sve više ljudi stripove čita preko zaslona. Animirani stripovi uvlače čitatelja u interaktivni, multimedijski svijet. Razvoj digitalnih medija otvorio je cijelo jedno novo kreativno područje, koje povezuje ilustraciju, animaciju, zvuk, interakciju i video-igre. Tom je stvaralaštvu unatrag dvije godine posvećen Fumetto, međunarodni festival stripa u Luzernu u Švicarskoj.

Fumetto će u Zagrebu predstaviti odabir najinovativnijih interaktivnih, animiranih stripova koji pomiču granice medija. Stripovi su priređeni za gledanje na Samsungovim tabletima – posjetitelji će moći kliknuti, tipkati, slušati i prelijetati kroz stripove po želji. Uz njih, u prostoru će biti izloženi radni materijali, ispisane strip table i drugo. Radovi: Memory Catcher (CH, 2014) – Transmïi Studio; Niko and the Sword of Light (UK/CA, 2014) – Jim Bryson, Adam Jeffcoat; Priya´s Shakti (US/IN 2014/2016) – Ram Devineni, Dan Goldman, Paromita Vohra; Netwars – The Butterfly Attack (DE, 2014) – Filmtank GmbH, M. Sean Coleman, Verena Klinke, Felix Mertikat; Phallaina (FR, 2016) – Small Bang, Mariette Ren; Modern Polaxis (AUS, 2014) – Sutu. Više interaktivnih stripova moguće je pregledavati na stranici posvećenoj isključivo ovom žanru: http://screendiver.com/

Izložba je nastala na inicijativu Fumetta, međunarodnog festivala stripa u Luzernu, u suradnji s platformom za digitalno pripovijedanje Submarinechannel.com iz Amsterdama.

Ježeva kuća Eve Cvijanović
Ježeva kuća je treći animirani film Eve Cvijanović – besmrtna poema Branka Ćopića, vrhunac dječje književnosti i književne alegorije, adaptirana u prekrasnu stop animaciju filcanih lutaka u suradnji Bonobostudija i jedne od najcjenjenijih svjetskih animacijskih institucija National Film Board of Canada. Zvjezdani tim koji je radio Ježurku Ježića za nove i sve ostale generacije uključuje i ponajbolje hrvatske stop animatore Thomasa Johnsona, Ivanu Bošnjak i Dinu Karadžić, Darka Rundeka, Kennetha Welsha (Twin Peaks, Aviator), Radu Šerbedžiju i Tima Allena (Kralj lavova, Ljepotica i zvijer, Aladin). Film na Animafest stiže ovjenčan s nagradom Berlinalea, a nakon Animafesta nastavlja festivalski put u Annecyju.

Izložba se otvara u utorak, 6. lipnja 2017. u 13.00 sati, a moći se razgledati do subote, 10. lipnja, od 10 do 20 sati. Ulaz je slobodan.

Realizacija izložbe: ULUPUH u partnerstvu sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb 2017

Kustosi izložbe Stripovi u pokretu – počeci: Remco Vlaanderen i Jana Jakoubek

Financijski pokrovitelj izložbe: Grad Zagreb
Sponzor izložbe: Samsung