Dizajn dekade

Suvremeni dizajn u Bosni i Hercegovini

Od 16. do 29. listopada u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, Tkalčićeva 14, mogla se pogledati izložba suvremenog dizajna u Bosni i Hercegovini naziva “Dizajn dekade”. Na izložbi su predstavljeni radovi iz područja grafičkog dizajna, produkt dizajna i interijera bosanskohercegovačkih autora nastali u proteklih desetak godina.

Prigodom otvorenja govorila je Ivana Bakal, predsjednica ULUPUH-a, Iva Babaja, potpredsjednica ICOGRADA-e, Esad Suljić, savjetnik u veleposlanstvu BIH u Zagrebu, te Aleksandra Nina Knežević, predsjednica ULUPUBIH.

Izložba je projekt ULUPUBIH (Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine) nastao u skopu obilježavanja 50 godina nastanka i rada Udruženja. Izložba pje redstavila autore i pojave na bosanskohercegovačkoj dizajn sceni u posljednjem desetljeću. Specifičnost društvenog ambijenta, izmijenjen društveni kontekst i proces tranzicije iz jednog političkog i ekonomskog sistema u drugi, kao i različita oblikovna iskustva, spoznaje i zahtjevi (autori obrazovani u zemlji, i oni u inozemstvu, po prestižnim dizajn školama) nude različite rezultate koji se ne mogu podvesti pod jedan zajednički nazivnik, niti iskazati jedinstvenom oblikovnom filozofijom. U tom smislu izložba nudi različite oblikovne prakse koje nisu uvjetovane samo generacijskim razlikama, već i načinom obrazovanja i različitim vrijednosnim sistemima. Pluralizam pogleda i oblikovnih praksi specifičnost je dizajn prostora Bosne i Hercegovine. Izložba predstavlja izbor najznačajnijih radova iz različitih područja dizajna i njihove autore koji su svoju potvrdu našli kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj dizajn sceni.

Izlagali su: Branko Bačanović, Naida Begeta, Asim Đelilović, Saša Đorđević, Bojan Hadžihalilović i Amer Mržljak (Trio / Fabrika), Anur Hadžiomerspahić i Ajna Zlatar (Ideologija), Omer Halilhodžić, Enes Huseinćehajić i Vedran Mujagić, Tarik Jesenković, Dalida Karić Hadžiahmetović, Aleksandra Nina Knežević, Čedomir Kostović, Sanda Popovac, Miodrag Spasojević – Štrika, Saša Vidaković, Amir Zec Vuk i Amra Zulfikarpašić.

Izložbu prati knjiga “Design Decade” u izdanju ULUPUBIH, Sarajevo, 2009. Uz promotivnu dimenziju ona je istovremeno prilog memoriji o dizajnu u Bosni i Hercegovini. Autor predgovora u knjizi je prof. dr. Sulejman Bosto, a svojim se kritičkim osvrtom projektu pridružio i prof. dr. Sadudin Musabegović.

ULUPUBIH – Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine osnovano je u listopadu 1954. godine u Sarajevu kao strukovno udruženje onih koji se bave primijenjenim umjetnostima i dizajnom. Udruženje je od tada do danas aktivno radilo na prezentaciji i promociji primijenjenih umjetnosti i dizajna Bosne i Hercegovine. Udruženje je član svjetskih strukovnih asocijacija: ICSID i ICOGRADA. http://www.ulupubih.com.ba/

Izložba u Galeriji ULUPUH predstavlja je dio razmjene izložbi između dva srodna udruženja, ULUPUH-a i ULUPUBiH-a, od kojih se drugi dio realizirao kao gostovanje dvaju ULUPUH-ovih izložbi u Sarajevu: Putujuće izložbe ilustracija “-35” i izložbe “Lutka u ilustraciji i animiranom filmu” u sarajevskoj galeriji Collegium artisticum (20.10. — 3.11.2009.).

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.