Davor Šuk: S onu stranu banalnosti

izložba unikatnog umjetničkog nakita

Od 6. do 29. rujna 2007. u Galeriji ULUPUH mogla se pogledati izložba unikatnog umjetničkog nakita Davora Šuka «S onu stranu banalnosti».

Izložen je izbor radova nastalih tijekom dvadesetak godina neprekinutog djelovanja autora, o kojem je Davorin Vujčić, autor predgovora u katalogu izložbe napisao:

“Dvadeset godina unutar ULUPUH-a (uz još pet koje su prethodile službenom članstvu) koliko Davor Šuk izrađuje unikatni umjetnički nakit, nalažu da se pogled usmjeri unatrag i da se sagleda taj prijeđeni put, na kojemu je iskovan i iskucan, savijen i spojen, istaljen i ispleten oblikovni izraz vrijedan pozornosti. (…)

Oblikujući broševe i narukvice, ogrlice i naušnice, prstenje, kopče i ukrasne igle, tijekom godina posegnuo je za raznorodnim materijalima: od srebra i kositra, mjedi i riječnih bisera, preko (rjeđe) koralja, do upletene aluminijske žice čiji oblikovni potencijal istražuje posljednje dvije godine. Koristio je iskucane pločice bakrenog lima, nepravilno rezanih stranica; njihovim patiniranjem dobivao je zagasite nijanse i suprotstavljao im diskretno aplicirane srebrne detalje. No, bakreno pletivo je bilo i ostalo njegov ostentativni materijal, a nakit koji je njime stvorio postao je gotovo njegovim zaštitnim znakom.

Sa izvanrednim osjećajem za prirodu materijala, Davor Šuk izrađuje naoko težak i robustan nakit. Izbjegava filigransku minucioznost i savršenu dovršenost. Ne teži podatnom, lako savitljivom i pretjerano dopadljivom. Kao posljedica smionog, a ponekad i heretički drskog sučeljavanja raznorodnih materijala, njegov nakit posjeduje snažnu izražajnost i bogatu asocijativnost u rasponu od brončanog doba, starohrvatske baštine do art-decoa ili nekih neeuropskih kultura. Njegova autentičnost ima svoj korijen u osjećaju za likovnost, u intuitivnoj spoznaji za mogućnosti materijala, ali i u vrijednosnom sustavu: Davor Šuk je oduvijek cijenio izvornost emocije, napregnutost ruku i uma, pretpostavljajući ih kupljenim i lako dostupnim surogatima. Riječ je o kreativnom naporu kao otporu konzumerizmu i semantički banalnoj produkciji, o nepristajanju na uniformnost i repetitivnost industrijskog kalupa. Zadržavajući te ljudske i oblikotvorne karakteristike tijekom dvadesetpet godina, Davor Šuk stvorio je nakit sa jasnom porukom o važnosti identiteta. Današnju aktualnost te poruke ne treba posebno isticati.»

O autoru 

Davor Šuk (rođen 1963. u Zagrebu) završio je 1982. godine Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, Odjel za obradu kovina. Nakon završenog školovanja kreira i izrađuje nakit i predmete od plemenitih kovina, prvo u radionici gospođe Aranke Njirić-Varga, a nakon dvije godine organizira samostalnu radionicu. Sudjeluje na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je ULUPUH-ove Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina i HZSU-a. Živi i radi u Zagrebu.

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.
Sponzor izložbe: KRATIS