David Peroš-Bonnot: Making of

U četvrtak, 6. srpnja 2006. u 19 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba «MAKING OF» autora Davida Peroša-Bonnota, člana ULUPUH-ove Sekcije za primijenjeno slikarstvo, ilustraciju, karikaturu i crtani film.

“U bespoštednoj borbi za publiku holivudski se tržišni genij dovinuo još jednom izumu u plasmanu svojih filmova: odškrinuti vrata “iza scene” i pripustiti gledatelja u uzbudljivu avanturu nastajanja filma. Računajući sa prirođenom znatiželjom i magičnim velom tajne koji obavija filmsku iluziju, opremio ju je mnoštvom “dodataka”: razgovorima s glumcima i redateljem, prizorima sa snimanja filma, MAKING OF knjižicama u kojima se opisuje nastanak filma. Uz glumce i redatelje, počeli su se tako isticati doprinosi i drugih suradnika na filmu, a u filmovima SF tematike posebno tzv. “production” dizajneri, autori maketa, rekvizita, kostima, scenografija…. Prozaični tehnički opisi njihovog rada otkrili su ih međutim kao posvećene umjetnike i izumitelje i tako pridali dignitet njihovoj profesiji.

Iako daleko od raskošnih produkcijskih uvjeta Holivuda, i u našoj su, domaćoj filmskoj i TV produkciji neki autori uspjeli ostvariti značajan opus na tom području. David Peroš Bonnot bavi se produkcijskim dizajnom unatrag desetak godina i ova je izložba izbor njegovih radova nastalih za potrebe filmskih i TV projekata u tom razdoblju. Kako je uglavnom riječ o projektima (reklamama, kratkim filmovima, TV emisijama) futurističke tematike, znanstveno-fantastičnog karaktera, tako su i radovi većinom na tragu SF estetike i računalnih video igara. (…) Inspirirani nerijetko filmovima znatno bogatije holivudske kinematografije (Mad Max, Alien, Star Wars…), njegovi futuristički kostimi, vozila sa pokretnim okom, biomehanoidi, znanstveni laboratoriji… predstavljaju dovitljiva i duhovita rješenja u zadanim, vrlo ograničenim financijskim okvirima, sa ready madeom kao legitimnim umjetničkim postupkom. Način osmišljavanja i izrade pojedinog predmeta sam je autor detaljno opisao i dokumentirao skicama i fotografijama na način kako se to čini u spomenutim MAKING OF knjižicama koje se izdaju uz holivudske filmove.

Iako daleko od njihove produkcijske stvarnosti, ili možda baš zbog toga, naši autori koji djeluju na ovom području zaslužuju pažnju stručne i šire javnosti, a njihova djelatnost koja u nas još nema ni svoje ime, dignitet samostalne profesije. Ova je izložba na tragu tog nastojanja.” (Maša Štrbac, iz kataloga)

Uz izvedene radove biti će izloženi panoi sa poviješću nastanka pojedinih radova, idejnim i razvojnim skicama, fotografijama tijekom izrade, fotografijama sa snimanja na setovima, te njihovom primjenom u samim medijima filma i televizije, kroz projekcije odabranih snimljenih materijala. Uz izložbu je pripremljen katalog dizajniran po uzoru na MAKING OF knjižice, sa tekstovima samog autora, te Tihomira Tikulina i Maše Štrbac.

David Peroš Bonnot (r. 1967.) diplomirao je 1993. godine slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Unatrag desetak godina uz ilustriranje knjiga za djecu izrađuje specijalne rekvizite, scenografiju i kostime za potrebe filma i TV-reklama.

Izložba će biti otvorena do 29. srpnja, radnim danom od 9 do 13 i od 19 do 21 sat, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena.