Deset na kvadrat

100 godina Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
i 10 godina usmjerenja Mala plastika i medaljerstvo
na kiparskom odsjeku Akademije

Koncepcija izložbe, izbor radova i likovno-tehnički postav:
red. prof. Damir Mataušić, voditelj usmjerenja Mala plastika i medaljerstvo i polaznici poslijediplomskog specijalističkog studija Male plastike i medaljerstva, akad. kipari: Karlo Gross, Matej Pašalić i Luka Petrinjak

Od 16. do 29. svibnja 2008. uGaleriji ULUPUH može se pogledati izložba «10²», povodom obilježavanja 100. obljetnice Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i 10 godina usmjerenja Mala plastika i medaljerstvo na kiparskom odsjeku Akademije.

Ovo je treća po redu izložba u ovoj godini kojom Akademija predstavlja svoje učenike, studente (nakon izložbe „5+“ tridesetak, tijekom studija nagrađenih studenata u zadnjih deset godina; i „Od zanosa do identiteta“ izložbe radova prvih nastavnika, osnivača Akademije i prve (1907.g.) upisane generacije studenata).

Deset godina Usmjerenja povod je izložbi koja predstavlja 150 radova, izbor ostvarenja više od stotinu studenata koji su u tom razdoblju prošli kroz klasu prof. Damira Mataušića, voditelja Usmjerenja od njegova osnutka.

O njima je Tajana Vrhovec Škalamera u predgovoru kataloga, u stvari male monografije ovog Usmjerenja, napisala: “Ona su nastajala u atmosferi učenja u najboljem smislu te riječi, upoznavanja procesa od crtanja do modeliranja, od zadanih do slobodnih sadržaja, otkrivanja i studiranja unutarnjih zakonitosti zadane dimenzije, reduciranja ili uvećavanja predloška, rješavanja tehničkih i tehnoloških problema i suočavanja s izazovom stvaranja jedinstvenog, sasvim osobnog doživljaja i prožimanja forme i sadržaja. Autori ovim malim plastikama, skulpturama, na poseban način dopiru do promatrača jer one su uglavnom komornog, intimnog karaktera, ponekad duhovite, vesele, razigrane ili sjetne, ozbiljne, kontemplativne…Gledaju se iz blizine, često pozivaju da ih se uzme u ruku i osjeti dodirom ili na dlanu. ”

Smještajući ovu izložbu u kontekst obilježavanja 100 godina zagrebačke akademije (1907. – 2007.), Vrhovec Škalamera daje sažeti povijesni prikaz razvoja male plastike i medaljerstva, «segmenta kiparstva koji se na Akademiji nije nikada ugasio, još od Frangeša i Valdeca preko Kerdića, Janeša do Mataušića” i nadahnuto zaključuje “Malu plastiku radili su, ili se barem u njoj okušali, skoro svi. Ona neodoljivo privlači (ne samo kipare), njezina je neposrednost, svježina, prilagodljivost svakoj ideji, materijalu i individualnom izrazu, bliska umjetnicima svih generacija, ona je medij potpune slobode u kojem nastaju velika djela malog formata».

Usmjerenje MALA PLASTIKA I MEDALJERSTVO na ODSJEKU KIPARSTVA osnovala je Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu za vrijeme mandata dekanice Dubravke Babić, akademske godine 1996/97. pod vodstvom doc. Damira Mataušića. Prvi studenti upisani su sljedeće akademske godine kao redoviti studenti kiparskog odsjeka ALU. Cilj osnivanja Usmjerenja je nastavak tradicije i otvaranje novih mogućnosti promišljanja studenata kiparstva sklonih malom formatu, odnosno intimističkoj plastici. Upisuje se na trećoj godini studija kada se studenti opredjeljuju za jednu od postojećih klasa; red. prof. Mire Vuce, red. prof. Stjepana Gračana, red. prof. Slavomira Drinkovića i klase-usmjerenja Damira Mataušića.

„Nakon deset godina može se zaključiti da je osnivanje Usmjerenja ispunilo svoju svrhu, te da je stogodišnja tradicija Male plastike i medaljersva na ALU Zagreb i danas aktualna, sukladno vremenu pronalazi nove i drugačije forme likovnog izričaja u malom formatu.» (red. prof. Damir Mataušić, voditelj usmjerenja Mala plastika i medaljerstvo).

Ovom izložbom nastavlja se ULUPUH-ov ciklus izložbi radova studenata odnosno najmlađe generacije autora, pokrenut 2006. godine. Po uzoru na slične manifestacije u svijetu, ULUPUH ustupajući prostor svoje galerije najmlađim naraštajima za njihovo, često i prvo javno predstavljanje, izražava skrb za svoje potencijalne buduće članove. Također, predstavljanjem rada obrazovnih institucija na kojima se oni školuju ULUPUH želi svratiti pažnju šire javnosti na važnost koju one imaju za budućnost struke, te ujedno potaknuti javnu valorizaciju njihova rada, koji ta ista javnost velikim dijelom i sufinancira.