Ćeran, Grbašić, Ribić — Izložba ilustracija

U petak, 17. lipnja 2005. u 19 sati u Galeriji ULUPUH u otvorena je izložba ilustracija Milivoja Ćerana, Zvonimira Grbašića i Esada Ribića, članova ULUPUH-ove Sekcije za ilustraciju.

Izložba će biti otvorena do 7. srpnja, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena.

U nastavku uvodni tekst Dušana Gačića u katalogu izložbe:

“Nedavni uzlet domaćeg izdavaštva, jednostavan pristup novim medijima i lako ostvariva veza s inozemnim tržištima omogućili su predstavljanje radova sve većem broju ilustratora. U mnoštvu likovnih pristupa i rukopisa lako je uočiti poznate suvremene trendove slikarskog izražavanja, posebno sve prisutnije slikarske pristupe.

Istovremeno, tek nekoliko autora njeguje dugo vremena zanemaren i od struke pomalo i prezren realističan izričaj. Ovaj pristup, koji prije svega zahtjeva izuzetno poznavanje zanata kod nas je danas najbolje predstavljen u radovima autora Grbašića, Ribića i Ćerana. Različitih generacija, djelujući u okvirima različitih žanrova, pa i na različitim tržištima, ovu trojicu autora osim realizma/naturalizma u izvedbi radova, vežu i romantizam i fantazija kao ishodište i motiv za stvaranje.

Od povijesno dokumentarističkih rekonstrukcija (Grbašić), preko surovih SF i horror fantazija (Ribić), poetike fantasy-a i legendi (Ćeran) u radovima ovih autora prepoznatljivo je traganje za atmosferom izgubljenih vremena kao i želja za kreiranjem nekih novih i drugačijih svjetova. Realizam je pritom ono logično sredstvo koje ovim izmaštanim prostorima daruje uvjerljivost i čini ih bliskim i prepoznatljivim čitatelju. U okvirima spomenutog zajedničkog svjetonazora, svaki je od autora ipak izgradio i osobni likovni rukopis: kod Grbašića prepoznatljiv u težnji da fotografski “snimi” vrijeme, trenutak, osobe i stvari kojih odavno nema, kod Ribića u nastojanju da žestokom kompozicijom i gestom oživi bića i predmete čudnovatih svojstava i materija unutar svjetova nekih novih mitologija, kod Ćerana kroz minuciozni i meki potez kojim iznosi pred nas svoje fluidne fantastične i bajkovite prostore…

Ilustracije ovih autora, zanatski dorađene, detaljima bogate i često vrlo složenih kompozicija na najbolji način obnavljaju i nastavljaju gotovo nestalu tradiciju domaće realistične ilustracije iz vremena Vladimira Kirina i Andrije Maurovića.”