Anto Magzan: Barcelona Light&Shade

Galerija ULUPUH
Tkalčićeva 14, Zagreb
19.2. – 4.3.2019.
Otvorenje u utorak, 19. veljače u 19 sati

„Dugogodišnje fotografsko iskustvo u stvaranju reportažnih fotografija i onih čija je estetska komponenta utišala ostale vidljivo je na izložbi Barcelona Light&Shade fotografa Ante Magzana. Izložba je nastavak ciklusa crno-bijelih fotografija naziva Light&Shade, započetog fotografijama posvećenih Sydneyju, predstavljenih 2012. godine u Galeriji ULUPUH. Tijekom posljednjih sedam godina autor stvara portrete različitih gradova oslanjajući se na istraživanja u crno-bijeloj fotografiji. Nadalje, Magzan dovodi kontraste do samih granica raspoznatljivosti i unosi dugogodišnje iskustvo u reportažnoj fotografiji kako bi stvorio jedinstvene biografije gradova – njihova urbanizma, znamenitosti i zapostavljenih, perifernih detalja, stanovnika, posjetitelja – bilježeći spontane i nerežirane situacije u vlastitoj interpretaciji.

Okosnice Magzanovih istraživanja velikih gradova jesu igra svjetla i njegova odsustva te bilježenje ljepote. Kontrast u prikazima općih mjesta, između zamračenih dijelova ili svjetlom razotkrivenih prizora, predstavlja autobiografsko iskustvo grada. Tako prikazana Barcelona lišena je prepoznatljivog kolorističkog pejzaža, a otvaraju se nove mogućnosti interpretacije totaliteta urbane strukture. Autorovim riječima: »Bez kolorita grad je sveden na liniju i obris čime mu se ne oduzima, već izoštrava fokus na detalj i trenutakBilježenje ljepote, koliko god pojam lijepo bio teško odrediv, odnosi se na bilježenje one gotovo općeprihvaćene i valorizirane, ali i onih naoko zanemarenih segmenata koji tek činom odabira, kadriranjem i komponiranjem detalja postaju nositelji ljepote.“ (Patricia Počanić, iz uvodnog teksta za izložbu)

Anto Magzan rođen je 1979. godine u Zenici. Od 2006. godine surađuje s Večernjim listom u kojem se profilirao fotografirajući portrete i teme iz kulture i mode. Stalni je suradnik fotoagencije Pixsell od 2009. do 2017. godine nakon čega djeluje kao samostalni umjetnik (freelancer). Nominiran je za nagradu u kategoriji „Kultura“ na natječaju Hrvatske novinske fotografije 2011. i 2014. godine te u kategoriji „Arhitektura“ na natječaju Photodays 2014. Na 37. Zagreb Salonu 2016. godine za fotografiju „Smoker“ osvaja treće mjesto u kategoriji „Crno bijele fotografije“ i „Honorable Mention“ Fotokluba Zagreb za fotografiju „Kroz ušicu igle“. Na 38. Zagreb Salonu 2018. godine fotografija „Snijeg“ u kategoriji „Ulične fotografije“ prima „Honorable Mention Photographic Society of America“, a iste godine ciklus fotografija „Barcelona Light&Shade“ nagrađen je srebrnom medaljom u kategoriji „Black & White“ povodom Street Photo Awards. Surađuje s brojnim hrvatskim dizajnerima te je autor mnogobrojnih umjetničkih portreta renomiranih slikara, kipara, glumaca, fotografa, pjevača, političara i ostalih javnih ličnosti. Do sada je izlagao na šest samostalnih i više od trideset skupnih izložbi. Član je ULUPUH-a od 2014., HZSU-a od 2015. godine.

Izložba se mogla pogledati do 4. ožujka.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.