Animafest – Studenti Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu

Izložba u okviru 26. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb 2016:

Studenti Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu – KHM

Galerija Schira, Preradovićeva 13, Zagreb
6. 6. – 11. 6. 2016.
Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 10 do 20 h
Otvorenje u ponedjeljak, 6. lipnja u 12 sati

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
7. 6. – 11. 6. 2016.
Radno vrijeme: od utorka do subote, od 10 do 20 h
Otvorenje u utorak, 7. lipnja u 11 sati

U sklopu ovogodišnjeg Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb (6 – 11. lipnja, kina Europa i Tuškanac, Zagrebački plesni centar) jedno od posebnih događanja bit će izložba radova studenata Akademije medijskih umjetnosti u Kölnu – KHM (Njemačka), jedne od dviju škola animacije koje Animafest predstavlja ove godine.

Njemački studenti predstavit će ukupno sedam radova nastalih u posljednjih nekoliko godina, dio u Galeriji ULUPUH s kojom Animafest već tradicionalno surađuje, priređujući ili ugošćujući prateće izložbe animiranog filma, a dio u novotvorenoj Galeriji Schira na adresi Preradovićeva 13.

Anna Mahendra predstavit će svoju skulpturu Wayfaring Wanderer of the Worlds, Diana Menestrey videoinstalacije Obstructions i Anomalies, Jonas Hansen videoigru Duel42, Nieves de la Fuente Gutiérrez instalaciju s hologramom, skulpturom i videoigrom Reliquia de las disciplinas geográfi cas, Pauline Flory videoinstalaciju Sur la table i Igor Shin Moromisato projekciju u prostoru pod nazivom Catador.

Posljednjih nekoliko godina očigledan je porast galerijskih radova koje u sebi uključuju animaciju. Kako je porastao broj odsjeka na kojima studenti mogu studirati animaciju, tako je porastao i broj umjetnika koji animaciju koriste kao dio svog izraza. Također, sve je više galerista koji u svojim portfeljima nude i takve radove, koji nisu mišljeni za gledanje u kinu nego za galerijske prostore. Većinom su to instalacije koje su ponekad interaktivne. Ove godine Animafest konačno ima priliku prezentirati izložbu galerijskih instalacija koje koriste i animaciju. Akademija medijskih umjetnosti u Kölnu, njihov Odsjek za animaciju koji se posvećuje upravo susretu animacije i svijeta likovnih umjetnosti, savršen je izbor za takvu prezentaciju.

Dio izložbe u Galeriji Schira bit će otvoren u ponedjeljak 6. lipnja u 12 sati a dio izložbe u Galeriji ULUPUH u utorak, 7. lipnja u 11 sati. U objema galerijama izložba će se moći razgledati od 10 do 20 sati, zaključno sa subotom, 11. lipnja. Ulaz je slobodan.

Organizator izložbe je ULUPUH u partnerstvu sa Svjetskim festivalom animiranog filma – Animafest Zagreb, a ostvarena je uz financijsku potporu Grada Zagreba, Ministarstva kulture RH i Goethe instituta.

Datum održavanja: 6.6. – 11.6.2016. / Autor teksta: ULUPUH