Darko Glavan — na svojoj strani

Četiri desetljeća dokidanja granica između elitne i pop kulture

Iako je interesno područje Darka Glavana zahvaćalo iznimno široko područje, izložba kojom se obilježava godišnjica Glavanove smrti (12.7.2009.) nastala je kao potreba da se podsjeti i registrira značaj što ga je rad Darka Glavana na području pop kulture ostavio iza sebe. Izložba je dala presjek zbivanja u popularnoj kulturi od sedamdesetih godina do danas. S obzirom da su uvijek dobrodošla nova sintezna istraživanja pop i rock glazbe, stripa, ilustracije, fotografije, plakata, karikature ili dizajna, Glavanov doprinos tim područjima doista nije zanemariv. Glavanovo dugotrajno intenzivno praćenje, komentiranje i sudjelovanje u stvaranju naše popularne kulture i kulturne scene jedna je od mogućih osi koje omogućavaju sagledavanje kompleksnosti različitih oblika stvaralaštva, njihovog prožimanja i njihove recepcije u javnosti. Izložba na kojoj se isprepliću različita područja stvaralaštva iznimno velikog broja autora odraz je Glavanova umijeća komunikacije s iznimno širokim krugom ljudi koji su cijenili njegovu iskrenost, kolegijalnost i stručnost. Osim nekih primjera originalnih artefakata koje je Glavan sakupio, izložba je predstavila plakate izložbi koje je priredio, knjige koje je objavio, primjerke časopisa za koje je pisao, fotografije koje su načinili njegovi prijatelji, uvećane isječke njegovih likovnih kritika, TV emisija u kojima je sudjelovao.

Brojke ne govore mnogo, ali nije moguće zanemariti impresivne činjenice da je Darko Glavan tijekom četiri desetljeća rada objavio preko tisuću tekstova o rock i pop glazbi, nekoliko stotina tekstova o stripu, napisao predgovore za preko stotinu izložaba te napisao desetak knjiga o glazbi i likovnim umjetnicima. Brojke su hladne činjenice, Darkova bibliografija će biti sređena marnim radom istraživača popularne kulture u Hrvatskoj, a Darkov rad će s vremenom dobiti određeno, nadamo se, zasluženo mjesto na ljestvici zaslužnih. (Frano Dulibić, iz predgovora)

Zadnjeg dana izložbe, 29. lipnja u 21 sat u Tvornici kulture u Zagrebu, Šubićeva 2, održan je koncert „Sjaj u tami“, glazbeno druženje u spomen na Darka Glavana, na kojem su nastupili Lačni Franz, Gustafi, Boa, Massimo, Renato Metessi.

Inicijator izložbe: Frano Dulibić
Suradnici na pripremi izložbe: Bachrach & Krištofić (odabir likovnog materijala za postav izložbe i katalog)
Dizajn materijala za postav izložbe: Bachrach & Krištofić
Prostorno-likovni postav izložbe: Oleg Hržić
Posudba video materijala za izložbu: Hrvatska radiotelevizija

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.
Sponzori: Sapienti sat d.o.o. i prijatelji Darka Glavana