Dinamičke strukture

žirirana tematska izložba ULUPUH-ove Sekcije za keramiku, porculan i staklo
Kustosica izložbe: Višnja Slavica Gabout

Otvorenje u utorak, 19. rujna u 19 sati

„Dinamičke strukture najnovija je iz serije tematskih izložbi Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a, kojima grupa suvremenih keramičara ove sekcije posljednjih godina odgovara na izazove jednog drukčijeg čitanja osnovne likovne abecede u ovome mediju. Gledajući na keramiku kroz diskurs današnje percepcije stvarnosti i današnji vizualno-značenjski sustav. Pritom u ovome mediju interpretirajući osnovne likovne elemente – počevši od linije, preko boje, površine i plohe, do volumena, a sad i do strukture, jezikom suvremenog plastičkog medija, koji funkcionira prema zakonitostima suvremene umjetnosti i u skladu sa suvremenom vizualnom sintaksom. (…) Keramički medij je prostorni medij, pa o njemu govorimo u kiparskim relacijama, odnosno u relacijama suvremenog kiparstva, a kad u tim relacijama spominjemo strukturu, mislimo na konstrukciju volumena u prostoru (skulpture, objekta, instalacije, asamblaža…).
(…)
Draž životnosti svake strukture nalazi se u pokretu; u dinamici. One se dinamiziraju i pokreću kako bi bile što življe i životnije; što maštovitije i razigranije. Strukture se mogu pokrenuti iznutra, dubinski – ili plitko, površinski, pokazujući u ovom potonjem slučaju svoju živahnu (prošupljenu i svjetlosno-titravu) pričljivost. Mogu se pokrenuti pretvaranjem okomice u dijagonalu te izbacivanjem forme iz balansa, ali se mogu pokrenuti i fizičkim pomicanjem, pomoću elektromotora (napr. u kinetičkim skulpturama). Keramičari Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a stvorili su u projektu Dinamičke strukture žive i maštovite prostorne forme kad su ih pokrenuli na sve gore spomenute načine. Pruživši nam tako uzbudljiv doživljaj dinamiziranih skulpturalnih struktura; ali i promjenu doživljaja zbilje tijekom njihova obilaženja. Jer kod statičnih struktura zbilja je u stanju mirovanja, dok je kod dinamičkih struktura ona u stanju kretanja i stanju brzih mijena. Statične strukture imaju mirnu i iz raznih rakursa konstantnu i čitljivu konturu. Dinamične, međutim, imaju stalno promjenjivu i zato uvijek intrigantnu konturu, koja nas tjera na daljnji obilazak i aktivno iščitavanje. Na obilazak u vremenu i iščitavanje u četvrtoj dimenziji, kad se tijekom kretanja, pred našim radoznalim pogledom, događa cijeli niz promjena. Promjena, međutim, ne samo u vremenu, nego i u prostoru – jednom u onom vizualnom, iluzivnom, a drugi put u onom haptičkom, stvarnom. I otuda sva ljepota i svi izazovi Dinamičkih struktura.“ (Višnja Slavica Gabout, iz predgovora izložbi)

Izlažu: Vedrana Balković, Željka Bračko, Ivančica Cvitić Znidarčić, Nadica Eichhorn, Pamela Ivanković, Višnja Markovinović, Marika Mihaljfi, Orjenka Mirjan, Dora Pezić Mijatović, Danijela Pičuljan, Zdenka Pozaić, Neva Prpić, Karmen Ptičar, Dijana Rajković, Liljana Smodlaka, Sanja Stani, Marija Stojanović, Ivančica Vončina

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH.

Izložba se može pogledati do 29. rujna, radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima galerija je zatvorena. Ulaz na izložbu je slobodan.