Dražen Jerabek, izložba ilustracija

U utorak, 23. listopada 2007. u Galeriji ULUPUH otvorena je izložba ilustracija Dražena Jerabeka. Izložba se mogla pogledati do 3. studenog.

Bilo je izloženo četrdesetak ilustracija, izbor radova nastalih tijekom posljednjih desetak godina.

“Osebujni stil Jerabek temelji na čvrstoj liniji, sažetim oblicima, skulpturalnim formama, stiliziranoj figuri kao i osobitoj interpretaciji kolorizma koji se, u okvirima pojedine slike, kreće unutar sužene palete boja. Slikovnice su mu omogućile da sve poveća. Tako će plošni, iskošeni prostori s pomaknutim očištima postati neograničeni. Figure će ponekad postati prevelike za kadar u kojemu se nalaze dok će se drugi put poput dekora stopiti s plošnom, ornamentalno obrađenom pozadinom. I dok u tome možemo prepoznati ekspresionističko nasljeđe, sa zavijenim i elegantnim linijama koje nerijetko prerastaju u gusti ornament evocira secesiju. Jerabekov naslikani svijet je sugestivan i snažan, a njegova energija pokreće čitateljevu imaginaciju na isti onaj način na koji to čini i literatura.» (Irena Bekić, iz predgovora)

O autoru

Dražen Jerabek (rođen 1966. u Zagrebu) završio je Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu. Diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pedagoški smjer. Nakon diplome zaposlen u OŠ «I.G.Kovačić» kao profesor likovne kulture. Od 1998. počinje se aktivno baviti ilustracijom, te sa raznim nakladnicima radi na dječjoj literaturi: časopisi, knjige, slikovnice, udžbenici, plakati. Dobitnik je Velike nagrade ULUPUH-a na Izložbi hrvatske ilustracije za djecu i mlade 2004. godine i nagrade Grigor Vitez za ilustraciju 2006. godine.