Beskonačna repeticija

izložba keramičkih skulptura
autorica: Jelena Miletić

U četvrtak, 1. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvorena je izložba keramičkih skulptura Jelene Miletić: Beskonačna repeticija.

Izložba je obuhvaćala apstraktne keramičke skulpture izvedene iz oblika izvijenog zmaja. Njihova su specifičnost monumentalne dimenzije (do 2 m visine), netipične za medij keramike. Elegantne vertikalno usmjerene krivulje ostvarene su nizanjem repetitivnih oblika na armaturu, “kičmu” pojedinog rada. Keramika koja se kao medij tradicionalno vezuje uz male forme i uporabnu namjenu na ovoj se izložbi predstavila kao ravnopravna u izražajnosti tradicionalnim kiparskim materijalima.

Kustosica izložbe je bila Gordana Biba Marković, voditeljica Male galerije Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) u Beogradu. U predgovoru ovoj izložbi ona je napisala: „Futuristička inkarnacija prethistorijskih životinja temeljena na vječitom ponavljanju sličnih, aerodinamičnih, modularnih sastavnih dijelova spojenih radosnom kreativnošću umjetnice, u vječitom, ali evolutivnom ponavljanju, daje svojevrsnu kontra-tezu mislima nekih sjevernjačkih filozofa o „vječitom vraćanju istoga“, vječitoj evoluciji, vječitom uspinjanju uzlaznom spiralom, ka apsolutnoj ljepoti. Živost, igra, duhovitost uobličeni su u likovnu misao koja lako dopire do likovnih autoriteta i sasvim običnih ljubitelja umjetnosti. Ideja ritmičnog umnožavanja i ponavljanja nosi autentičnu i sadržajnu inspiraciju autora čiji se radovi mogu prihvatiti kao jedan oblik razvoja suvremene skulptorske misli u okviru proširenog medija keramike.“

Jelena Miletić (rođena u Pančevu 1976. g.), diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu — Odsjek keramika, 2005. godine, te magistrirala na istom fakultetu, u klasi profesora Velimira Vukićevića, 2008. godine. Glavno područje studiranja: Unikatna keramika – skulptura. Glavno područje interesa: monumentalna keramička skulptura. Članica je ULUPUDS-a (Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije), Sekcije keramike od 2007. godine. Izlagala je samostalno te na preko 40 grupnih izložbi u Srbiji i inozemstvu (Sloveniji (Ljubljana, Piran), Austriji (Kapfenberg), Francuskoj (Pariz)). Dobitnica je više nagrada, a radovi joj se nalaze u kolekcijama Narodnog muzeja Slovenije u Ljubljani, Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu, u Muzeju suvremene keramike u Varaždinu i drugdje. Živi i radi u Pančevu.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH. Pokrovitelj izložbe je Grad Pančevo.