Borivoj Dovniković Bordo: Kaldrma na asfaltu

Izložba karikatura

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
5.7. – 16.7.2016.
Otvorenje u utorak, 5. srpnja u 19 sati

Borivoj Dovniković Bordo istaknuti je pripadnik Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim nagradama na najznačajnijim festivalima animacije u Europi i svijetu. No, usporedno s filmom on podjednako intenzivno radi i u stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikatura mu je stalna aktivnost od najranijih početaka do danas, u rasponu dužem od šezdeset godina. Izložba će predstaviti upravo taj dio njegovog opusa u kojem Bordo kao velemajstor karikature i crtanog gega govori o nama i društvu u kojem živimo. Njegove karikature prokazuju nasilnu, lažljivu i nepravednu strukture ovoga svijeta. Izložba je putovanje kroz Dovnikovićevo stvaralaštvo na području karikature, od samih početaka sredinom 20. stoljeća do danas, s naglaskom na karikature koje je crtao posljednjih 20 godina.

„Bordo iz desetljeća u desetljeće u svom prepoznatljivom crtačkom izrazu i grafičkoj lakoći objavljuje sve britkije i britkije karikature, sa širokim spektrom bavljenja, ukazujući i najčešće kritizirajući kako relevantne društvene teme, tako i politička zbivanja i socijalnu stvarnost koja nas okružuje. Jednom riječju, radi se o jedinstvenoj kronici našeg života.

U svojim karikaturama Borivoj Dovniković je prije svega humanist koji podržava solidarnost među ljudima. Oštro i beskompromisno uvijek je na strani „slabijih“, odnosno „nemoćnih“. Nekad mu popratni tekst ili dijalog nisu potrebni, dovoljan je njegov lucidan crtež, tipičan „dovnikovićevski“, da objasni svoju ideju, odnosno čitatelj ako hoće može shvatiti, a ako neće – neka se zabavlja. (…) U pravilu, Dovniković upozorava, izvrgava ruglu glupost, koja ne mora biti samo ljudska, nego često zna biti i sistemska, pa i politička.“ (Veljko Krulčić, iz predgovora)

Borivoj Dovniković Bordo rođen je 1930. u Osijeku. Nakon završene gimnazije 1949. prelazi u Zagreb da bi studirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Istovremeno počinje objavljivati karikature u satiričkom tjedniku Kerempuh. Već iduće godine u listu se pridružuje grupi kolega koji pokreću crtani film u Hrvatskoj/Jugoslaviji, pa napušta studije i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji (i primijenjenim umjetnostima). Danas je jedan od istaknutih pripadnika Zagrebačke škole animiranog filma, s brojnim nagradama na najznačajnijim festivalima animacije u Europi i svijetu. Paralelno s filmom radi na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikatura mu je do danas ostala stalna aktivnost. Objavljivao ih je od 1949. u Kerempuhu, beogradskom Ježu (u kojima je bio stalno namješten) te u drugim zagrebačkim listovima. Od 1994. karikaturom intenzivno komentira suvremene događaje u osamostaljenoj Hrvatskoj – u Identitetu i Novostima, a redovno u Prosvjeti i Hrvatskoj ljevici. Od 2012. u zagrebačkom tjedniku Novosti njegove karikature imaju stalnu rubriku – Bordoline. 2009. godine izdavačka kuća Razlog izdala mu je album karikatura pod naslovom Istočno od raja. Svoje karikature izlagao je na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama u Francuskoj, Italiji i Kini (u Pekingu, Hangzhouu, Changchunu i Xiamenu) te u Srbiji, Cipru, Sarajevu; zadnju veliku izložbu karikatura imao je u Banjaluci 2014. godine.

Izložba se može pogledati do 16. srpnja, radnim danom od 10 do 17 i od 18 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

Datum održavanja: 5.7. – 16.7.2016. / Autor teksta: ULUPUH