DVK 97—07 graphic | interactive — updated

U okviru ovogodišnjeg, jubilarnog ZGRAF-a 10, u Galeriji ULUPUH od 7. do 12. svibnja mogla se pogledati izložba “DVK 97-07 graphic | interactive – updated”, izbor studentskih radova iz dosadašnjih 11 godina djelovanja Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. To je bilo prvo samostalno izložbeno predstavljanje ovog Odsjeka u Zagrebu.

Odsjek je na izložbi predstavio studentske radove iz različitih područja nastavnog procesa (piktogram, znak, logotip; plakat; vizualni identitet; tipografija, layout; kampanje, akcije; ambalaže; interaktivni digitalni mediji, dizajn interakcija).

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija pokrenut je 1997. godine, paralelno s osnivanjem Umjetničke akademije u Splitu. Odsjek je prošle godine proslavio desetogodišnjicu postojanja svojom prvom retrospektivnom izložbom studentskih radova “DVK 97-07 graphic | interactive”, koja se održala u Splitu, zajedno s gostovanjem izložbe “040506” Hrvatskog dizajnerskog društva.

Program i obrazovni pristup Odsjeka je primarno orijentiran na kontekstualizaciju dizajnerskog rada u širi medijski, društveni i kulturni kontekst te tematsku orijentaciju na područje digitalnih medija i znanstveno-teorijski rad u područjima važnim za dizajnersku praksu. Stoga se i u značajnom broju studentskih radova iščitava naglasak na društvenoj osviještenosti i angažmanu.

Fleksibilnost programa i nastave pridonijela je kontinuiranom održavanju radionica s domaćim i međunarodnim voditeljima i voditeljicama te velikom broju gostovanja predavača i predavačica. Tako je, između ostalog, 2002. godine organizirana konferencija posvećena dizajnerskoj izobrazbi, uz sudjelovanje niza međunarodno istaknutih predavača i predavačica, kao i okrugli stol o stanju dizajnerske izobrazbe u Hrvatskoj, a 2004. godine održana je velika ljetna škola dizajna interakcija “Convivio Summer School – Communities in Transition”.

Studenti i studentice Odsjeka nagrađivani su brojnim nagradama na domaćim i međunarodnim natjecanjima.

Uz izložbu splitskih studenata, u susjednoj, Galeriji Mirko Virius, bila je postavljena izložba studenata zagrebačkog Studija dizajna, za komparaciju.

Ovom izložbom nastavlja se ULUPUH-ov ciklus izložbi radova studenata odnosno najmlađe generacije autora, pokrenut 2006. godine. Po uzoru na slične manifestacije u svijetu, ULUPUH ustupajući prostor svoje galerije najmlađim naraštajima za njihovo, često i prvo javno predstavljanje, izražava skrb za svoje potencijalne buduće članove. Također, predstavljanjem rada obrazovnih institucija na kojima se oni školuju ULUPUH želi svratiti pažnju šire javnosti na važnost koju one imaju za budućnost struke, te ujedno potaknuti javnu valorizaciju njihova rada, koji ta ista javnost velikim dijelom i sufinancira.

Uz izložbu je u subotu, 10. svibnja mr. sc. Ivica Mitrović, predavač na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu, održao prezentaciju o nastavnom programu Odsjeka.